Nejvíc mě v základní části překvapil výkon Českých Budějovic. Olomouc může doma porazit každého, říká před startem předkola play off Procházka

Proč se neustále nedaří mladým hokejistům prosadit v české nejvyšší soutěži? Proč už mladé hráče neláká působení na Kladně? Jaký osud může potkat tradiční klub, který vede Jaromír Jágr? Co Martin Procházka očekává od předkola play off, které startuje ve středu 6. března? Překvapilo ho, že během základní části nedostal více příležitostí útočník Plzně Adam Benák? Je běžné, že se profesionální hokejista během kariéry dostane k roli hráčského agenta? Čistá hra zná odpovědi.

Jak velkým problémem pro hokejový klub Kladna je, že se nedočká pětimilionové dotace od města?

Velký problém, protože to byla vyloženě dotace pro A-tým. Bylo to očekávané, protože Kladno dělalo velkou rekonstrukci stadionu a město do toho poslalo hodně peněz. Navíc výsledky týmu během celé sezony byly hodně špatné. Primátorovi Volfovi došla trpělivost a rozhodl se, že už peníze do klubu dávat nebude.

Je pětimilionová ztráta pro extraligový klub velká?

Je to hodně. Samozřejmě to není částka, že by na ní stála existence klubu. Určitý zásah to je. Kladno ale pokud bude takto dál fungovat, tak nemůže počítat s dotací.

Změnily se významně platy hráčů za posledních x let v extralize?

Extrémně dobře na tom v minulosti mohl být Vsetín a třeba hráči jako Jirka Dopita a Roman Čechmánek. Teď do hokeje přišlo hodně majitelů a sponzorů, že se u některých hráčů můžeme bavit o milionových platech.

„Namísto rozkvětu sportu, který měl na Kladně vždy své místo a prim, sledujeme pouze otřesné výsledky a s nedůvěrou čekáme, jak dopadne závěrečná baráž. Nemluvě o rozprodávání desítek hráčů do ostatních oddílů, za které Jaromír Jágr zinkasoval miliony korun, což se zpětně nikde nepromítlo do kvality mužstva. Je už asi na čase, aby Jágr nebyl ve vedení ledního hokeje na Kladně,“ uvedl primátor Volf. To je docela drsná kritika, ne?

Jsou to silná slova. Do klubu dává obrovské peníze město, ale majitelem je stále Jaromír Jágr. Myslím si, že se nestane, že by Volf vyzval Jágra, aby odstoupil.

Kladno na dně

Mohl by vůbec hokejový klub na Kladně vést někdo jiný?

Proslýchá se, že velký zájem o odkoupení od Jágra má Tomáš Plekanec s Jakubem Voráčkem. Není to vůbec jednoduchá situace. Je asi jedno, kdo by tam teď byl. Problém je s mládeží, výchovou hráčů a hokejisty cizince, které Jágr nakoupil na sezonu, to nebyla dobrá volba. 

Když už se nemůžu spolehnout na kvalitní hráče, tak se chci zaměřit na mladé hokejisty, kteří si vytvoří vztah ke klubu.

Kdyby Rytíři spadli z extraligy, znamenalo by to takový konec hokeje na Kladně?

Byla by to konečná. Hodně sponzorů by odešlo a nevím, jak by Jágr sháněl hráče, kteří by znovu vybojovali návrat zpět.

Nelákalo by tě pozvednout kladenský hokej?

Přemýšlel jsem jak. Nevím, kde začít a jakou nastolit cestu. Řeší se tam v současnosti, proč z dorostu odchází deset kluků do Boleslavi, Liberce nebo Litvínova. Úplně se to otočilo, dřív byla pro mladé hráče čest hrát za Kladno.

Nejproduktivnější obránce základní části sezony Jiří Ticháček vyrazí s Jaromírem Jágrem do Pittsburghu. Jak mám tento výlet vnímat?

