V Táboře to bude zábava i mimo cyklokros. Věřím, že dorazí padesát tisíc diváků, zve na MS Balogh

Sportovní areál Komora má za sebou republikový šampionát v cyklokrosu a už se všechno připravuje na blížící se mistrovství světa, které se v Táboře uskuteční od 2. do 4. února. I proto se v pořadu Kilometry Jiřího Ježka objevil první muž českého cyklokrosu Petr Balogh. Na co zve fanoušky na první únorový víkend? Jak moc velkým lákadlem je účast van der Poela a Zdeňka Štybara? Co všechno organizátoři musí obstarat? Poslechněte si celý rozhovor.

Proč se v Táboře trať vytvořila v blízkosti panelových domů?

Dřív se v Táboře jezdilo za Zimním stadionem, kdy tam dlouhou dobu byla cyklokrosová trať. Jezdily se tam Světové poháry a mistrovství republiky. V roce 2001 jsme se rozhodli, že uděláme závod v jiné lokalitě. V tom roce se získalo šest medailí pro Českou republiku a z toho nadšení vznikl Sportovní areál Komora. Říkám mu neskromně národní sportovní cyklokrosový stadion a od té doby tam jsou cyklokrosové akce.

Mistrovství světa v Táboře nebude jen o Zdeňkovi Štybarovi. Na koho se můžou fanoušci těšit?

Máme hodně želísek v ohni. V juniorech vkládáme naději v Bažanta a v juniorkách v Douděrovou a Gottwaldovou. Věřím, že uspějeme už v páteční štafetě, kterou by chtěl jet i Zdeněk Štybar, což bude velké lákadlo pro fanoušky. Rozhodne hlavní kouč to konečné složení, ale věřím, že Zdeněk pojede.

Od roku 2014 na mistrovství světa v cyklokrosu žádná medaile pro Českou republiku nepřibyla, čím to je?

V kategorii mužů se v roce 2015 objevili v Táboře dva takový neznámí cyklisté. Jeden Holanďan a jeden Belgičan a od té doby vyhrávají úplně všechno. S nimi prostě nejde soutěžit.

Čtěte také

Co vám ukázalo nedávné mistrovství republiky jako generálka před světovým šampionátem?

Při MČR jsme trénovali věci, které nejsou na první pohled vidět. Řešili jsme třeba prodej lístků, zkoušeli jsme třeba ceremoniál.

Co všechno fanoušek uvidí po zakoupení vstupenky?

Vstupenka slouží k tomu, že se může volně pohybovat po areálu. Na tribuně to bude, kdo dřív příjde, ten lépe uvidí.

Jak moc bude možné se volně pohybovat z jedné tribuny na druhou?

Od UCI jsme dostali informaci, že pokud by tam bylo opravdu hodně diváků, tak bychom měli zavřít průchody, tak aby při přechodu nemohli ohrožovat závodníky. Přeju si, aby přišlo padesát tisíc diváků a zase cyklokros hrál prim.

Jak bude zajištěn catering pro padesát tisíc diváků?

Budou tam tři velkokapacitní stany a několik stánků k dispozici. Ve stanech bude i diskotéka, kde budou DJ z Belgie. Zveme všechny fanoušky, protože to bude zábava i mimo cyklokros.

Jaké všechny bezpečnostní podmínky musíte splnit?

Nejdřív proběhne zákulisní kongres v Praze, kdy musíme zajistit dopravu mezi Prahou a Táborem. Začíná to v úterý před mistrovstvím světa a končí v pátek večer, takže funkcionářské špičky asi nebudou na páteční štafetě. 

Doprava vlakem bude fajn, protože každý rychlík bude zastavovat šest set metrů od závodní trati. Bude vypraven i speciální vlak, který není v jízdních řádech.

Jak důležitá je pro mistrovství světa osobnost Mathiea van der Poela?

Je to fenomén. On se prostě cyklistikou baví a je krásný pohled, co on na kole předvádí.

Může van der Poel mít na MS speciální požadavky?

Odbočím, ale když jsem se dozvěděl, že van der Poel chce mistrovství světa jet, tak jsem poprosil Zdeňka Štybara, zda by nám van der Poel nenatočil zdravici. Ten večer si sedl do obývacího pokoje a natočil video, jak je Tábor jeho srdcová záležitost. Nepamatuji si, že by chtěl nějaké specifické požadavky.

Nebojíte se trochu toho, že Mathieu van der Poel udělá ze startovní listiny MS tak trochu trhací kalendář?

Může se to klidně stát. Cyklokros je ale tak nevyzpytatelná disciplína, že se může stát cokoliv. Každopádně všichni se asi musí popasovat s tím, že budou bojovat o druhé a další místa. 

Jaké šance dáváte na MS Kristýně Zemanové?

Myslím si, že celá neděle bude zajímavá. V kategorii juniorů bude startovat Bažant, v kategorii do 23 let Zemanová a pak přijde vyvrcholení v kategorii elit. Napříč kategoriemi je ale největší nadějí Kristýna Zemanová.

Jaký je váš tip na nejlepší výsledek české výpravy?

Na medaili má šanci štafeta, v juniorech Bažant, určitě Zemanová, dvě juniorky. Věřím, že reprezentační tým udělá maximum pro to, abychom uspěli.

Spustit audio

Související