Nejhorší je běh na 1500 metrů. Těžím hlavně z rychlosti, popisuje mistr světa v desetiboji juniorů

26. srpen 2021
Na férovku s V. Hradilkem

Jaká byla na mistrovství světa juniorů v desetiboji konkurence? Kolik mají desetibojaři trenérů? Jaký je nejlepší typ postavy na desetiboj? Jak jsou na tom čeští závodníci? A kam jezdí desetibojaři trénovat? Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem byl mistr světa v desetiboji juniorů František Doubek.

Já jsem si desetiboj jednou v rámci exhibičního dne sám zkusil. Myslím si, že jsem málem umřel při běhu na 1500 metrů. Je to poslední disciplína, ale je fakt krutá. Co jde v desetiboji nejvíc tobě? 

Těžím hodně z rychlosti, takže mi jde stovka, skočím daleko do dálky, ale mám dobrý svalový potenciál i v hodech, takže mi jdou i ty. Nejhorší je pro mě taky ta patnáctka. 

Čtěte také

Je to tak, že se jí bojíš a přechází to do mentálního bloku, nebo to neřešíš? 

Takhle to neřeším. Je pro mě těžké odběhnout ji vůlí. Vím, že mám na to běžet rychle, ale hlava mě nepustí. Ještě jsem podle mě neběžel patnáctku, kdy bych ze sebe vydal všechno. I na mistrovství světa juniorů jsem věděl, že mi soupeř nesmí dát 22 vteřin na to, aby mě udolal a byl první, takže jsem si to hlídal a teď toho lituji, protože jsem mohl dát klidně 8200 bodů. 

Ty body a tabulky. Dokážeš to v průběhu toho závodu počítat, nebo ti to dělá třeba trenér? Máš to v hlavě?

Ty tabulky už mám nastudované, takže vím, kolik přesně dostanu bodů. Potom to sčítám a odečítám. Lepší je si to asi nepřipouštět a nepočítat, kolik můžu dát, ale mně to nedá a po disciplíně si zalezu do restroomu a počítám. 

Já bych řekl, že se spíš soustředíte na výkon a neřešíte tabulky, ale je pravda, že mezi disciplínami nemáte co dělat. 

Ono je to deset disciplín, takže ten prostor je tam na to velký. Nejhorší je to mezi prvním a druhým dnem – vstát, myslet jen na překážky a disk. Je totiž hrozně těžké přejít z překážek na rotační pohyb u disku. Je to jediná disciplína, kde se nějak rotuje, protože všechno ostatní se dělá dopředu. Jakmile vím, že jsem zvládl překážky a disk, tak vím, že dokončím desetiboj.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související