Havrdová: Stát musí pomoct tomu, aby se začal brát pohyb jako zdravotní prevence. Zatím se to neděje

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Jana Havrdová. Jak se cítí, když vidí, že počet nakažených koronavirem opět stoupá? Jaký je zájem o aerobik mezi muži? A bude někdy na olympijských hrách? Poslechněte si celý rozhovor! 

Jano, ty ses postupně dostala do pozice, kdy řešíš sport jako takový, ale i jeho návaznost na politiku. To byl plán, nebo přinesla doba?

Přinesla to doba a přirozený vývoj, protože v dnešní době jsme v situaci, kdy pro běžný život člověk nepotřebuje moc pohybu, což není to, jak nás příroda naprojektovala. Potřebujeme aktivitu, abychom mohli dobře žít. Tělo pohyb potřebuje. Žijeme ve vyspělé civilizaci, kdy se spousta věcí dá zařídit z jedné židle od jednoho počítače.

Potřeba přirozeného pohybu klesá a my ho musíme do života vrátit. To ale není sranda. Spousta lidí musí překonat lenost a pracovní stres. Máme spoustu jiné práce, než se pravidelně hýbat a jít se každý den projít. Už se dostáváme do situace, kdy je to celospolečenská otázka.

Čtěte také

Dokud ze státu a od politiků nepůjde masivní podpora pravidelné fyzické aktivitě, tak se nedostaneme nikam dál. V naší zemi je spousta trenérů, instruktorů, svazů, center, bazénů, spousta organizátorů akcí a žijí tím, že hýbou lidmi. Čísla jsou ale mizerná. Dvě třetiny populace u nás vůbec nesportují a to se projeví na výskytu civilizačních onemocnění. V tuhle chvíli můžeme mluvit o pravidelném pohybu jako o léku. K tomu aby se začal brát pohyb jako část preventivní a zdravotní péče potřebujeme podporu státu a ten stát to tak musí postavit.

Ty jsi bývalý sportovec a každý sportovec je zvyklý na výsledek, který je úměrný tréninku a formě. Tato jednání jsou kolikrát nekonečná a nenesou takové ovoce, jaké by si člověk představoval. Jak to zvládáš?

Vždycky má smysl něco dělat, i když to třeba nakonec nedopadne. Je to o lidech. Mám velmi dobrý pocit a doufám, že mi to kolegové z Hospodářské komory prominou, ale v momentě, kdy jsem se stala členkou představenstva, tak se téma pohybu stalo jedním z témat, když jsme se potkali.

Jsou kolegové, kteří mi okamžitě hlásí, že byli běhat a že jejich dítě má nějaký sportovní výsledek. Teď jsme se posunuli do situace, kdy mi hlásí kolik zhubli a jak se cítí dobře. Fitness nebo pravidelný pohyb se týká každého člověka. Pohyb je opravdu elixír dlouhodobého života i radosti pro danou chvíli. Tohle je potřeba navnímat a pak by nám všem bylo lépe. Dokud toto nepochopí politici, tak se v té společnosti nic nezmění.

Musíš se ke sportu také nutit?

Jasně, kdybych nechala ten život téct bez bariér, tak bych také seděla celý den u počítače. Teď to dělám tak, že když dcera baletí, tak se jdu projít a sbírám kroky. I já mám velmi pečlivě do svého života vložený ten pohyb.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související