Čeští střelci v Tokiu ovládli trap! Lipták získal zlato, Kostelecký skončil druhý

29. červenec 2021

Čeští brokoví střelci Jiří Lipták a David Kostelecký si podmanili olympijskou soutěž v trapu. Lipták získal po dramatickém rozstřelu první olympijské zlato v kariéře, Kostelecký skončil druhý a dosáhl po triumfu v Pekingu 2008 na druhou medaili pod pěti kruhy. Třetí místo obsadil Brit Matthew Coward Holley.

Oba čeští střelci postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně. Tu Kostelecký minul a mohl svému krajanovi jen pogratulovat.

Čtěte také

„V mém věku jsme nevěřil, že udělám medaili, takže v momentě, kdy jsem měl jistý bronz, tak to ze mě opadlo a když jsem věděl, že tam jsme dva, tak to byla paráda. Chvílemi jsem si nepřišel, že jsme na olympiádě, protože často takhle končíme v rozstřelech na Českých pohárech,“ popisuje po slavnostním ceremoniálu se stříbrnou medailí na krku David Kostelecký.

„Pocity jsou úžasné. Myslím si, že nám ještě nedochází, že jsme se takhle zapsali od historie. Když se na to podívám zpětně, tak mi začátek finále vůbec nevyšel, ztratil jsem sebedůvěru, ale jak začali chybovat i ostatní, tak se mi vrátila. Vůbec jsem si netroufl odhadnout, že bych mohl mít medaili,“ hodnotí finále trapu Jiří Lipták.

„Jsem rád, že po takové krizi jsem se z toho toho dokázal vymotat a probrat se,“ doplňuje zlatý medailista. „Těším se domů, až si v klidu sednu a podívám se na to ze záznamu, protože to uteklo rychle a já si z toho nic nepamatuji.“

Brněnští rodáci dosáhli v Tokiu historického úspěchu pro českou střelbu. Naposledy byli dva Češi ve finále olympijského trapu v roce 1992 v Barceloně, kde získal medaili jen vítězný Petr Hrdlička.

Češi mají první zlato a třetí a čtvrtou medaili. Stříbro získal vodní slalomář Lukáš Rohan a bronz šermíř Alexander Choupenitch.

Konečné pořadí střelců v trapu:

1. Lipták 43+7 v rozstřelu, 2. Kostelecký (oba ČR) 43+6, 3. Coward Holley (Brit.), 4. Orozco Díaz (Mex.), 5. Jü Chaj-čcheng (Čína), 6. Faihan (Kuv).
Ženy: 1. Rehák Štefečeková (SR) 43, 2. Browningová (USA) 42, 3. Perilliová (San Mar.), 4. Scanlanová (Austr.), 5. Stancová (It.), 6. Smithová (Austr.).

autor: vla
Spustit audio

Související

Sledujte nás