České ragby je na vzestupu. Ostatní země nám ale i tak ujíždí, říká trenér české reprezentace

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš s Kateřinou Neumannovou je ragbista roku 2013 a trenér české ragbyové reprezentace Miroslav Němeček. Jak vzpomíná na začátek své kariéry na Novém Zélandu? Jak se dá spojit cestování s hraním ragby? A jak se mu podařilo dostat do nejvyšší francouzské ligy? Poslechněte si celý rozhovor!

Mirku, jaký máš k dispozici kádr v rámci české reprezentace v této době? 

V současné době mám ten nejlepší tým, jaký můžu mít. Je to podobné jako ve fotbale nebo v hokeji – máme spoustu hráčů v zahraničí a je otázkou, jestli nám je dají k dispozici. V průběhu roku trénujeme jen s hráči, kteří působí v Česku, a na akce si můžeme pozvat hráče ze zahraničí.

Čtěte také

Kolik těch hráčů, kteří působí v Evropě, nebo v jiných soutěžích, máš?

V současné době je to asi devět hráčů.

Ti, kteří jsou v českých podmínkách, jsou to profesionálové, poloamatéři nebo musí chodit do práce?

Já bych ani neřekl, že to jsou poloamatéři. V Čechách jsme naprostí amatéři, hráči musí chodit do práce. Víceméně placený tady není nikdo.

Dá se české ragby v těchto podmínkách posouvat dál?

Myslím, že české ragby je pořád na vzestupu. Jdeme nahoru. Problém je, že ostatní země jdou nahoru rychleji než my, takže nám ujíždí.

Co podle trenéra reprezentace Miroslava Němečka chybí českému ragby? A jaký je rozdíl mezi francouzským a českým ragby? Poslechněte si celý rozhovor!

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související