Olympijské hry zůstanou součástí vysílání Radiožurnálu Sport. Český rozhlas získal práva do roku 2032

16. leden 2023

Věrní posluchači Radiožurnálu Sport můžou slavit. Český rozhlas totiž získal vysílací práva na největší sportovní akci až do roku 2032. Olympijské hry tak budou součástí vysílání na zimních hrách 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo i v roce 2030 a letní olympiády v Los Angeles 2028 a Brisbane 2032. Český rozhlas získal vysílací práva zdarma na základě dohody mezi Mezinárodním olympijským výborem a Evropskou vysílací unií.

Posluchači Československého, potažmo Českého rozhlasu mohli být v minulosti nejen u triumfu Emila Zátopka nebo Věry Čáslavské, ale i u všech dalších olympijských úspěchů sportovců. Díky členství Českého rozhlasu v Evropské vysílací unii se tato tradice protáhne minimálně do roku 2032, což si pochvaluje i její místopředseda a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Považuji za velký úspěch, že se Evropské vysílací unii podařilo uzavřít dohodu, díky které budou zimní a letní olympijské hry od roku 2026 do roku 2032 dostupné co nejširšímu publiku v rámci celé Evropy,“ řekl pro Radiožurnál Sport.

„Pro nás jako Český rozhlas to znamená, že budeme moci posluchačům poskytnout nejvíce přímých přenosů a reportáží z olympiád v historii. Sportovní fanoušci tak budou mít přístup k široké škále sportů, které mají rádi. Pro mě je to ukázka toho, jak velký význam má Evropská vysílací unie, ale i veřejnoprávní média obecně,“ dodal Zavoral.

Čtěte také

Zdárné uzavření spolupráce mezi vysílateli může těšit i sportovce nebo jejich zástupce z řad Českého olympijského výboru.

„Máme velkou radost z toho, že Český rozhlas má tak obrovskou tradici, ve které můžeme pokračovat. Navíc má své vlastní digitální vysílání a svou vlastní sportovní stanici,“ chválí předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Lidé jsou zvyklí, že pokud si naladí Radiožurnál Sport nebo Radiožurnál, tak dostanou veškeré informace nejen ohledně olympijských her, ale i ohledně veškerých sportovních událostí,“ těší Kejvala.

Letos oslaví Český rozhlas 100 let a přímé přenosy, ohlasy i pohledy do zákulisí z největší sportovní akce byly součástí jeho vysílání od konce druhé světové války. Jsme rádi, že tradice nekončí. Těšíme se na další společné zážitky u významných úspěchů českých sportovců.

autoři: Petr Kadeřábek , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás