Moravec: Olympiáda v Pekingu bude zajímavá. Největším problémem bude pro biatlonisty nadmořská výška

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je bývalý reprezentant v biatlonu, pravidelný účastník Světového poháru, mistrovství světa a olympijských her Ondřej Moravec. Na který závod nikdy nezapomene? Jak bude Světový pohár ovlivněn tím, že je olympijská sezona? A jak mu konec profesionální kariéry změnil život? Poslechněte si celý rozhovor!

Ondro, v únoru se bude v Pekingu konat olympiáda. Sportovci pojedou do úplně neznámých podmínek. Na kolik to může ovlivnit výsledky biatlonových závodů?

Vzhledem k tomu, že ten areál je hodně vysoko – přes 1700 metrů, tak si myslím, že to bude největší faktor a možná i problém. Další věc je časový posun, který také hraje velikou roli. Máme tam asi 10 dní na aklimatizaci, což je krátká doba. Když si člověk představí cestu a odečte si nějaké dny, tak na přípravu zbývá šest dní. To si myslím, že je do jisté míry nějaká nevýhoda.

Na tratě si člověk zvykne rychle, takže pokud tam přijede dobře připravený, tak to nebude problém. Špičkoví biatlonisté mají za dva dny najeté úplně všechno. Ten faktor těch dvou věcí bude ale ohromný. Olympiáda bude velice zajímavá.

Čtěte také

Důležitým aspektem všech lyžařů jsou lyže a jejich příprava. V Číně bude pravděpodobně jiný sníh, protože je tam vyšší nadmořská výška, sušší podnebí a nikdo tam ani lyže a vosky nemohl testovat. Jak to může ovlivnit závody?

To je faktor, který jsem nezmínil. Je to velice důležité. Nemyslím si, že by to tam týmy byly testovat. Bude to závod servisních týmů o to, který najde tu nejlepší variantu. Pokud se nebudou měnit podmínky, tak to bude hrát velkou roli. Pro servis je velice dobré si to vyzkoušet. Budou se na to muset připravit a hodně soustředit, protože lyže dělají ohromný kus práce.

Mluvili jsme o tom, že závodníci budou závodit v místech, která neznají. Biatlon a střelnice je poměrně specifická věc. Dá se na podmínky zvyknout? A jsou ty podmínky všude jiné?

Určitě ano. Můžu jen spekulovat, jestli tam bude foukat, jestli tam bude velká zima, což jsou věci, které tomu nenahrávají. Je to hlavně o tom, jak je na to závodník psychicky připravený. Když fouká snesitelně, tak jsou závodníci, kteří to umí, protože jsou na to perfektně psychicky připravení.

Něco se dá natrénovat, ale to dělají všichni podobně a rozhoduje hlavně stav závodníka, když střílí. Pokud to nebudou velké poryvy, tak jsou závodníci, kteří v tom umí a ti, kteří s tím bojují.

Je střelba otázkou talentu, nebo tréninku? A který tým podle něj na Světovém poháru zazáří? Poslechněte si celý rozhovor!

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související