Nevěřil jsem, že by se to mohlo povést. Bude trvat dlouho, než mi to dojde, říká zlatý Lukáš Krpálek

30. červenec 2021

Judista Lukáš Krpálek porazil ve finále olympijského turnaje ve váze nad 100 kilogramů Gruzínce Gurama Tutišviliho a stal se dvojnásobným šampionem. Pět let poté, co dominoval na hrách v Riu de Janeiro v nižší kategorii do 100 kg, bere nyní zlato i ze „supertěžké“ váhy v Tokiu. Finálového soupeře porazil v ikonické hale Budókan na ippon. Bronz získali olympijský vítěz z let 2012 a 2016 Teddy Riner z Francie a Rus Tamerlan Bašajev.

Česká výprava slaví po kajakáři Jiřím Prskavcovi druhé zlato během jediného dne. Celkem má na kontě už šest medailí, z toho tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou, navíc díky tenistkám přibudou minimálně další dvě stříbrné hodnoty.

Čtěte také

„Nevím, jestli mi to vůbec někdy dojde. Je pravda, že tohle jsem si vždycky přál. Byla pro mě obrovská motivace, když jsem po Riu přecházel do vyšší váhové kategorie, aby se mi povedlo něco podobného. Byl to pro mě nádherný den,“ říkal Lukáš Krpálek po slavnostním ceremoniálu. 

Třicetiletý český reprezentant vyřadil na cestě do finále Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále si poradil na wazari s domácím Hisajošim Harasawou.

„Cesta byla velmi náročná. Z prvního kola jsem měl velké obavy. V dalším kole bylo naším úkolem hlavně neudělat chybu a nezaspat začátek. Dalším zápas s Japoncem byl pro mě jeden z nejtěžších, protože byl na domácí půdě. To, že se mi ho podařilo porazit, byl nádherný okamžik,“ popisoval Krpálek. 

Ačkoliv finalistu Tušišviliho, mistra světa z roku 2018, dosud nikdy v kariéře neporazil a měl s ním bilanci 0:2, podařilo se mu prolomit čekání na nejdůležitějším turnaji. „Z finále jsem měl velký strach. Povedlo se mi přečkat první dvě minuty a následně se mi podařilo vyhrát. Nevěřil jsem, že by se to mohlo povést.“

Druhou zlatou olympijskou medailí si rodák z Jihlavy upevnil pozici nejúspěšnějšího českého judisty v historii.

Celkové výsledky juda mužů nad 100 kg:

1. Krpálek (ČR), 2. Tušišvili (Gruz.), 3. Riner (Fr.) a Bašajev (Rus.), 5. Harasawa (Jap.) a Chammo (Ukr.), 7. Silva (Braz.) a Oltibojev (Uzb.).

autor: vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Sledujte nás