Neděle 13. února

13. únor 2022

V neděli 13. února se na olympijských hrách v Pekingu pojedou stíhací závody biatlonistů a Češi hodlají vylepšit svá umístění ze sprintu. Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan se postaví na start obřího slalomu a ve štafetovém závodě nastoupí čeští běžci na lyžích.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavili manželé Tomáš a Zuzana Paulovi, kteří se vrátili z Pekingu se šestým místem v soutěži smíšených dvojic v curlingu.

  • Alpské lyžování – obří slalom

Kryštof Krýzl útočil na svůj nejlepší výsledek z olympijských her, kterým je 17. místo ze superkombinace ve Vancouveru. V Pekingu obří slalom v těžkých podmínkách zvládl zkušený slalomář v prvním kole jako šestadvacátý. V druhém kole se po vypadnutí několika soupeřů posunul na konečné 19.místo.

Druhý český reprezentant Jan Zabystřan vypadl již krátce po startu své jízdy v úvodním kole. Závod ovládl hlavní favorit Marco Odermatt ze Švýcarska, který se dočkal premiérového zlatého úspěchu pod pěti kruhy. Z 87 závodníků se do cíle závodu dostalo pouze 46 borců. Největším problémem byly přívaly sněhu, které se snášely po celou dobu závodu na sjezdovku.

  • Běh na lyžích – štafeta mužů

Běžci na lyžích ve složení Adam Fellner, Michal Novák, Petr Knop a Jan Pechoušek se do elitní desítky neprobojovali. Ještě po třetí předávce to vypadalo nadějně, ale závěrečný úsek Čechy poslal na konečné 12.místo. České kvarteto v cíli ztratilo na vítěze více jak deset minut. Novopečení olympijští vítězové z Ruska se do trháku dostali již během prvního úseku a náskok postupně navyšovali až do cíle. Stříbro vybojovali v napínavém finiši Norové před Francií.    

  • Biatlon – stíhací závod ženy 

Největší posun oproti výsledku ze sprintu předvedla Markéta Davidová, která se zlepšila o třináct míst a jako nejlepší z Češek brala osmadvacátou pozici. Škoda čtyř chyb na střelnici. Na vítěznou Norku Roiselandovou ztratila propastné čtyři minuty a dvě sekundy. Střelecké minely na nevyzpytatelné střelnici odvály šanci na daleko lepší výsledek i pro Lucii Charvátovou i Jessicu Jislovou, které se za sebou seřadily na 34. a 35.místě. Benjamínek výpravy Tereza Voborníková byla od nejlepších biatlonistek dostižena o kolo.

„Byl to jeden z nejtěžších letošních závodů. Trať tady není úplně jednoduchá. Když se k nadmořské výšce přidá počasí, tak je to peklo. Je to fakt strašné, vůbec jsem necítila prsty,“ říká Davidová.

  • Biatlon – stíhací závod muži

Českým biatlonistům se stíhací závod v těžkých podmínkách vůbec nevydařil. S kombinací hustého sněžení a nepříjemného větru se na střelnici nepopasoval ani jeden z nich. Michal Krčmář se propadl z šestnácté pozice na konečnou čtyřiatřicátou pozici s mankem téměř pěti minut na vítězného a střelecky bezchybného Francouze Fillona Mailleta. 

Čtěte také

Mikuláš Karlík s osmi netrefenými terči dokončil závod na 42. příčce. Až z chvostu startovního pole do závodu vstupovala dvojice Jakub Štvrtecký a Adam Václavík. Ve stíhacím závodě ale výraznější posun ani jeden reprezentant nezaznamenal. Václavík skončil se šesti chybami čtyřiačtyřicátý a Štvrtecký ještě o čtyři místa hůře.

  • Rychlobruslení – 500m ženy

Čtěte také

Již třetí start na olympijské dráze v Pekingu absolvovala Nikola Zdráhalová. Po nevýrazných výkonech na tratích 3000 a 1500 metrů se výrazněji neprosadila ani na sprinterské pětistovce. Její čas 39,18 sekund znamená konečné 25. místo. Čtvrtý start v Pekingu čeká Zdráhalovou ve čtvrtek 17. února, kdy pojede závod na 1000 metrů. Roli favoritky na olympijské zlato na nejkratší trati potvrdila Američanka Erin Jacksonová.

Spustit audio