Středa 16. února

16. únor 2022

Velký hokejový souboj čeká osm nejlepších týmů olympijského turnaje.  O pozice mezi elitou chce zabojovat i česká ženská biatlonová štafeta. Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan mají před sebou slalom a na trať ve středu vyrazí i česká rychlobruslařka Michaela Hrůzová. Buďte u toho s námi!

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavila bývalá běžkyně na lyžích a olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

  • Alpské lyžování – slalom muži / 3:15 

Čtěte také

Ani na čtvrtý pokus nedokázal velezkušený Kryštof Krýzl dokončit olympijský slalom. Krátce po projetí druhým mezičasem zachyboval a jeho závodní pouť skončila. Největším úspěchem v Pekingu tak zůstane 19. místo z obřího slalomu. Téměř na stejném místě v polovině trati vypadl i druhý český reprezentant Jan Zabystřan. Mladý nadějný lyžař tak ze čtyř individuálních startů v Jen-čchingu dokončil pouze superobří slalom, v němž skončil pětadvacátý.

  • Lední hokej – čtvrtfinále turnaje mužů 

Čeští hokejisté se poprvé v historii neprobojovali mezi osmičku nejlepších. Možná největším překvapením čtvrtfinálových bitev je postup Slovenska, které udolalo výběr USA 3:2 po samostatných nájezdech. Slováci přitom vyrovnali až 44 sekund před koncem základní hrací doby. Roli favoritů potvrdili Finové proti Švýcarům a Rusové proti Dánsku. Tuhou bitvu mezi Švédskem a Kanadou rozhodli dvěmi přesnými trefami Seveřani až v posledních deseti minutách utkání. Semifinálová klání Slovensko - Finsko a Švédsko - Rusko jsou na programu v pátek 18. února.

  • Běh na lyžích – sprint dvojic, muži a ženy 

České dvojice Kateřina Janatová s Petrou Hynčicovou ani Luděk Šeller s Michalem Novákem se do finálových bojů neprobojovali. Muži se pohybovali po čtvrtém ze šesti úseků v semifinále na postupové příčce, ale po útoku Fina Niskanena Češi výrazně ztratili a  byli vyřazeni. V konečném účtování semifinále brali 14. místo. Ženské duo mělo k postupu rozhodně dál a v součtu semifinálových jízd obsadilo patnáctou příčku. Závod ženských dvojic měl senzační vítězky z Německa a mezi muži se z triumfu radovali favorizovaní Norové.

  • Biatlon – štafeta žen 

České kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Jessica Jislová a Lucie Charvátová po štafetové blamáži českých mužů vyloženě nepropadlo. Na trestném kole kroužily "jen" jednou, dobíjet na střelnici musely české ženy osmkrát. Po opatrnějším začátku Puskarčíkové Davidová na druhém úseku vytáhla  štafetu dokonce na pátou pozici. Následně Jislová s Charvátovou nadějnou pozici neudržely a propadly se na konečnou osmou příčku. Češky tak vylepšily dvanácté místo z her v Pchjongčchangu. Na vítězné družstvo Švédska ztratily tři minuty a dvě sekundy. 

„Na trati musí člověk nechat všechno, ale už to bolí. Myslím si, že se tady už nedá říct, že se člověku jelo dobře,“ přiznala Davidová.

  • Short track – 1 500 m ženy 

Již postup z rozjížďek do semifinále byl pro shorttrackařku Michaelu Hrůzovou velikým úspěchem. Osobními rekordy se česká reprezentantka díky času probojovala i do finále B, kde již na soupeřky nestačila. Konečné 14.místo pro ni znamená dosavadní olympijské maximum. Zlato obhájila Korejka Čche Min-čong.

No pain no gain, so shut up and train.
Motto Michaely Hrůzové

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio