Zvažujeme bojkot her v Paříži, přiznává předseda lotyšského olympijského výboru Tikmers

2. únor 2023

Lotyšsko zváží bojkot olympijských her v roce 2024, pokud na ně pojedou sportovci z Ruska a Běloruska. Situace se vyostřila po nedávném naznačení předsedy Mezinárodního olympijského výboru, že se hledá způsob, jak sportovce z Ruska a Běloruska na hry vrátit. K situaci se vyjádřil i bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko.

Stanislav Pozdnyakov, který vede Ruský olympijský výbor, minulý týden naznačil, že se hledá způsob, jak Rusy do soutěží vrátit. „To není nic k jednání,“ odpověděl ve svém prohlášení Mezinárodní olympijský výbor.

Zároveň ale jeho asijská odnož naznačila, že pokud by sportovci z Ruska a Běloruska splnili podmínky, mohli by v Asii závodit. A to vzbudilo vlnu nevole.

Čtěte také

„Pokud by se olympijské hry konaly teď a měli by se jich účastnit sportovci z Ruska a Běloruska, tak myslím, že by Lotyšsko ty své neposlalo. Otázkou je, jak tomu bude za rok a půl, to je těžké předpovídat. Společně ale doufáme, že až válka skončí, Ukrajina vyhraje, bude nová situace a nová pravidla. V takovém případě se budou moci lotyšští sportovci zúčastnit olympijských her,“ řekl předseda lotyšského olympijského výboru Žoržs Tikmers.

Pohled ruské strany

Kompletní bylo Rusko naposledy na svých domácích zimních olympijských hrách v Soči 2014.

Po odhalení státem organizovaného dopingového systému byla jeho výprava buď omezená, nebo sportovci z Ruska startovali pod neutrální vlajkou, případně vlajkou svého olympijského výboru. Po agresi na Ukrajině byli z většiny mezinárodních soutěží vyřazeni.

Výkony sportovců a týmů a stejně tak i svazů, které je na to připravují – na tom přeci záleží. Ne na barvě pleti nebo náboženství. Na tom nezáleží, je to o sportu. Chci znovu zdůraznit, že všechny pokusy vytlačit naši zemi z mezinárodního sportu jsou odsouzeny k neúspěchu. Tohle by měli pochopit ti, co vyzývají k vyšším morálním principům a nezávislosti sportu na politice, říká mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Nevole sportovců

Jako první se proti Bachovu návrhu nechat ruské sportovce závodit v Asii, postavil bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko, který Bachovi nahrál vzkaz před polorozpadlým panelovým domem.

Rusové už jsou olympijskými šampiony ve zločinech proti civilistům. Mají zlato v deportaci dětí a znásilňování žen. Nemůžete na to dát olympijské symboly, protože byste tím vyjádřil souhlas s touto válkou. Nedělejte to, nebo zradíte duch olympijských her,“ vyjádřil se ukrajinský sportovec.

Olympijské hry v Paříži začnou za necelý rok a půl, kvalifikace jednotlivých soutěží startují ve většině sportů v tomto roce.

autoři: Martin Charvát , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás