Trenéři šli do rizika, ale proti Finům se vyplatilo. Ránu Jirky Kulicha bych bránit nešel, přiznává Procházka

Mistrovství světa hokejistů do 20 let je minulostí a čeští fanoušci si ho užili se vším všudy. Svěřenci trenéra Patrika Augusty totiž nakonec po famózním obratu proti Finsku v závěrečných dvou minutách utkání vybojovali bronzové medaile. Co na to říká Martin Procházka? Co si olympijský šampion z Nagana myslí o zákroku na Connora Bedarda, který si v zápase NHL zlomil čelist? Odvážil by se Procházka bránit střelu hokejového útočníka Jiřího Kulicha? Poslechněte si Čistou hru.

Máme za sebou úspěšné mistrovství světa české hokejové reprezentace do 20 let a především zápas o bronz. Jak se to stane, že dá tým čtyři góly za jednu minutu?

Musí se to všechno sejít. Kluci měli určitou porci štěstí, ale to k tomu patří. Když si ten tým věří, tak to jde. Za mě tam bylo velké riziko, když trenéři tři minuty před koncem odvolali brankáře. Podařilo se vyrovnat a myslím si, že ani trenéři nepočítali s tím, že se to takto otočí. Díky velkému risku získali kluci bronzové medaile.

Dotaz posluchače: Zažil Martin Procházka někdy zápas, kdy jeho tým vstřelil čtyři góly za minutu?

Ne. Možná se nám povedlo dát dva, maximálně tři, čtyři ale rozhodně ne. Hodně té situaci pomohlo to, že kluci dali dva góly do prázdné brány. Myslím, že už se to zase dlouho nestane.

Čtěte také

Na šampionátu mladíků nás bavila střelecká dovednost českého útočníka Jiřího Kulicha. Jak důležitý je výběr místa pro útočníka?

Střelec musí sledovat jak spoluhráči kombinují a hledá si nějaké místečko a okénko mezi hokejkami hráčů, kteří brání. Je důležitá i razance nahrávky, která ke střelci putuje. Nejde jen o nápřah.

Hrával jsi i oslabení. Šel bys bránit střelu Jiřího Kulicha?

Nešel. Viděl jsem i záběry, kdy někdo šel proti střele Jiřího Kulicha a nakonec udělal manévr a trochu uhnul ramenem.

Jak se asi tváří finský hráč Kasper Halttunen, když si pročítá komentáře na svých sociálních sítích?

Petr Tomášek: Je mu to asi jedno, protože česky neumí a určitě si to nepřekládá. (smích)

Co si nejčastěji říkají hráči po finálovém utkání, když spolu pár sekund klábosí?

Určitě si neříkají nic v tom smyslu jako:‚nic si z toho nedělej.‘ Většinou v tom fajn případě se baví tak, že to byla férová série a že šlo o férový boj.

Uzmuli ti někdy během kariéry rozhodčí jasné góly?

Určitě. Hodněkrát jsme na ně křičeli, jak to vůbec mohli písknout. Prostě jsou to lidé, kteří také dělají chyby.

Překvapil Martina Procházku vývoj kauzy kolem brankáře Júliuse Hudáčka a hokejového Kladna?Může někdy David Pastrňák překonat Jaromíra Jágra v počtu vstřelených gólů v NHL? Co s nenávistnými komentáři na sociálních sítích? Poslechněte si Čistou hru a užívejte si s námi hokejovou zábavu každé úterý, ale také každý hrací den, kdy vysíláme extraligu.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související