Je Jágr pro Kladno přínosem? „Při hře 5 na 5 je to těžké. Potřebuje víc natrénovat,“ tvrdí Procházka

V pátek 10. září oficiálně odstartovala historicky 29. sezona české nejvyšší hokejové soutěže. Kteří zahraniční hráči jsou pro naši extraligu přínosem? Jaká bude letošní sezona? A jak na něj zapůsobily čtyři góly Jana Černocha proti brněnské Kometě? O dění na českých kluzištích mluví ve vysílání Radiožurnálu Sport náš hokejový expert a olympijský vítěz Martin Procházka.

Pojďme se věnovat Kladnu, které prohrálo úvodní dva zápasy. Jedna věc jsou ty dvě porážky, druhá věc jsou výkony a přínos Jaromíra Jágra. Já jsem jeho obrovským obdivovatelem, ale nemůžu nevidět to, že bývá často kritizován za svůj horší pohyb na ledě. Ve vzduchu se vznáší otázka a je tady i do spousty našich posluchačů – je Jaromír Jágr pro Kladno přínosem?

Jarda se vždycky připravoval spíše na závěry sezony. Dlouho trénoval, nechával tým hrát a dokázal se připravit až na závěry, kde byla potřeba jeho síla a kvalita. V letošní sezoně to bude mít hodně těžké, protože naskočil od začátku. Neřekl bych, že je na tom fyzicky dobře a je to znát i na ledě. Viděl bych to tak, že potřebuje víc natrénovat, aby jeho fyzička a rozhodující momenty přišly v přesilovkách, kde by měl být nasazován. Při hře pět na pět ale už je to pro něj těžké, protože extraliga je už jinde než druhá liga.

Ještě se zeptám na to, jestli je reálné, aby Jaromír Jágr nastupoval jen na přesilovky? Odehrál by si dvě minuty přesilovku a potom třeba osm, devět minut odseděl na střídačce a potom zase naskočil. Je to proveditelné?

Je to proveditelné ale jen v zápase, kdy jde o všechno – při rozhodujících momentech play-off, kdy je nutné rozhodnout. Když si ale vezmeme, že extraliga teprve začala a je před námi nějakých 50 kol, tak je těžké, aby hráč nastupoval jen do přesilovek. Nedokážu si to moc představit a ani si nejsem jistý, jestli by ho to bavilo. Potřebuje hrát, je jasné, že nehraje v prvním útoku a právě je využíván na přesilovky. Myslím si, že by to pro něj nebylo ideální.

V přestupovém období přivedl Jágr do Kladna početnou kolonii hráčů ze zámoří. Jak to přijala kladenská veřejnost?

Bylo to vysvětleno tím, že Kladno hrálo do poslední chvíle o postup do extraligy. Dá se říct, že ten trh, který byl v Čechách, tak by rozebrán už dávno. On to zdůvodnil tím, že hráči nebyli na trhu, takže zvolil tuto cestu. Je to celkem pochopitelné. Myslím si, že kladenští fanoušci i veřejnost to pochopili a jde jen o to, jak ty posily budou užitečné. Gólman je kvalitní a ti hráči, kteří nastupují, bych řekl, že půlka z nich na extraligu má. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: Radek Šilhan , Martin Procházka , vla
Spustit audio

Související