Poborský: Konkurence byla v Manchesteru United obrovská. Ferguson byl z Beckhama úplně šílený

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je bývalý fotbalista a reprezentant Karel Poborský. Jak mu změnil život lob z roku 1996? Jak se připravoval na konec kariéry? Jak těžké je vyjít vstříc ambiciózním rodičům? A jak vnímá aktuální korupční kauzy v českém fotbale? Poslechněte si celý rozhovor!

Já bych se vás chtěla zeptat na vaši cestu po zahraničních klubech. Můžeme se tedy vrátit úplně na začátek, kdy jste přestoupil do Manchesteru United? Jaký byl váš začátek v tak velkém klubu?

Karel Poborský a Andrea Sestini Hlaváčková ve studiu Radiožurnálu Sport

Bylo to složité, protože to byl na tu dobu jeden ze tří největších a nejúspěšnějších klubů, kam jsem se mohl dostat. Nabídek jsem měl víc, ale tohle byla ta největší. Někteří lidé mi radili, že bych měl jít postupně, ale já jsem si říkal, že už se to nemusí nikdy opakovat.

To mě taky napadá. Přece nemůže hráč říct Manchesteru, ať počká.

Přesně tak. Šel jsem do toho. Je pravda, že konkurence tam byla obrovská. Na mém místě hrál David Beckham, vycházející hvězda, obrovská star pro celou zemi a fotbalový svět. Dostat se přes něj do sestavy bylo velice složité a taky se mi to nepovedlo, takže jsem po necelých dvou letech přestupoval do Benfiky Lisabon.

Tam to bylo nádherné. Obrovská změna počasí. V Mancheteru to byla šílenost, v měsíci 20 dní pršelo a pro rodinu to byla hrůza. Naopak v Portugalsku jsme se nastěhovali do Estorilu, takže to byla taková dovolená. Rodina chodila na pláž pěšky, já jsem hrál fotbal a byl jsem vyhlášený nejlepším cizincem, takže sportovně se mi dařilo.

Čtěte také

Po třech letech jsem přestoupil do Itálie. Italská liga byla extrémně náročná. Sešel jsem se tam s Pavlem Nedvědem, ale i tam to byly dobré sezony. Potom už jsem se vrátil do Sparty.

Když se ještě vrátíme do toho Manchesteru, byl v té době, kdy jste do Anglie přestoupil, David Beckham takovou hvězdou?

Musím říct, že to teprve začínalo. Fotbalově byl dobrý, ale v té době si našel Victorii. Ten boom byl obrovský. Byl to blázinec. Bylo to ale také složité. Lidé mu nedali pokoj, létal do Londýna, kvůli tomu měl problémy s trenérem. Ferguson z něj byl úplně šílený, ale je pravda, že byl takové jeho dítě. Nakonec našli společnou řeč a já se pakoval.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související