Ve fotbale hledám kreativní a technické hráče, těch bohužel ubývá. Horváth hrál podle mého gusta, říká Panenka

Jeden pořad s fotbalovým expertem Radiožurnálu Sport týdně? To je málo, proto jsme se rozhodli, že si užijete Desítku Pavla Horvátha hned dvakrát. Nově také pravidelně ve čtvrtek od 10:06. „Kluci spoluhráči mi říkali, že jsem rychlý jen, když je na blízku pokladník. Na hřišti ale nic moc,“ smál se první host pořadu Antonín Panenka. Zavzpomínal na první smlouvu v Bohemians, odchod do Rapidu Vídeň, ale také přiznal jak prožívá ligové zápasy v Ďolíčku.

Často slýchám, že česká fotbalová liga je jenom o běhání. Pane Panenko, nekroutíte nad těmito názory hlavou?

Nekroutím. Je to svým způsobem pravda. Na fotbal se dívám tak, že chci vidět kreativitu, tvůrčí schopnost a bohužel technických hráčů tolik není. Přihřeji si tady polívčičku, ale Pavel Horváth byl poslední hráč podle mého gusta. Teď se totiž zastává spíše názor, že stačí být silově připravený, mít dobrou fyzičku a může člověk hrát první ligu.

Za jakou výplatu jste hrál třeba v sedmdesátých letech minulého století za Bohemians?

Každé mužstvo tehdy mělo svého patrona. My měli ČKD. Byli jsme profíci a jedinou výhodou bylo, že jsme nechodli do práce. Měli jsme lepší peníze než „normální“ pracující, ale není nějakým drastickým způsobem. Když jsem odcházel ve dvaatřiceti letech, tak jsem byl zaměstnaný v ČKD Praha, kde jsem měl 2700 korun a k tomu tak 1400 korun za fotbal, protože Bohemce v té době tolik nevyhrávala. Dohromady jsem se tedy dostal někam na 4100 korun. Měli jsme třeba jednou tolik, než byl průměrný plat. Když jsem v osmnácti letech podepsal první smlouvu s Bohemkou, tak jsem dostal pět tisíc korun a starou válendu po Jarabinským. (smích)

Víme, že navštěvujete zápasy Bohemians. Jste fanouškem, který křičí na rozhodčí, hlasitě fandí nebo to už spíš sledujete s nadhledem?

Záleží na tom v jakém jsem rozpoložení. Někdy když dáme jeden gól, tak už se klepu, aby byl konec. To pak řvu na rozhodčího, aby pískal konec. Jinak to sleduji spíše v klidu a dívám se, co je v týmu dobrého a špatného. Vím, že třeba špatne zahrávají standardní situace.

Fotbalový pořad Desítka Pavla Horvátha uslyšíte kromě tradičního pondělního času od 11 hodin také ve čtvrtek od 10 hodin. Náš expert si bude do studia zvát významné fotbalové osobnosti. Tak si zapište do diářů a laďte Radiožurnál Sport.

Desítka Pavla Horvátha

Související