V NHL jsou přestupy hlavně v kompetenci manažerů. V Evropě je provázanost s trenéry daleko větší, říká Martin Procházka

Kdo je nejaktivnějším celkem české extraligy v přestupovém okně? Zažil Martin Procházka někdy last minute přestup? Jak často probíhá komunikace mezi agentem a hokejistou v zámořské NHL? Jakou provizi má hráčský agent z povedeného kontraktu? Jak hokejový expert nejčastěji trávil čas na trestné lavici? Mají při hledání posil do týmu hlavní slovo manažeři nebo trenéři? Poslechněte si další díl Čisté hry.

Martine, zažil jsi někdy situaci, že ti zavolal někdo z vedení klubu o rychlém stěhování a přesunu na jinou adresu?

O žádné bleskové přestupy nešlo. Je pravda, že jednou v kariéře jsem přestoupil během sezony. Bylo to při mé druhé sezoně ve Vítkovicích, kdy mi jednou zazvonil telefon od Pavla Patery, který se mě najednou ptal, jestli bych nešel hrát do Omsku do Ruska. Zavolal jsem to na vedení Vítkovic, tenkrát panu Černíkovi. Dopadlo to tak, že jsem v úterý normálně odjel na ligové utkání do Pardubic, ale druhý den už jsem se stavěl v kanceláři u pana Černíka. Ptal se mě, jak situaci vidím, tak jsem mu říkal, že úplně nevím, protože mám smlouvu ve Vítkovicích ještě do konce roku. On mi hned řekl, že se už dohodli. Takže jsem najednou měl namířeno do Omsku.

Měl jsi radost z přestupu do Omsku?

Úplně jsem nevěděl, co mě čeká. Vlastně Jaroslav Kameš tam přivedl Pavla Pateru ještě přede mnou. Dopadlo to tak, že jsem v pátek odletěl do Omsku a rovnou šel na zápas. V úterý jsme hrál ještě za Vítkovice, ale v pátek už mě čekal zápas za Omsk v Čeljabinsku. Byl to hrozný fofr, ale strávil jsem tam další dvě sezony, takže to bylo nakonec dobré rozhodnutí.

Pojďme k aktuálním přestupům v české extralize. Jak je možné, že Patrik Bartošák, který má podepsanou smlouvu, může jednat o smlouvě u konkurence?

V současnosti už je povolené, že pokud hráči končí ten rok smlouva, tak se může domlouvat na smlouvě na další sezonu. Dřív se to řešilo až po ukončení smlouvy v daném týmu.

Zažil jsi nějakou tajnou schůzku, kam jsi šel v kabátu a brýlích, aby tě nikdo nepoznal?

O nás se ví, že jsme před mistrovstvím světa v roce 1996 dostali celý útok s Otou Vejvodou a Pavlem Paterou nabídku jít do Sparty. S panem Charouzem jsme byli domluvení, že půjdeme na několik sezon právě do Prahy. Na mistrovství světa se našemu útoku ale hodně zadařilo, dostali jsme nabídku od AIK Stockholm a víceméně jsme vyšplouchli rybník panu Charouzovi, který pak byl hodně naštvaný. Do dneška nám to neodpustil.

Když byl konkrétně zájem o tvojí osobu, tak se to vždy řešilo mezi čtyřma očima nebo i telefonicky?

Záleží, jak kde. Třeba v Omsku, když mi končila smlouva, tak se řešil telefonicky další postup do jiného klubu. To je standardní věc.  

Čtěte také

Martine, hrály u tebe při přestupech hlavní roli peníze?

U každého hráče když se ho týká přestup, tak se tam jedná především o peníze. Je to logické.

Mají při hledání posil do týmu hlavní slovo manažeři nebo trenéři?

V NHL je standardní, že to je věc především generálních manažerů. Trenér tam určitě nějaké slovo má, ale jinak se musí podřídit. V Evropě a extralize je komunikace mezi trenéry a manažery určitě větší. Trenér si často vybere hráče, kterého do týmu potřebuje.

Jaký je nejčastější rituál, když přijde do kabiny nová posila? Zpívá se podobně jako třeba u fotbalistů na týmové večeři?

Běžně si nový hráč podá se všemi ruku, většinou se ti kluci i znají. O žádném zpívání jsem neslyšel.

Martine, od koho v extralize čekáš v závěru přestupového okna velké posílení kádru?

Týmy, které jsou nahoře, už to ukázaly. Třeba Sparta posílila skvělým švédským obráncem Stefanem Wargem, což jen potvrzuje spolupráci trenéra Sparty Hořavy s koučem Wallsonem, který ho posledně vedl.

Posluchač Braňo: Pane Procházko, měl jste někdy nabídku angažmá ve slovenské extralize?

Přiznám se, že ne. Ale když jsem rukoval na vojnu, tak jsem byl domluvený s trenérem Trenčína. Odjel jsem vlakem rukovat do Trenčína a těšil se, že budu hrát za Duklu. Měl jsem tam hrát, ale trenér si mě nevybral, tak jsem jel zpátky. Nakonec jsem se dostal do Dukly Jihlavy, tam to bylo také kvalitní.

Co všechno inkasuje agent z přestupu svého klienta?

Myslím si, že je to pořád stejné a agent si bere z ročního platu hráče 3-5%. Když má hokejista lukrativní smlouvu, tak si agent přijde na slušnou odměnu. Pokud jste třeba agentem Davida Pastrňáka, tak je to skvělé do konce života. 

Čtěte také

Jak často je agent v kontaktu s hokejistou?

Řekl bych, že každý druhý týden. Když je příležitost, tak si zavolají, na druhou stranu starší hráči už tak častý kontakt nepotřebují. Baví se spíše, když už hráči končí kontrakt a ohledně situace na další sezonu. 

Martine, ty jsi měl dlouhou kariéru. Měl jsi více agentů?

Měl jsem jediného agenta Míru Henyše. Dostal jsem se od něj k Jirkovi Hamalovi, který nás v podstatě dostal do AIK Stockholm.

Pořad Čistá hra zabrousí i na místo, které je určené pro potrestané hráče. S jakými pocity máš spojený čas na trestné lavici?

Vždy jsem pozoroval dění na ledě a pak když už se krátil čas trestu, tak také trenéra, který mi dával pokyn, jestli zůstat na ledě nebo jet na střídačku.

Kolik vteřin před vypršením trestu jsi se zvedal z lavice?

Nějakých těch patnáct, dvacet vteřin. Když už je stav rozhodnutý, tak v klidu stačí pět vteřin před tím, než se otevřou dvířka.

Povídal jsi si někdy během odpykávání trestu s otevíračem dvířek?

Samozřejmě. Lidé jsou tam stále stejní, takže pokud už hrajete v extralize několik let, tak se s nimi znáte. Jde tam jen o krátké prohození pár slov. Nejdete si tam popovídat, ale spíše si to odsedět a být znovu připravený naskočit do hry. 

Reportér František Kuna přiblížil situaci ohledně kuriózního gólu Sparťana Pavla Kousala. Posluchač Braňo se hokejového experta Martina Procházky ptá, jak se doma stará o velkou travnatou plochu. Užijte si Čistou hru, která je znovu nabitá nejen hokejovými informacemi. V 17:30 si nalaďte vysílání Radiožurnálu Sport a v pořadu S mikrofonem za hokejem se dozvíte vše podstatné ze zápasů Vítkovic proti Třinci a Sparty proti Karlovým Varům.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související