Podmínky by v Pekingu měly být adekvátní. Sportoviště budou připravena dobře, myslí si Doktor

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je rychlostní kanoista, dvojnásobný olympijský vítěz z roku 1996 z her v Atlantě a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. Připravil ho život sportovce na další etapu jeho kariéry v ČOV? Co se naučil při hrách v Tokiu? A jak se sportovci vyrovnávají s podmínkami, které je čekají v Pekingu? Poslechněte si celý rozhovor!

Martine, kdy fakticky odstartovala příprava na olympiádu v Pekingu, která začne 4. února?

Většinou se příprava začíná už před tím, než skončí ty hry minulé. Na začátku to není tak intenzivní, ale poslední dva roky už to intenzivní je. Tokio bylo o rok posunuté, takže to bylo o rok delší. Teď je to rok a něco, co jsme řešili nějaké věci k Paříži. Je pravda, že to Francouzi vzali hodně dopředu a začali s námi komunikovat 6 let předem, což normálně nebývá. 

Čtěte také

Kolikrát jsi osobně navštívil dějiště olympijských her v Pekingu během té přípravy?

Já jsme tam bohužel byl jen jednou, protože potom už se tam nedalo jet. Jsou to dva roky a kousek. Musím říct, že řada věcí už byla postavená. Sportovní zařízení, která byla využívána na letních olympijských hrách v roce 2008 se jen předělají – místo plavání bude curling, místo basketbalu bude hokej a podobně. I sportoviště v kopcích už byla před dvěma lety ve vysokém stadiu rozpracovanosti. 

Jak velkým problémem bude pro sportovce to, že většinu sportovišť nemohli dopředu navštívit? 

Pár týmů tam bylo, ale někde se to nepovedlo. Je tam velký tlak od mezinárodních federací, které musí zajistit, aby podmínky byly adekvátní. Sportovci sice nebudou mít výhodu, že tam soutěžili, ale podmínky by měly být pro všechny stejné a takové, jaké mají být. Za to je zodpovědná každá mezinárodní organizace toho sportu a doufám, že alespoň ty měly možnost se tam dostat. Sportoviště budou připravená dobře.

Jak se vám spolupracuje s Čínskou stranou?

Je to složité. Jdeme po schodech. Prošli jsme Pchjongjangem, kde to bylo docela slušné. V Japonsku už to bylo složitější. Jsou tam zvyklí na nějaký řád, ale jak jim z toho covid udělal neřád, tak byli nuceni improvizovat. Mám pocit, že v Číně to tak jednoduché nebude. Když se řekne bublina, tak to znamená, že tam i lidi, kteří zajišťují servis, budou zavření. V Japonsku normálně chodili domů, ale tady nebudou. Vzali to ostře. Myslím si, že tam ani nebude možnost, aby sportovci odešli z vesnice, což v Japonsku šlo. V Číně to bude tvrdé.

Co se bude dít, pokud bude v Pekingu nějaký sportovec pozitivní? Jaké rozdíly v zázemí budou mít sportovci ve městě a v horách? A mají české největší sportovní hvězdy speciální požadavky? Poslechněte si celý rozhovor! 

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související