Vojenský režim, disciplína a skvělý výkon od kouče. Na Jalonena vzpomínám jen v dobrém, říká Tenkrát

Jak moc může hokejista zlepšit dovednost bruslení a z kolika procent těží z talentu? Na jaké úrovni jsou brankáři bruslaři? Co si myslí o surových zákrocích hokejistů v mládežnickém hokeji a následných trestech Petr Tomášek, ale i olympijský šampion z Nagana? V pořadu Čistá hra promluvil i bývalý hokejista Petr Tenkrát, který se ohlédl za nominací trenéra Radima Rulíka na Švédské hokejové hry, ale také zavzpomínal na zahraniční štaci ve Finsku a Kariho Jalonena.

Martine, jak vzpomínáš na Petra Tenkráta jako hokejistu?

Vzpomínám na něj jako na výborného spoluhráče. Na nás s Pavlem Paterou byl až moc rychlý. Měl výborné bruslení, hlavně první tři, čtyři kroky. Záviděl jsem mu to. Zároveň měl výbornou střelu a skvěle vyjížděl z rohu do dobré střelecké pozice. To ho dělalo skvělým hokejistou.

Čtěte také

Petře, co říkáte na to, že se Martin Růžička vrací v 38 letech do reprezentace?

On v Třinci prokazuje kvalitu už několik let. Hlavně pak v play-off jeho výkonnost ještě rostla. Určitě chválím to, že ho trenéři nominovali na reprezentační turnaj a pokud mu tam bude role sedět, tak nevidím důvod, proč by tam nemohl být.

Překvapuje vás, v jaké formě Růžička hraje nebo víte, že to v sobě prostě má?

On to v sobě má.

Štace ve Finsku

Jak vzpomínáte na období kariéry, kdy jste působil ve Finsku?

Hodně rád. Vyhrál jsem tam dva tituly a každý rok jsme hráli o nejvyšší příčky. Shodou okolností minulý víkend jsme měli výročí dvacet let od prvního titulu, takže jsem si užil krásný víkend v Oulu.

Naučil jste se tehdy něco finsky?

Musím uznat, že jsem celkem dobře rozuměl. Po letech ale člověk hodně a hodně zapomíná.

Jak jste se v minulosti stavil k angažování Kariho Jalonena na střídačku české hokejové reprezentace?

Kariho jsem zažil v Oulu dvě sezony a moje vzpomínky na něj byly jenom pozitivní. Byl to vojenský režim, každé ráno se nastupovalo ve stejném oblečení, trénovalo se hodně, ale týmu dával všechno. Pak se to následně ukázalo vždy v play off. Angažmá u české reprezentace jsem mu přál a to co se stalo druhou sezonu bych nekomentoval.

Stejně jako Martin Procházka jste působil pár zápasů v ruském Voskresensku, jaké to bylo?

S Martinem jsme tam zažili parádní dny a týdny, než si zabalil a odletěl domů. (smích) Vydržel jsem tam o pár zápasů déle, ale pak jsem onemocněl a nakonec jsem rád, že jsem se mohl vrátit zpátky do Finska.

Posluchač Aleš: Co si myslíte o surových zákrocích hráčů v mládežnickém hokeji a následných trestech? Přijde vám trest dvacet zápasů za napadení rozhodčího nebo seknutí hráče do hlavy adekvátní?

S trestem souhlasím, protože když jsem viděl ten zákrok, tak to hraničí s vážným zraněním téměř na celý život. Hráč tam vzal hokejku jak hokejku nebo mačetu a fláknul to soupeři do hlavy. Trest bych klidně zpřísnil a dal hráči distanc na celou sezonu. Mladému hráči by se mohlo ještě včas rozsvítit, protože tohle do hokeje vůbec nepatří.

Z minulosti si pamatuji třeba Radka Knotka, který už chtěl ukončit kariéru a jel se mstít rozhodčímu, vedle něj ale stáli asistenti, takže nejdřív od Knotka dostali asistenti a následně hlavní. Knotek dostal doživotní distanc a měl vystaráno. Udělal si rozlučku ve svém stylu.

PT: Ten útok na hlavu už by za mě zasloužilo řešení u soudu. Je to ublížení na zdraví a do sportu to vůbec nepatří. Je jedno, kolik zápasů dostane trest. Odsedí si to a pak mu určitě zase blikne. Takový člověk vůbec nepatří mezi mantinely, vždyť mohl soupeře zabít..

Novinky z extraligy

Hokejisté Karlových Varů mění trenéry, odvolaného Davida Bruka na střídačce nahradí dosavadní asistent Václav Eismann. Martine, je to překvapení?

Není se čemu divit. Karlovy Vary v roce 2024 nepředvádí vůbec dobré výkony. Něco tam nefungovalo. Dva týdny zpět jsem měl možnost být na utkání ve Varech a viděl jsem tam Davida Bruka ve velké nepohodě. Trochu jsem se s ním bavil a bylo vidět, že tam nefungovala kabina, jak měla.

Jak jsou na tom brankáři bruslařsky?

Dřív to fungovalo spíš tak, že se neřešilo, jak na tom brankář je po bruslařské stránce a jen se po něm chtělo, aby chytal a dobře stál v bráně. Postupem času se to zlepšilo, protože potřebovali jezdit za bránu rozehrávat puky. Když jsme na tréninku jezdili od modré k modré čáře, tak jezdili s námi, ale samozřejmě zaostávali. Jednoznačně se na tom pracuje víc a víc a musí mít v současném hokeji dobré bruslení.

V hokejovém Hradci Králové se v letošní sezoně protočilo už pět brankářů..

Je to moc. Nevím z jakého důvodu se to tam tak děje. Mají smůlu na brankáře letos. (smích)

Mají hráči v hlavách, že se jim za zády často v brance objeví někdo jiný?

Jde o to, aby se tým rychle s novým brankářem sžil. Čím dál tím víc je potřeba dobře spolupracovat při odražených kotoučích, řešit blokované střely a prostor před brankou. Vybavuji si, jak jednou Jakub Kovář říkal, že kdysi nefungovala na Spartě spolupráce s obránci ohledně čištění hry v předbrankovém prostoru. V Hradci Králové teď nově nastoupil Pařík a hned vychytal čisté konto, to skoro vypadá, že nepotřebuje žádnou spolupráci s obránci, ale jinak si myslím, že to potřeba je.

Proč Petr Tenkrát neodehrál v NHL víc zápasů? Jakou soutěž rád sleduje v televizi? Používají profesionální hokejisté ještě ribano nebo už je z módy? Poslechněte si Čistou hru Martina Procházky a od čtvrtka 8. února si užijte vystoupení české reprezentace na Švédských hokejových hrách. Zápasy proti Švédsku, Švýcarsku a Finsku nabídneme na Radiožurnálu Sport v přímém přenosu.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související