Sledovat to byla naprostá pohádka, popisuje Kateřina Emmons úspěch českých střelců

29. červenec 2021

Sportovní střelci Jiří Lipták a David Kostelecký podali ve finále trapu úžasný výkon a získali pro českou výpravu hned dvě medaile. David Kostelecký přidal ke zlatu z olympiády v Pekingu stříbro, Jiří Lipták na svých druhých hrách v kariéře zářil a zaslouženě dosáhl na zlato. „Vím, že si hrozně přáli, aby spolu jednou stříleli olympijské finále. Taky vím, že David přál Jirkovi, aby tu olympiádu jednou vyhrál,“ vysvětluje legenda české sportovní střelby Kateřina Emmons.

Česká sportovní střelba zaznamenala úžasný výsledek. Jak to, že byli David Kostelecký a Jiří Lipták lepší než zbytek světa? „Je to tím, že jsou taková parta. Není to jen o nich. Je to celý brokařský tým, který funguje úžasně. I v našem individuálním sportu to hraje obrovskou roli. Kluci spolu fungují, mají úžasnou spolupráci a tohle je hodně podrželo,“ myslí si Emmons.

Jiřímu Liptákovi se na začátku trapového finále nedařilo, ale postupem času všechny přestřílel. Naopak David Kostelecký se po celou dobu držel na první příčce, ale v rozhodující chvíli minul. „Když už bylo jasné, že budou mít oba medaili, tak z nich opadl tlak. Když se dostali do rozstřelu, tak Davidovi vypadla koncentrace, protože dosáhl toho, čeho chtěl. Určitě myslel na zlatou, ale to, že tam měl Jirku, pro něj bylo obrovské lidské štěstí.“

Čtěte také

Čeští střelci vozí z olympijských her pravidelně cenné kovy. Úspěšní jsou i na mistrovstvích světa a Evropy. Čím to je? „Je to asi střeleckou tradicí a dobrou střeleckou školou. Je to vidět na brocích a i u mužů v puškách se to začíná zvedat, ale ty broky si to drží pořád. Jsou hodně spolu, hodně si předávají zkušenosti a v tom je to kouzlo,“ myslí si trojnásobná olympijská medailistka.

Jaký je rozdíl mezi trapem a skeetem? Je střelba limitována věkem? A uvidíme jednou děti české střelecké legendy na olympijských hrách? Poslechněte si celý rozhovor!

Poslouchejte olympijské hry na Radiožurnálu Sport živě
Spustit audio

Související