Teď je to odměna za povedenou sezonu v podání Jiřího Ticháčka. I když se Kladno tak trápilo, tak je potřeba smeknout klobouk před výkony tohoto obránce. Z druhé strany je to pro něj velká příležitost vidět hokejový svět z jiného pohledu. Zažije něco, co by ho mohlo posunout i v mentálním nastavení.

Říkám si, že kdyby to na Kladně bylo tak moc zkažené, tak tam nevyroste tak kvalitní obránce nebo?

Není to úplně zkažené. Je nyní složité tam mladé kluky přivést. To je na dlouhý a velký rozbor.

Čtěte také

Zkušený útočník Kladna Radek Smoleňák by nyní mohl chodit po šatně a ptát se mladších spoluhráčů, zda nepotřebují zastupovat nebo agenta..

Petr Tomášek: Je to tak. Stal se majitelem a jediným českým agentem agentury EffortSports, která minulý měsíc dostala licenci od Českého svazu ledního hokeje. Je to zajímavé.

Co na situace ohledně agentury říkáš, Martine?

Je zajímavé, že do toho Smoleňák šel, i když je pořád aktivním hráčem. Jinak je populární nejen mezi hokejisty, takže by na to mohli mladí kluci slyšet.

Neovlivní to výrazně jeho hráčskou kariéru?

Zrovna Smoleňák je jedním z hráčů, který přišel do Kladna a odvedl dobrou práci. Má slušná čísla a vždy byl kapitánem, který mluvil o tom, že chce pro tým udělat všechno možné. Byl příkladem a zrovna u něj, by tato pozice nemusela ovlivňovat jeho výkony.

Kladno bude na úvodní zápas baráže o extraligu čekat 43 dní. To je šílenost, ne?

Je to hrozné. Příprava od loňska se asi moc měnit nebude. Týden si dají dovolenou, odpočinou si od hokeje a pak už se sejdou a začnou se připravovat. Vůbec jim tu situaci nezávidím. Je to hodně těžké i na hlavu.

Koho tipuješ, že vyzve Kladno?

Pořád to vypadá na tu Porubu, která vyhrála suverénně základní část. Nedokážu to odhadnout, play off je nevyzpytatelné.

Startuje play off

Ve středu 6. března startuje předkolo play off extraligy. Dočkáme se alespoň v jedné sérii nějakého překvapení?

Díval jsem se také na nějaké prognózy a nepředpokládá se, že by Budějovice a Litvínov čekal brzký konec. Olomouc dokáže doma potrápit každého a myslím si, že série s Libercem bude vyrovnaná. Klidně se bude rozhodovat až v pátém utkání. V bitvě Hradce Králové s Vítkovicemi to bude hodně vypjaté a vyrovnané.

Konečné čtvrté místo nakonec vybojovala Kometa Brno. Je pro ni opravdu supervýhodou, že nemusí předkolo play off absolvovat?

Každopádně to je výhoda. Tým může nabrat fyzické síly, doléčí bolístky atd. 

Co tě v základní části nejvíc překvapilo?

Pozitivně mě nejvíc překvapily Budějovice. V minulé sezoně se trápily, ale letos si to sedlo a odehrály velice slušný ročník. Litvínov vypadal moc hezky na začátku, pak jim trochu došel dech.. Složení posledních čtyř týmů mě nepřekvapilo.

Co se to pokazilo v Plzni?

Vždy chtějí odehrát klidný střed tabulky, což se jim ale letos vůbec nepodařilo. Prostě jim tam nešlapaly opory.

Martine, byli na tebe rodiče v minulosti přísní a museli na tebe zatlačit?

Ne. Neměl jsem problém tvrdě pracovat. Musel jsem si to vše vydřít, vymakat. Nic jiného mi nezbývalo. Přístup některých rodičů je ale špatný, protože je jim víceméně jedno, jak se jejich dítě rozvíjí.

Kdo během základní části hokejové extraligy nejvíc překvapil reportéra Petra Tomáška? Proč v Plzni nedostal tolik příležitostí mladý hokejista Adam Benák? Poslouchejte od středy 6. března předkolo play off v pořadu S mikrofonem za hokejem nebo jednotlivé duely na internetu.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související