Česká škola moderního pětiboje patří mezi světovou špičku, myslí si olympijský vítěz Svoboda

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je olympijský vítěz z Londýna v moderním pětiboji David Svoboda. Je pro něj důležité mít tělo sportovce? Stává se mu, že některé dny vůbec nesportuje? A proč se stále účastní závodů? Poslechněte si celý rozhovor!

Moderní pětiboj je krásný sport, který spojuje odlišné disciplíny v jeden celek. Organizačně je to ale velmi náročný sport. Jaká je současnost moderního pětiboje ve světě a v České republice?

Moc děkuji za pochvalu. Mně se taky moderní pětiboj moc líbí. Jinak máš ale naprostou pravdu. Není jednoduché dát pět disciplín pohromadě na vysoké úrovni. Poskládat dohromady trenéry a potom mít někoho, kdo to dokáže dobře koordinovat tak, aby ta příprava dávala smysl, není jednoduché. Je to logisticky i organizačně docela náročná věc, ale dá se to řešit. U nás máme štěstí, že tady je Dukla, která poskytuje všech pět disciplín a z toho čtyři na jednom místě – na pražské Julisce. Na koně se jezdí převážně do Poděbrad za Robertem Kopeckým.

Čtěte také

Ve světě to funguje různě. V mnoha zemích jsou krásná tréninková centra, kde mají všechno na jednom místě. Potom jsou ale jiné země, které to řeší individuálně. Jednotlivci nebo malé skupiny sportovců si zařizují tréninky samostatně a mají třeba jednoho konzultanta na reprezentační úrovni, který jim s tím pomáhá. Často moderní pětibojaři fungují úplně samostatně a mají skvělé výsledky.

Z Dukly vzešla celá řada tvých úspěšných předchůdců a i v současné době tam trénují čeští reprezentanti. Dá se mluvit o české škole moderního pětiboje?

O české škole se dá mluvit od 50. let minulého století. Měli jsme první olympioniky už za Rakouska-Uherska, ale to byli spíš vojáci z povolání, kteří si odskočili na olympijské hry. V tu dobu to tak šlo. Tihle průkopníci založili českou školu moderního pětiboje, která patří mezi špičku ve světě. 

Já sleduji moderní pětiboj docela intenzivně, ani tak ale nestíhám sledovat veškeré změny pravidel, ke kterým v poslední době dochází. Chápu, že je to do určité míry diktát televizí. Na druhou stranu to pak klade obrovské nároky na organizátory. Je to určitý rozpor, který moderní pětiboj řeší.

Je to paradox, protože časté změny pravidel mají vést k tomu, aby byl moderní pětiboj přehlednější a snáze pochopitelný pro laika. Tím, jak se ta pravidla často mění, se sportovní fanoušek může ztrácet. Věřím tomu, že transformační období, které trvá už 20 let, nebude trvat věčně a že ta poslední změna formátu pro olympijské hry v Paříži bude poslední výraznou změnou a potom už se to bude dít jen na úrovni detailů.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související