Tři měsíce v Huddersfieldu jsem si náramně užil, říká brankář Vaclík

5. květen 2023

Kdo má na poslední chvíli zachránit fotbalisty Leedsu v Premier League? Co všechno za sebou má Sam Allardyce přezdívaný jako „Big Sam", který je specialistou na záchranářské boje? Kam má namířeno talentovaný Jude Bellingham? Jak hodnotí sezonu v Championship brankář Tomáš Vaclík? Jaké vyhlídky má do další sezony? Poslechněte si exkluzivní rozhovor s českým brankářem v pořadu S mikrofonem do Anglie. 

Tomáš Vaclík v druhé nejvyšší anglické fotbalové soutěži odchytal za Huddersfield 13 zápasů a pomohl k záchraně, kterou si jeho klub zajistil v předposledním kole po vítězství 1:0 nad Sheffieldem.

Tomáši, proběhly oslavy po úspěšném záchranářském boji?

Něco malého proběhlo, samozřejmě ta spontánní radost byla hned na stadionu po zápase. Mám tady kamaráda, takže po utkání jsem hned vyrazil domů. Věřím, že kluci ale někam vyrazili, protože za celý rok si to rozhodně zasloužili.

Jak si tvoje rodina zvykla na anglické počasí, když jsi do Anglie přešel ze slunného Řecka?

Moje rodina zůstala v Řecku. V Anglii za mnou byli dvakrát, jednou na deset dní, podruhé na čtrnáct dní. 

Jak jsi na tom zdravotně?

Všechno je v pořádku. Co jsem mohl odchytat, tak jsem odchytal, stejně tak i odtrénoval.

Je pravdou, že máte v klubu speciálního kondičního trenéra pro brankáře?

Je to tak. Jde o kluka, který se vyloženě věnuje brankářům v A i B-týmu. Před tréninkem s námi dělá rozcvičky, v posilovně byl s námi, zůstával i na potréninkových session. Posilovnu a tělocvičnu dělal vyloženě on, trenér gólmanů se pak zaměřuje vyloženě na to, co se děje na hřišti, dělá taktickou přípravu a analyzuje data.

Bylo vaším cílem mít ve fotbalovém CV zapsáno, že jste si zachytal v anglické soutěži?

Chtěl jsem si už od mala zachytat v Anglii. Sen byl samozřejmě o tom chytat v soutěží o jednu úroveň výš. I tak jsem si tady ty tři měsíce extrémně užil, kultura kolem fotbalu je na úplně jiné úrovni, stejně jako vztahy oproti třeba působení v Řecku. Jsem rád, že jsem to v Anglii absolvoval a Huddersfieldu děkuji za šanci, kterou mi dali. 

Jaké vyhlídky má český brankář do další sezony? Už si zvykl na řízení automobilu na levé straně? Jaké hlavní rozdíly pocítil po přechodu z řecké ligy do druhé anglické fotbalové ligy? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Vaclíkem v pořadu S mikrofonem do Anglie.

autoři: Martin Minha , rej
Spustit audio

Související