Zákroky Flynna a Ščotky nebyly extrémní, soupeři nebyli zpevnění a připravení, míní Procházka

Musí se Vsetín v semifinále Chance ligy obávat útočného dua Jihlavy Tomáše Čachotského a Tomáše Harkabuse? Co bylo záměrem Jaromíra Jágra, když vzal mladého kladenského obránce Jiřího Ticháčka do zámoří? Co říká Martin Procházka na výši trestů, které udělil Viktor Ujčík Janu Ščotkovi a Oscaru Flynnovi za ostré zákroky během právě probíhajícího play off? Zvládne ještě Kometa zdramatizovat nepříznivě se vyvíjející sérii proti Litvínovu? Poslechněte si Čistou hru.

Největší drama zápasu druhého čtvrtfinále mezi Spartou a Libercem se odehrálo ve 34. minutě, kdy Flynn v obranném pásmu Liberce zezadu sestřelil Moravčíka, který hlavou narazil přímo do mantinelu. V ten moment se mezi oběma týmy spustila rvačka. Sparťané chtěli potrestat Flynnův nevybíravý zákrok na domácího obránce a liberečtí nemínili v boji ustoupit. Moravčíka odnesli z ledu záchranáři. Martine, co na ten zákrok říkáš?

Moravčík, který je silnější a vyšší hokejista, tak se do toho souboje nezapřel. Je zvyklý na takové dohrávání soubojů, ale souhrou náhodou tentokrát nebyl připravený. Oscar Flynn neudělal zas tak nic strašného. Kdyby byl Michal Moravčík připravený, tak by to tak zle nedopadlo. Myslím si, že je podstatné, že Flynn nechtěl hráče zranit. Čtyřzápasový trest, který mu udělal Viktor Ujčík znamená tak trochu výstrahu, aby hráli hokejisté ohleduplně, ale je těžké hrát ohleduplně, když soupeř není připravený. Každopádně jsem rád, že je Michael Moravčík v pořádku a domácím léčením.

Čekáte ve třetím pokračování čtvrtfinálové série podobnou bitku, která se strhla po zákroku Flynna?

Petr Tomášek (PT): Stát se může cokoliv. Jakmile se stane jeden špatný zákrok u mantinelu, tak se to hned začne prát. Emoce tu nejsou úplně zvládnuté, oproti sérii Třince proti Českým Budějovicím, kde se naopak skoro vůbec nevylučuje.

Jak chápeš stupnici, podle které disciplinární komise uděluje tresty za tvrdé fauly?

Když v tom hraje roli mantinel, tak je to vyšší. Je to logické, protože pokud hráč nestihne před sebe dát ruce, tak už pak následuje pád na hlavu nebo rameno. Když si vezmu ten zákrok Jana Ščotky proti Michalovi Gutovi, tak si také myslím, že neudělal nic tak hrozného. Rozhodčí se rozhodli ho vyloučit dobře, ale aby následně dostal třízápasový trest, tak to je za mě moc.

Kdyby bylo jasně vidět, že je ten zákrok úmyslně udělaný, tak klidně ať hráč dostane pětizápasový trest, ale takto určitě ne. I trenér Jaroslav Modrý říkal, že musíte umět příjimat a také rozdávat rány. Ze strany Ščotky to nebylo nic velkého.

Kamery na stadionu

Není novinkou, že v 02 aréně není úplně vždy ideálně vidět na ledovou plochu během přímého televizního přenosu. Co se s tím dá dělat?

PT: Musí se vyblokovat tři, čtyři vstupenky pod kamerou. Já si obvykle sedám jinam, než před kameru. To nejsem já, ta pleška tam. (smích) Podle mě je to selhání režiséra, protože musí dát pokyn kameramanovi, aby to zabíral z jiného úhlu.

Martine, vyvedli tě někdy z míry právě televizní kamery nebo reportéři na místě?

Ne, o ničem takovém nevím. Vím, že třeba ve Švédsku jezdil kameraman za hráči na ledě, což určitě může hráče vyvést z míry. Pokud jsou ale kamery mimo hrací plochu, tak by to nemělo nikoho zajímat a ovlivňovat.

Dotaz posluchače Tomáše a fanouška Sparty: Kdo z hráčů vás v play off zatím potěšil svými výkony?

Skvělý je brankář Třince Marek Mazanec, který prokázal, že má velký rozsah, kdy proti Českým Budějovicím několikrát zasáhl, když už tam byla poloodkrytá brána. Chci vyzdvihnout i způsob hry Litvínova. Výbornou střeleckou fazónu má Liam Kirk, který už dal sedm gólů.

Mlčící Kaše

Překvapuje tě něco, když se podíváš na aktuální kanadské bodování play off?

Že tam není Ondřej Kaše v popředí. Měl skvělou základní část, ale v play off zatím nevstřelil ani gól.

Jsi spokojený s tím, jak je nastavený formát prodloužení a samostatných nájezdů v play off hokejové extraligy?

MP:Myslím si, že je to dobře nastavené. První čtyři zápasy by případně měly rozhodnout nájezdy, protože nevíte, zda vás nebude čekat série sedmi zápasů. Síly by hodně ubývaly, když by se jeden den skončilo po půlnoci a ten druhý hned zase hrálo třeba od 18 hodin. Od pátého duelu už je fér, aby se hrálo prodloužení do rozhodnutí.

PT: Souhlasím. Protože kdybych viděl v Třinci hokej bez přesilovek, šedesát minut bez gólů, pak třeba dalších šedesát minut bez gólů, tak by mě to opravdu nebavilo. Přijde mi trochu na hlavu, že musíte vytrpět tu osmnáctiminutovou přestávku mezi třetinami a pak může být po půl minutě hotovo. Kdyby se to zkrátilo, tak by to ale nahrávalo nějakým zraněním. V Evropě k tomu prostě nájezdy patří.

Čtěte také

Která čtvrtfinálová série play off skončí jako první?

PT: Série Komety s Litvínovem. Severočeši už si to doma pohlídají. Hradec ještě něco doma s Pardubicemi dokáže uhrát. Liberec taky jeden bod urve a v série Třince s Českými Budějovicemi snad zvítězí spravedlnost a Motor také jeden zápas udělá.

Martine, souhlasíš s tím, že Litvínov bude suverénní a využije toho, že už dvakrát vyhrál venku?

Petr to řekl skvěle a mám podobnou myšlenku. Pokud dnešní zápasy dopadnou tak, že hosté vyhrají, tak už bude hotovo. Litvínov je na domácí půdě po Pardubicích nejsilnější, takže s Petrem souhlasím.

Začnou České Budějovice v sérii proti Třinci konečně dávat góly?

PT: Před začátkem série jsem si říkal, že to Motoru docela dobře vyšlo, protože na Třinec v posledních letech docela umí. Alespoň v jednom zápase by to mohli zlomit.

MP: Doma hraje tým trochu jinak. Určitě se bude víc cpát do brány a víc dorážet. Třinec má ale skvělého gólmana, bude to zajímavé.

Myslí si Martin Procházka a Petr Tomášek, že by mělo dojít ke změně pravidel kvůli nebezpečným zákrokům u mantinelu? Každý hrací den play off hokejové extraligy poslouchejte pořad S mikrofonem za hokejem nebo jednotlivé zápasy na internetu.

Čistá hra
Spustit audio

Související