Kapitán Červenka po čtvrtfinálové prohře: Nepřibrzdili jsme je na začátku a šancí bylo minimum

Čeští hokejisté skončili na mistrovství světa ve čtvrtfinále. Spojeným státům americkým podlehl národní tým v Tampere 0:3, do bojů o medaile nepostoupil a nenaváže tak na loňský bronz. Po utkání s reprezentačním kapitánem Romanem Červenkou hovořil reportér Radiožurnálu Sport Petr Kadeřábek.

Romane, bylo hlavní příčinou porážky neproměnění toho minima šancí, které jste si vytvořili?

Bez gólu se vyhrát nedá. Věděli jsme, že ve čtvrtfinále jich moc nepřijde, ale když už nějaká přijde, tak je potřeba ji využit, nebo alespoň padesát procent z nich. To se bohužel nepovedlo.

Rozdíl ve hře byl především v rychlosti?

Asi jo. Potřebovali jsme je trochu přibrzdit, uhrát souboj. V okamžiku, kdy se zastavili, tak se na puku dalo hrát. Oni nám dělali problém od začátku, když byli všude a my se nemohli z obranného pásma dostat slušnou rozehrávkou. Nepomohli jsme obráncům, ve druhé třetině se to zvedlo, ale bez gólů to nejde. 

Nástup do třetí třetiny se vám povedl, co chybělo ke zdramatizování zápasu?

Bylo tady ticho a my potřebovali gól, dostat nějakou energii do žil. Věřím, že kdyby gól padl, tak nás to nakopne, bohužel..

Ve všech osmi zápasech na šampionátu jste měli útlumovou část. Čím to bylo?

Nevím. Na zápas jsme byli hlavou nachystaní, samozřejmě jsme počítali se sílou a bruslením Američanů. Oni byli hodně na puku. Škoda, že jsme nepřečkali úvod zápasu za stavu 0:0. Je pravda, že na turnaji jsme neodehráli jediný zápas, o kterém si můžeme říct, že bylo celých šedesát minut kvalitních. 

Věřili jste před třetí třetinou, že přijde čas na obrat?

Chtěli jsme moc. Výsledek byl 0:2, což je hratelné. Je to o jedné střele, která nás mohla dostat do zápasu, navíc jsem jí tam měl i já. Snažili jsme se s tím něco udělat, ale bylo to málo. 

autoři: Petr Kadeřábek , rej
Spustit audio

Související