Série Litvínova s Kometou je pro mě totálně nečitelná. Týmy hrají otevřený hokej, což je fajn, říká Procházka

V play off hokejové extraligy vrcholí čtvrtfinálové série Ocelářů Třinec proti Motoru České Budějovice a Vervy Litvínov s Kometou Brno. Co si olympijský šampion z Nagana myslí o teatrálním pádu třineckého Marka Daňa na ledě Jihočechů? Jaká byla kdysi odměna pro vítěze nejvyšší domácí soutěže? Co se stalo s figurkami Jaromíra Jágra? Poslechněte si Čistou hru Martina Procházky a užijte si s námi každý hrací den extraligového play off ve vysílání i na internetu.

Může Třinec znervóznět, když už promrhal dvě šance na ukončení čtvrtfinálové série proti Českým Budějovicím?

Hlavně si myslím, že Třinec páté utkání podcenil. V hlavách měli to, že vedou v sérii 3:1 na zápasy, že tam někdo jeden, dva góly dá a znovu to uhrají podobným výsledkem. Nepovedlo se jim to a rozhodně je v Českých Budějovicích nečeká nic lehkého. Třinec se bude muset o vítězství víc porvat. Zároveň určitě mají z posledních let dost zkušeností s takovými zápasy.

Jak moc se u týmu mění psychické nastavení, když v sérii prohrává 0:3?

Petr Tomášek: Podle mě pokud by Sparta prohrávala 0:3 na zápasy, tak bude ve velké křeči a tlaku. Budějovice si řeknou, že při nejhorším pojedou k moři anebo si prodloužíme sezonu. Je rozdíl v jaké roli do série vstupujete. I kdyby to Budějovicím v dnešním zápase neklaplo, tak budou mít hezkou rozlučku před domácími fanoušky. Myslím si, že když Třinec zapne, tak je naprostý válec.

Čtěte také

Oceláři se do Českých Budějovic na šestý zápas série vydali letadlem. Martine, je to tak velká výhoda?

Určitě je to výhoda. Ušetří jim to hodně času. Nestarají se o výstroj a je to třeba hodinová záležitost. Jinak autobusem by cesta trvala třeba pět hodin.

Zastavme se u čtvrtfinálové série Komety Brna s Litvínovem, kde zatím vždy dominují hosté..

Za mě je to nečitelná série. Nevím, co předpokládat. Na zápasech se mi líbí, že můžeme vidět otevřený hokej. Oba týmy hrají útočně a nijak se nešetří. 

Martine, rozmlátil jsi někdy ve vzteku hokejku?

Ano. Když jsem nedal nějakou tutovou šanci a netrefil prázdnou bránu, tak jsem prostě šlápnul na čepel.

Zlomenou hokejku si hráč zaplatí?

Nevím, jestli to každý hráč zaplatil. Třeba takový Pavel Patera byl schopný rozmlátit vše co měl kolem sebe. Říkal nám, ať jsme v klidu a pak sám byl hodně bouřlivý.

Posluchač: Co si myslíte, že dvě poslankyně z Pirátské strany hlasují proti rozvoji hokeje ve městě a používají argumenty typu, že hokejisté jsou miliardáři a aby fanoušci nedělali nepořádek na Václavském náměstí?

Petr Tomášek: Je to jako kdybychom se my tři ve studiu bavili o stávce zemědělců. Také o tom nic nevíme, stejně jako političky neví o sportu a argumentují tím...

Martin Procházka: Fanoušci rozhodně nejsou agresivní. Politička podle mě neví, která bije.

Posluchač Honza z Pardubic: Co se Martinovi vybaví, když se řekne hokejové město Pardubice?

Vždy tam byla výborná atmosféra. Pokaždé se tam hrál útočný hokej. Vedle původního hokejového stadionu jsme chodili vedle si zahrát na fotbalový stadion na rozcvičku. Fanoušci tam byli vždy příjemní a rozhodně tam nepanovala agresivita.

Posluchač: Vzpomene si Martin Procházka na nabídku, kterou dostal během kariéry a nedala se odmítnout?

Příjemná nabídka byla, když mi volal Pavel Patera z Omsku. Šlo najednou o jiné částky, než v Česku. Byli jsme první Češi v Rusku a čuměl jsem jaký ranec to byl.

Kdybys dostal skvělou nabídku od Zlína po sezoně ve Vsetíně, přijal bys to?

Myslím, že bych tu nabídku ani nedostal. (smích) Po dobré sezoně se to stejně nijak extra nedělá, že by hráči přecházeli mezi klubovými rivaly.

Proč v Brně nemají připravený program na případné zápasy s prodloužením? Poslouchejte každý hrací den play off hokejové extraligy ve vysílání Radiožurnálu Sport.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související