Český úspěch na Hlinka Gretzky Cupu, trénink v létě a posilování Pardubic. Hokejová talkshow je zpět

Po olympijské pauze se do vysílání Radiožurnálu Sport vrací hokejová talkshow Čistá hra Martina Procházky. Po letních štacích, kdy náš hokejový expert s reportérem Petrem Tomáškem vyrážel za osobnostmi na zimní stadiony, se diskuse znovu přesunula do našeho studia. Co se zatím v tuzemsku stalo v hokejovém prostředí? Pomůže Pardubicím k zisku titulu příchod hvězdného Romana Červenky? Poslechněte si naší hokejovou debatu.

Dá se na extraligovém hokeji vydělat?

Určitě ne. Na vstupném, ani na Lize mistrů to nevyděláte...

Posluchač Radim: Kdo by mohl být černým koněm nadcházejícího extraligového ročníku?

Zlobit by mohly Vítkovice, které vhodně posílily.

Ondřej Kaše možná trochu překvapivě zůstává v extralize, protože prodloužil smlouvu v Litvínově. Myslíš si, že i po povedeném světovém šampionátu není atraktivní pro kluby NHL?

Kluci si na mistrovství světa pořádně hrábli a odehráli skvělý turnaj. Pro kluby ze zámoří to ale není žádný směrodatný ukazatel. Podle mě to je hráč pro NHL, ale vzhledem k tomu jaký je tam přetlak, tak pro něj teď moc šancí není. I protože už tam byl, tak nejspíš teď nevidí důvod se tam vracet.

Čtěte také

Martine, chce si hokejista nazouvat brusle, když je venku 33 stupňů Celsia?

Nevím jestli chce, ale musí. (smích) Letní příprava je nutná, to makání musí být, ale pak už se právě každý hráč těší na led. Většina klubů kolem 20. července šla na led a už je to hodně o bruslení, ubývá posilovny. Začnou se nacvičovat různé situace, blíží se přípravné zápasy, takže už jsou hráči trochu ve hře.

Během tvé kariéry jsi na sto procent přistoupil k přípravnému utkání v létě, ke 3. kolu základní části a ke čtvrtfinále play off nebo jak to bylo?

Bylo to odstupňované. V přípravných zápasech po vás nikdo nechce, aby jste skákal po hlavě do střel. Jde o to, se do toho postupně dostávat. Nemyslím si, že by třeba takový Radek Smoleňák v přípravných zápasech skákal do střel..

Posluchač Míra: Během letních přípravných zápasů se mnohdy hraje na menších stadionech. Byl by Martin Procházka pro to, aby se i během extraligového ročníku nějaký zápas odehrál právě na menším stadionu třeba na půl cesty mezi oběma soupeři?

Majitelé extraligových klubů potřebují z domácích zápasů ‚vytřískat‘ co nejvíce, takže to by asi neprošlo. Jeden zápas by se třeba dal obětovat, ale těžko budete najednou hrát na stadionu, kam místo 9000 lidí, přijde 300 fanoušků.

Z fotbalu známe „dokopnou“, z basketbalu „dokošnou“, tak mají hokejové kluby také nějaké posezení?

Určitě. Hodně týmů to teď zavádí, je to zase po vzoru NHL. Je to jasné, protože jde o správné stmelení kolektivu.

Posluchač Roman: Co říkáte na výkon českých mladíků na Hlinka Gretzky Cupu, kde obsadili druhé místo?

Je fajn, že jsme zase získali medaili. V mezinárodní konkurenci jsme schopní medaile urvat. Tým osmnáctek, který tam hrál, je minimálně z osmdesáti procent z hráčů, kteří hrají v zámoří. Během sezony se pak musí používat hráči z české juniorky a najednou úspěchy nejsou. Ukazuje to, že nejlepší co máme, tak nám uteče do zámoří nebo do Švédska a Finska.

Když jsi byl v reprezentačním výběru hráčů do 18 let, tak už jsi tušil, že se budeš živit hokejem?

Nemohl jsem tak přemýšlet. Šel jsem postupně a až když jsem dostal první smlouvu v A-týmu, tak mi seplo, že bych mohl mít nějakou kariéru. Do té doby asi ne.

Sledoval Martin Procházka olympijské dění? Co musel během kariéry absolvovat při teambuildingu v zámoří? Jak vyřešit problémy mládežnického hokeje v Česku? Poslechněte si Čistou hru.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

Související