Na výjezdu: Hostující fanoušci to mají v Brně ze sektoru na fotbalové hřiště dost daleko

Hodně syrové prostředí občas čeká na fotbalové fanoušky v Česku, na betonové ochozy a mezi ploty vyrazíme v seriálu "Na výjezdu". Do sektoru "Vlajkonoši hosté" do Brna vyrazil reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil a krátce před začátkem zápasu mezi Zlínem a Zbrojovkou byl v sektoru pro hosty sám. Utkání 22. kola Fortuna ligy skončilo remízou 1:1. Poslechněte si celou reportáž o podmínkách pro fanoušky hostů na fotbalovém svatostánku v Brně.

Do sektoru "Vlajkonoši hosté" v Brně vede dlážděná cesta, lemují ji garáže, takže si můžete připadat jako kdekoli jinde než v okolí fotbalového stadionu, který ale zdálky prozrazují stožáry s osvětlením. A taky plot s tabulkou "ozdobený" ostnatým drátem.

Tentokrát nemám dopředu koupenou vstupenku, ale pán z ochranky mi říká, že si ji můžu koupit i ve stánku v sektoru. Vysoký pořadatel je šprýmař. Ptá se mě, co mám v kapse, jestli nenesu dovnitř drogy nebo petardy, když uvidí klíče od auta, usměje se, a zve mě dál.

Do sektoru k pokladně je to pár schodů kolem mříže. Jsem prvním návštěvníkem, takže pokladní poprosí, že by se mu hodila dvoustovka, když stojí lístek 200 Kč. Terminál na platbu kartou nemá. Vedle stojící pořadatel mi předává lístek s plánkem stadionu.

Začínám se trochu bát, že péče bude velmi individuální, protože jsem zhruba 25 minut před výkopem zatím v sektoru sám. Tak aspoň mám čas si všechno pořádně prohlédnout.

Využívají se sektory "C" a "D" na stání, betonové ochozy se zábradlím. Kolem plot zahnutý že všech stran směrem k fanouškům. Na levé straně sektoru čelem do hřiště je plot ještě zvýšený. Kdybych si měl představit vycházkový prostor ve věznici, možná bych to viděl i dost podobně.

20 minut před zápasem zve hlasatel ještě na rychlé „pivečko". Ale kam? Nejdřív jsem si myslel, že mezi plechovým plotem je branka, kterou projdu, a tam bude stánek. Ale už branka je stánek. Nejde otevřít, je to mříž, skrz kterou se nakupuje pivo, klobása, čaj nebo rum.

Ve stánku jsou milí lidé, ale nabídka nijak velká, třeba kávu si tu nedáte. Stánek je kvůli oplechování nenápadný, takže ho přehlédnou i někteří fanoušci, kteří už přicházejí do sektoru. Jednomu z nich se rozzářily oči, když místo objevil, jako dítěti u stromečku, "jéé, stáneček".

Roh stánku a přilehlého plotu ještě "zdobí" ostnatý drát. Za plotem spousta kelímků a odpadků, nikde v sektoru nevidím koše. Občas si tam někdo skočí i "na malou". Toalety jsou ve zděné stavbě asi tak 5×3 m, na jedné kratší straně pokladna, na té druhé cedulka s označením WC.

Jednotlivé dveře ale popis nemají, jedny jsou zamčené, mužské záchody jsem našel na druhý pokus, naštěstí jsem byl ještě tou dobou v sektoru sám.

S ohledem na fakt, jak celý sektor vypadá, jsou toalety celkem pečlivě připravené, s rolemi papíru a utěrkami. Akorát tedy jedno z umyvadel na pánské toaletě nemá trubku k odpadu, takže voda vytéká rovnou na podlahu a až odtud kanálkem do odpadu.

Toalety, to je obecně slabší místo mnoha sektorů, někteří návštěvníci na tom mají také svůj podíl. Občas při výjezdech narážím na zlomená prkénka, teď třeba vysazená dvířka z pantů. Role toaletního papíru taky dovede posloužit jako konfeta. Ta v Brně se ani nestihla rozbalit.

Sektor v Brně je ale hodně daleko od hřiště, zhruba 20 metrů od branky. Co se děje na druhé straně jen sotva tušíte. Na místě je i kovová stolička pro spíkra, ale je připevněná k plotu, který je pak zalomený směrem do hlediště. Takže překáží, člověk by totiž musel fandit v dřepu.

Ale stolička aspoň poslouží při upevnění nebo balení vlajek. Jeden z fanoušků si tak jako místo pro stání vybral právě zalomenou část plotu a na ní se pohupoval, jednou rukou se přidržoval stožáru uprostřed. I ve velké zimě fandí svlečený do půl těla, pořadatelé ho ale v průběhu prvního poločasu přišli přesvědčit, že pro něj bude bezpečnější, když z plotu sleze. Po krátké rozpravě si obě strany přes plot podávají ruce, fanoušek se pak i obléká.

Čtěte také

Ze Zlína přijel fanouškovský autobus přímo do sektoru, někteří lidé dorazili vlakem či auty, v hledišti byla možná tak stovka návštěvníků různého věku. Někteří příznivci, hlavně lidé s dětmi, ale raději odcházeli před koncem, aby nemuseli čekat zavření na stadionu dlouho po závěrečném hvizdu.

Přišli tak i o děkovačku, ve které se fanoušci rozdělili. Většina z nich šla hráče pozdravit k plotu, někteří ale zdaleka tak nadšení nebyli a vyčítali fotbalistům nedostatečnou bojovnost za zlínský dres. Brány sektoru do ulice se otevřely v 17:11 hodin, nějakých patnáct minut po konci utkání.

Policistka fanouškům, co nejeli busem, vysvětlovala cestu k tramvaji na nádraží, a taky je upozornila na to, ať si sundají šály a klubové barvy, jinak se prý mohou dostat do problémů. Fanoušky sice policie držela v sektoru, ale pak je nechala vyrazit do ulic provolávat chorály.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související