Proti Švédům už nám chyběl krok napřed. Obránce Ticháček roste každým zápasem, hodnotí Procházka Švýcarské hokejové hry

Po reprezentační pauze hokejová extraliga znovu nabírá na obrátkách. Kolem vánočních svátků má tradičně nabitý program, což je voda na mlýn pro pořad Čistá hra Martina Procházky. Jak se mu líbil výkon české reprezentace na Švýcarských hokejových hrách? Co si myslí o projektu nové haly v Pardubicích? Kde zažil olympijský šampion z Nagana kaviárový ráj? Jakým signálem přehrával s Pavlem Paterou soupeřův tým? Poslechněte si hokejovou talkshow a bavte se s námi extraligou.

Jak hodnotíš výkony české hokejové reprezentace na nedávno skončených Švýcarských hrách?

První utkání v O2 aréně proti Finsku mělo vysokou úroveň, skvělou atmosféru a hráči i když po první třetině prohrávali, tak nepanikařili a hráli stejným stylem. Byl to vynikající výkon.

V zápase proti Švýcarsku byl soupeř v první třetině lepší, ale potom jsme zapnuli a nakonec to kluci vyhráli v prodloužení. V závěrečném duelu proti Švédsku už nám ten krok napřed chyběl. I trenér Rulík říkal, že těch pár hodin odpočinku chybělo a i proto byl výsledek takový, jaký byl.

Hodně se o pozici lídra skloňuje jméno Tomášek. Myslíš si, že si David Tomášek řekl o místo v kádru pro mistrovství světa v Praze?

V obou turnajích aktuální sezony byl hodně vidět. Sledovali jsme ho i v sezoně, když se mu dařilo ve Spartě a patřil do národního týmu, pak se ale zranil a trvalo mu dlouho, než se do toho znovu dostal. Pokud mu ale aktuální forma zůstane, tak s ním určitě budou trenéři národního týmu počítat.

Jak vnímáš to, že si trenér národního týmu Radim Rulík vyžádal Romana Červenku do kádru pro Švýcarské hokejové hry už na sraz, přitom Červenkův tým čekal ještě duel v Lize mistrů?

Národní tým by měl mít vždy přednost. Chci ale ještě zmínit Jiřího Ticháčka, který zápasy na Švýcarských hokejových hrách odehrál jako jeden z nejlepších obránců. Byl hodně nasazovaný i na přesilovky a oslabení a za mě to byl nejaktivnější obránce našeho týmu. Hraje výborně a roste pořád dál.

Čtěte také

„Pověsil“ jsi někdy někoho mantinel?

Ale jo. Když jsem tu možnost měl, tak jsem toho využil. Já to měl i za úkol, protože jsem hrál levé křídlo dozadu. Já měl jako práci většinou vybojovat kotouč a vyvézt ho. Málokdy jsem ale soupeře přitlačil na mantinel, zvlášť na vyšší hráče jsem se snažil být rychlý a chytrý. Na tréninkách nesnášel Jarda Jágr, když jsme mu pořád mlátili do hokejky. Ne vždy ve třetině musíte s hráčem podstoupit souboj, ale je to i o chytrosti a ten kotouč mu urazit.

V poslední době se ze hry vytrácí bodyčeky, nevíš čím to je?

Občas na extraligovém zápase vidíme, že se tam podaří obránci dát zadek. Je to ale málokdy, protože hráči už jsou na to připravení. Už se tolikrát hráči nenechají nachytat. Dřív se mi to stávalo, že jsem neviděl, že si obránce přibrzdí a šup a letěl jsem saltíčko.

Na posledním místě extraligové tabulky se drží Mladá Boleslav. Myslíš si, že se nemají čím chytnout?

Jo, mají tam spoustu zkušených hráčů, kteří za sebou mají výborné sezony. Nyní je ale potřeba dát dohromady tým, protože oni moc týmově nehrají, jak jsem měl možnost vidět naživo. Emoce tam vzplály jen po zápase s Litvínovem, který Boleslav nečekaně vyhrála. Pak to zase padlo dolů. Teď je to hlavní práce pro trenéry a případně jsou ve hře i nějaké posily do týmu.

Vláda Pardubic

Pondělní zápas Pardubic s Olomoucí navštívil miliontý návštěvník letošní sezony. Extraliga znovu táhne a vrací se k předcovidovým číslům. Čím to je?

Atmosférou na stadionech. Fanoušci už to můžou prožívat naplno. Třeba včera v Pardubicích, kde jsem mohl utkání spolukomentovat, byla atmosféra od začátku výborná. Přispělo k tomu i to, že před duelem tam ukazovali novou arénu, která by se měla stavět. Pustilo se tam asi dvouminutové video, které ukazovalo, co vše by mělo být součástí a diváci aplaudovali. Fantastický projekt.

Pardubice zřejmě chtějí naplnit to motto Hockeytown a asi by tam mohlo chodit na hokej přes patnáct tisíc fanoušků..

Pokud budou mít takový tým, tak určitě. Pan majitel Dědek pro to dělá všechno. Včera tam představovali hvězdného hráče Hájka a nebýt konce kariéry Davida Krejčího, tak by byl také v Pardubicích. Tito hráči by určitě vyprodávali arénu.

Zmínil jsi Libora Hájka jako další posilu. Kádr ale není nafukovací, nemůže to už v Pardubicích dělat trochu neplechu?

Zase bude muset někdo odejít, no. Pokud je majitel schopný platit hráčům pětileté kontrakty, tak to akorát bude zvedat konkurenci v týmu.

Když to srovnáš se slavnou érou ve Vsetíně, tak kdo má víc hvězd?

Pardubice nemají tolik mladých hráčů. My ve Vsetíně třeba měli formaci mladých Kratěna, Broš a Tomajko, kteří lítali ve třetí a čtvrté lajně. Bylo to tam dobře poskládané od starých až po mladé. V Pardubicích teď je to poskládané plus minus kolem jednoho ročníku.

Signály

Co hokejové signály, trénují se všude?

Jasně. Většinou jde o signály po vhazování a jde především o oční kontakt. Snažíte se soupeře překvapit. Nacvičovali jsme i signál ve středním pásmu.

Když v přesilové hře nevyjde založení útoku, jak pětice ví, že bude zakládat druhý útok?

Dřív to určoval centr, podle kterého ostatní hráči věděli, kam si mají najíždět. Teď se hodně používá zpětný signál, je to moderní a hodně se to trénuje. Pokud je to vypilované, tak je pak ten přechod také jednoduchý.

Zažil jsi spoluhráče, který měl problém si jednotlivé signály zapamatovat?

Určitě se stalo, že každý měl nějakou myšlenku a vložil tam to svoje. Signál se pak sesype úplně dolů. Jeden si vezme puk, chce projet celé hřiště, ztratí to a akorát si začnou nadávat mezi sebou. V těch situacích je potřeba zachovat chladnou hlavu. Občas se obránce postaví za bránu a počká až si hráči najedou do pozic.

Hokej se ale mění. Dřív si centr najel mezi kruhy, dostal puk a sám začal tvořit. Signály každopádně jsou, fungují, ale musí se sehrát v pravou chvíli.

Je Roman Červenka adeptem na kapitána národního týmu, i když se mu v aktuální sezoně bodově nedaří? Co si Procházka myslí o nevybíravém zákroku Martina Frka, po kterém už si v letošním kalendářním roce nezahraje? A co vyloučení Davida Pastrňáka do konce utkání?

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související