Porazit Američany je sen. Úspěch českých basketbalistů není náhoda, myslí si bývalý reprezentant

25. červenec 2021

Čeští basketbalisté se po 41 letech představili na olympijských hrách. První zápas odehráli v sobotu s reprezentanty Íránu. Po třetí čtvrtině Češi vedli o 21 bodů. V poslední části ale nepředvedli dobrý výkon a Íráncům se podařilo snížit na rozdíl pouhých dvou bodů. V koncovce ale český tým zabral a zvítězil 78:84. „Výhra je nejdůležitější. Írán má vysoké hráče, kteří hrají v zahraničních ligách a dobré trenéry. Není to lehký soupeř,“ říká bývalý basketbalista Michal Ježdík.

Další zápas čeká tým postavený kolem Tomáše Satoranského ve středu proti Francii. „Mají silný tým, jsou skvělí atleti, dobře běhají a jsou hodně podobní Američanům. Mají hodně hráčů z NBA a ten styl je jim přirozený. Snaží se hrát rychle,“ popisuje v Olympijském speciálu Ježdík.

Čtěte také

„Amerika v Tokiu nemá nejsilnější tým, ale stále jsou velmi dobří. Porazit je je sen, ale může se to stát. Jsou nejzranitelnější v úvodu všech turnajů, protože mají dlouhou sezonu a ještě se sehrávají,“ myslí si účastník mistrovství Evropy v roce 1991 o dalším soupeři českých basketbalistů.

Ze základních skupin do čtvrtfinále postupují první dva týmy. Třetí celky musí spoléhat na dobré skóre, protože ze třetího místa postupují jen dva nejlepší. „Máme před sebou zápas s Francií a musíme myslet na to, že bychom ho měli vyhrát. Pokud se to povede, tak ta polemika může být zbytečná. Budeme hrát lépe.“

Máme dobře poskládaný tým, máme talent, hráče, kteří nejsou sobečtí, a vytvořili zvláštní, soudržnou skupinu.
Michal Ježdík

Jednou z největších hvězd českého týmu je bezpochyby Tomáš Satoranský, který hraje za slavné Chicago Bulls. „Je to neskutečně dobrý tahoun. Jeho dvě charakteristiky jsou vášeň a láska k basketbalu, kterou nakazí všechny kolem sebe,“ popisuje českého kapitána Michal Ježdík. „Je lídrem Chicaga, dělá hráče kolem sebe lepší, dostává hodně minut v těžkých chvílích. Mohl by dávat více bodů, ale to by musel být větší sobec.“

Zápasy českých basketbalistů na olympiádě v Tokiu:

  • 25. 7 od 3:00 Írán – Česká republika
  • 28. 7 od 14:00 Česká republika – Francie
  • 31. 7. od 14:00 USA – Česká republika

Všechny zápasy českých reprezentantů uslyšíte v přímém přenose na Radiožurnálu a Radiožunálu Sport.

Dalším hráčem, který nakoukl do nejlepší ligy světa, je pivot Jan Veselý. Bohužel se v NBA neprosadil, ale přestoupil do Fenerbahce Istanbul, kde před třemi lety získal ocenění pro nejlepšího hráče Evropské ligy.

„To, že neuspěl v NBA přikládám dvěma věcem – v Evropě hraje atletickým stylem hry, ale tam byl brán na pozici největšího hráče, kde se očekává větší hmotnost a více boje a to není jeho styl. Když jdete do NBA je dobré, když jdete do týmu, kde je trenér, který vás chce a zná silné stránky evropských hráčů.“

Které týmy z ostatních základních skupin by mohly na olympijském turnaji překvapit? Proč se česká basketbalová reprezentace probojovala na hry po tak dlouhé době? A jak vzpomíná na olympiádu v Moskvě? Poslechněte si celý Olympijský speciál!

Poslouchej olympiádu živě z Tokia na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související