Výživa a sport jsou dvě oblasti, které se propojují. Pravidelné cvičení je základ, říká fyzioterapeutka Beranová

Jiří Ježek a Karel Janů v tradičním čtvrtečním pořadu ve studiu Radiožurnálu Sport přivítali fyzioterapeutku a specialistku na celostní medicínu Terezu Beranovou. Jaký je rozdíl v péči o profesionální borce oproti hobby sportovcům? Kdy se začala věnovat cyklistice? Jakou potravinou se může člověk v zimě zahřát? Jaký recept na zdravou a chutnou snídani Beranová doporučila? S jakými problémy klienti do ordinace nejčastěji chodí? Poslechněte si Kilometry Jiřího Ježka. 

Terezo, starají se o svoje tělo víc profesionálové nebo hobby sportovci?

Je to individuální. Z logiky věci, když si vezmeme profesionální sportovce, tak by měli svoje tělo znát velice dobře, ale málokdy se tak stává. Často se chodí až za hranu možností a je velice těžké určit, kdy může dojít k nějaké destrukci anebo nás to naopak může někam posunout. 

Jak moc pomáhají masáže oproti tomu, co si můžeme udělat sami?

Jak kdy. Když už je tam nějaký svalový problém, tak je dobré vyhledat odborníka. Spoustu věcí ale může člověk udělat sám, po výkonu se protáhnout, nezanedbat to. Stačí pět až deset minut, není potřeba dalších čtyřicet minut pokračovat, ale i takové klienty mám. (smích) Dala jsem vám speciální prstýnky, kterými si také můžete masírovat jednotlivé prsty. Pokud nemáte dostatek času, tak tohle je ideální a budete vědět, že jste si uvolnili určité napětí.

Čtěte také

Jakou za sebou máte sportovní minulost a jak jste se dostala k fyzioterapii?

Od dětství jsem hrála basketbal. Rodiče mě vedli ke sportu. Pocházím z učitelské rodiny, takže, když jsem se rozhodovala, co budu dělat dál, tak jsem si myslela, že budu učitelka. Myslela jsem si, že budu učit biologii a tělocvik. Naštěstí jsem se nedostala a po roce ve mně uzrálo to, že mě tolik nebaví brouci, ale spíše lidské tělo. Chtěla jsem se dostat na fyzioterapii, což se mi povedlo. Zároveň jsem ale studovala tělovýchovu. V jednu chvíli jsem dělala obě školy a nakonec jsem udělala magistra. Mám tělovýchovu i fyzioterapii.

Mimo fyzioterapie učíš lidi i správně vařit a jíst. Je to součástí toho celostního chápání zdravého životního stylu?

Určitě je to jedna část puzzle do naší skládačky. V ordinaci jsem si začala uvědomovovat, že klienti za mnou nechodí jen s tělesnými problémy, ale jsou navázané i na psychiku. Začala jsem si všímat toho, že výživa tam hraje velkou roli. Přijde mi to jako skvělé propojení. Výživa a sport jsou dvě části, které se propojují a nedají se oddělit.

Jaký máte názor na výživové doplňky?

Jsem zastáncem přirozené stravy. Když opravdu potřebujeme nějakou tyčinku na kvalitní a těžký trénink, tak je dobré se podívat na složení a pokusit se tyčinku si vyrobit i sami. Samozřejmě pokud na to máme čas. Skvělé je sušené ovoce, třeba datle a fíky jako pohodová svačina bez přidaných éček. Nejhorší je fruktózový sirup.

Spustit audio

Související