Pastrňák strhne kabinu a ještě vylepší dobrou náladu v týmu, pochvaluje si kouč národního týmu Rulík

20. květen 2024

Kouč národního týmu Radim Rulík může být s dosavadním průběhem světového šampionátu spokojený. Jeho svěřenci za šest zápasů zatím získali patnáct bodů a drží druhé místo v základní skupině A. Den před duelem proti Kanadě šéf české střídačky poskytl Radiožurnálu Sport exkluzivní rozhovor, ve kterém si pochvaloval zázemí na turnaji, příjezd hvězdných posil z NHL, ale i skvělou atmosféru v kabině.

Česká reprezentace má na programu den bez utkání, trenér Radim Rulík volno nemá. K rozhovoru dorazil v pauze mezi tréninkem a poradou. Jak tento hektický program zvládáte?
Máte pravdu, je to hektické. Ale tím, že na to nejsem sám, ale spolupracujeme s kolegy, zvládá se to. Teď je pro nás prioritní příjezd Pavla Zachy a Davida Pastrňáka, první mítink s nimi, abychom je seznámili, jak máme vše nachystané. Také se musíme postarat o hráče, kteří nejsou v sestavě. A směrem ke Kanadě pracujeme na oslabení. Snažíme se, aby na sebe vše navazovalo.

Víte, kde budou posily z Bostonu hrát? V případě Martina Nečase jste přesně věděl, jaké pro něj máte místo. 
Pro ně taky samozřejmě máme místo. Ještě se chci s Davidem o tom pobavit. Trenér může mít jakékoli plány, ale zrovna on je typ hráče, který k sobě musí mít spoluhráče, kterým bude věřit. 

Faktor Pastrňák

Je pravda, že David Pastrňák je jediným hráčem, který patří do první útočné formace týmu NHL. Odvíjí se i od toho jeho pozice v reprezentaci?
Řekl bych, že hlavně v útočném pásmu je nesmírně nebezpečný. Má skvělý výběr místa a zakončení, vidí to. V ofenzivní zóně je top světovým hráčem, je jednoznačně v nejlepší desítce. Jsme strašně rádi, že takového hráče můžeme přivítat v národním týmu.

Bral jste v úvahu i jeho neustále dobrou náladu a pozitivní přístup?
Takto bych se na to nedíval. My naštěstí máme skvělou atmosféru v kabině. Je to pochopitelně dáno výsledky, ty tomu vždycky pomůžou. Kdyby byla špatná nálada, určitě by nám v tom pomohl. Je to kluk, který dokáže kabinu strhnout. V této situaci si myslím, že dosud dobrou atmosféru ještě posune o trochu výš.

Pastrňák hokejově vyrůstal s Pavlem Zachou a Davidem Tomáškem, hráli spolu v mládeži. Na mistrovství máte tým, který má základ v mládežnických úspěších. Je dobře, že se hráči z těchto akcí znají?
Určitě je to bonus navíc. Ale myslím si, že i kdyby se tolik neznali, na takovém turnaji, jaký je letos v Praze, by hráči vždycky udělali maximum, aby spolu co nejlépe vycházeli. Ale tím, že se znají z dřívějška, je to jen ku prospěchu. 

Jak velký je to rozdíl oproti tomu, když jste koučoval dvacítku na mistrovství světa?
V něčem je to hodně podobné, něco je úplně rozdílné. Hráli jsme v Halifaxu, kde měla domácí prostředí Kanada. Byly tam taky plné stadiony, ale bylo to něco úplně jiného než tady doma. Hokejová kvalita ve starším věku je daleko vyšší.

Je to podobné v tom, kolik trávíte s hokejem času?
Čím je to náročnější turnaj, o to víc se musíme soustředit. V realizačním týmu jsme si už před šampionátem řekli, že vše jde stranou a obětujeme tomu vše. Nekoukáme na osobní čas, ale všechno dáme ve prospěch mužstva. Chceme mít vše připraveno do detailu a reagovat na aktuální situace, které nastanou. Je to svátek hokeje, takže tomu musíme dát maximum.

Poslechněte si celý rozhovor s koučem národního týmu Radimem Rulíkem. Audio je na začátku článku. 

autoři: Petr Kadeřábek , rej
Spustit audio

Související