Když je na ledě, tak o něm všichni moc dobře ví. Pořád má skvělý přehled ve hře, říká o Jágrovi v sestavě Kladna

Přelom roku nabídl zajímavou hokejovou nadílku. Čeští junioři na mistrovství světa postoupili do čtvrtfinále, Pardubice dokráčely až do finále Spengler Cupu a Jaromír Jágr už zase boduje v extralize. První Čistá hra Martina Procházky v roce 2024 tak nabídne bilanci Východočechů na prestižním turnaji, zhodnotí (ne)formu reprezentačního brankáře Michaela Hrabala, ale zaměří se i na konflikty mezi hráči a trenéry. Dejte si to s námi a bavte se po celý rok hokejem.

Jaká asi mohla být reakce českých hokejových mladíků, když se dozvěděli, že ve čtvrtfinále mistrovství světa nastoupí proti Kanadě?

Myslím si, že se těší. Zahrát si s Kanadou je pro každého hráče svátek. Nebude to vůbec jednoduchý zápas, ale Češi už ve skupině ukázali, že dokáží hrát s podobně silným týmem USA. Hodně hráčů výběru trenéra Patrika Augusty hraje v zámoří, takže jsou obeznámeni se stylem hokeje.

Dotaz posluchače: V basketbalové lize nastoupil za Opavu herec Ivan Trojan. Jak by reagovala tuzemská hokejová veřejnost, kdyby v extralize nastoupil například Martin Dejdar?

Každý tým by to podle mě přivítal.

Brankář Michael Hrabal na šampionátu hokejové dvacítky zatím nepředvádí moc dobré výkony. Jak to podle tebe vnímají jeho spoluhráči?

Trenéři se tak nejspíš rozhodli už před šampionátem a i když i teď v posledním zápase proti Švýcarům nechytal dobře, tak je na druhou stranu rozchytaný a bude záležet, zda mu spoluhráči v zápase s Kanadou pomůžou například zblokovanými střelami. Možná je zase výhodou tam mít rozchytaného brankáře, než je během turnaje točit a mít z pozice trenéra zamotanou hlavu.

Čtěte také

Byl jsi během kariéry fanouškem děkovaček po zápase?

Samozřejmě, když vyvolávají vaše jméno, tak je potřeba se k nim vrátit, zamávat jim, udělat nějakou vlnu.. Z brankářů, co si vybavuji, to uměl například Dušan Salfický. Ten si to užíval při zápase, i po něm.

Dotaz posluchače: Čím si vysvětlujete, že kádr Švédska na šampionátu do dvaceti let má všechny hráče z tamní ligy?

Elitní švédská juniorská liga má velkou kvalitu, hrají se tam skvělé zápasy. Jsou pak konkurenceschopní i mezi dospělými. I proto chodí do Švédska i hodně českých mladých hráčů.

Konflikt hráč versus trenér

Co si myslíš o sporu trenéra Davosu Joshe Holdena a nyní už bývalého hráče švýcarského klubu Tomáše Jurča během finálového zápasu Spengler Cupu? Nepřehnal to obránce Jurčo s reakcí?

Když mi Petr to video ukázal, tak si myslím, že to přehnali oba dva. Reakce trenéra pak byla až moc za hranou. Je něco jiného, když vám ten výlev člověk udělá v kabině. Za zavřenými dveřmi je mnohdy trenér schopný kopnout popelnici na hráče, ale tohle bylo před zraky všech. Už když k hráči přicházel, tak ho dost agresivně vzal za límec a trhnul s ním. Proto na to Jurčo zareagoval, protože se mu to určitě zdálo za hranou. Ani hráč se nezachoval dobře.

Dovolil jsi si někdy něco fyzicky k trenérovi?

Ne. Maximálně jsem něco odsekl slovně. Třeba v cizině, kde mi nerozuměli. To jsem byl pak hrdina. (smích)

Tykal jsi někdy trenérovi?

Ne, nikdy. Trenér má mít autoritu a mělo by se mu vykat, i když by byl třeba mladší než já.

Vybavíš si nějakého hráče, který dost často používal vulgarity na protihráče nebo rozhodčí?

Radek Duda měl takový styl, kdy se snažil soupeře vyprovokovat. Dráždil psychicky i fyzicky.

Urazil ses někdy, když tě někdo na ledě provokoval?

Snažil jsem se ty provokatéry neposlouchat. někdy jsou horší fanoušci než hráči. Když tam pokřikují něco o vaší rodině, tak je to složité. Musíte se snažit to nějak přejít a neposlouchat.

Dotaz posluchače Jana Chovančíka: Co říkáte na obrat Pardubic v semifinále Spenglerova poháru proti Kanadě a celkově na vystoupení českého týmu na prestižním turnaji?

Četl jsem článek s majitelem hokejových Pardubic Petrem Dědkem, který říkal, že to byla pro jeho klub velká čest. Pardubice předvedly skvělé výkony a určitě nejen proti Kanadě to byl super výsledek.

Faktor Jágr

Co říkáš na návrat Jaromíra Jágra do sestavy Kladna a jeho výkony?

Mě to nepřekvapuje. Věděl jsem, že tam přijde připravený. Na utkání legend v Praze si začátkem prosince vyzkoušel, jak na tom je. Mám pocit, že když je na ledě, tak je prostě hodně vidět. Pořád má přehled, skvělé přihrávky a prostě se mu těžko odebírá puk. Do obrany asi sice tolik nepomůže, ale do útoku je hodně platný. Vytváří spoluhráčům dobré příležitosti, což bylo třeba vidět při vítězném zápase proti Liberci (8:4).

Není to špatně, že má ve skoro 52 letech Jaromír Jágr bod na zápas?

Není. Myslím si, že nemá cenu zatracovat kluky, kterým je pětadvacet, šestadvacet let a nastupují proti němu. Pokud dokáže Jarda zblbnout kluky kolem sebe, nahecovat je, vyprodat arény, tak proč by to mělo mít negativní efekt. Vždyť jsme to sami předpovídali, že přijdou Vánoce a Jarda naskočí. (smích)

Jeho mladí spoluhráči si s ním ale moc legrace v kabině neužijí..

Zaprvé je to majitel, ale také jsou o dvě generace mladší. Každopádně si od něj mohou hodně vzít, což je důležitější než nějaká sranda.

Jaromír Jágr s vámi nikdy nechodil na pivo?

Nechodil. Když jsme šli po zápase na dvě, tři pivka, tak to s námi nešel. Když byla nějaká společná akce, tak tam šel, my jsme si dali pivo, on ne. Vždy říkal, že mu stačí jakou má váhu, že by pak měl těžké nohy.

Jak Martin Procházka vzpomíná na výjimečnost brankáře Dominika Haška, na kterého spoluhráči během tréninku stříleli z těsné blízkosti přímo na hlavu? Proč olympijský šampion z Nagana není zastáncem toho, aby měli hokejisté během zápasu ruchové mikrofony? Dejte si celou Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související