‚Snad to ostatní bavilo a odnesli si z toho něco.‘ Štybar plní na trénincích před šampionátem i roli mentora

31. leden 2024

Tábor se chystá na víkendový světový šampionát v cyklokrosu. Jednou z osobností víkendu bude na jihu Čech zcela určitě trojnásobný mistr světa v elitní kategorii Zdeněk Štybar. Čeká ho v osmatřiceti letech hned několik pozic, ve kterých se představí – jako závodník, loučící se legenda a také mentor v případě české reprezentace. Jeho zkušenosti totiž pomáhají nastupující generaci cyklokrosařů.

„Řekli jsme si, že odpoledne půjdeme pěšky na trať a povíme si o všech záludnostech a on se hned přidal, že půjde s námi. A všichni naslouchali, co jim Zdeněk říká,“ pochvaloval si Štybarovu přítomnost v reprezentačním týmu trenér Petr Klouček. 

„Nikdo asi nečekal, že se pojede tak rychlý trénink, ale všichni chtěli se Zdeňkem jet. V terénu bylo na některých vidět, že je to najednou úplně jiný trénink. Navíc jim často radil. Nikdy jsem ty kluky neviděl objet tréninky tak, jak je objeli teďka,“ vrátil se ještě k přípravě před světovým šampionátem.

„To nedokážu úplně posoudit. Nevím, jak ostatní trénují. Jenom doufám, že si z toho něco odnesou a je hlavní, že je to bavilo,“ zapojil se už do povídání Zdeněk Štybar. Většinu mladých reprezentantů viděl na nedávném mistrovství republiky a krátkém soustředění poprvé.

„To je velká škoda. Přál bych si být s reprezentací víc. Třeba na silničním mistrovství světa v Austrálii jsme byli úplně perfektní skupina. Byla tam skvělá atmosféra a hodně jsme se sblížili. Občas mě mrzí, že tady jsem neměl prostor ostatní víc poznat a pomoct jim,“ popisoval Štybar.

Štybarova jízda za třetím titulem mistra světa

„Na druhou stranu je potřeba si to trošku vybudovat sám. Samozřejmě jsem vždycky ochotný ostatním pomoct a poradit,“ doplnil.

Navzdory úspěšné kariéře zůstal Štybar vždy až neuvěřitelně skromný. Z jeho chování nepoznáte přítomnost trojnásobného mistra světa stojícího vedle vás.

„Není zas tolik důvodů se někde vznášet. Asi mě v tom vychovali rodiče. Jsem, jaký jsem. Člověk si v životě projde různými fázemi, takže není důvod vlát někde v oblacích, protože se to může každý den změnit,“ mínil Zdeněk Štybar ještě před startem na světovém šampionátu.

Všechny závody z Tábora uslyšíte od 2. do 4. února v přímých přenosech na Radiožurnálu Sport. Na místě budeme mít reportéry a tak vám neunikne nic podstatného ze závodního víkendu.

autoři: Pavel Petr , lis
Spustit audio

Související