„S respektem, ale nebát se.“ Podle Horvátha musí čeští fotbalisté cílit proti Portugalcům minimálně na bod

„Nejvíc se mi líbil zápas Španělska s Chorvatskem, byť to skončilo jednoznačným výsledkem,“ vybírá Horváth zatím nejlepší duel dosavadního průběhu Eura. Co se nejvíc řešilo na tiskové konferenci po zápase Anglie proti Srbsku? Jak vidí šance českých fotbalistů proti favorizovaným Portugalcům? Poslechněte si Desítku Pavla Horvátha, která hodnotí úvod evropského šampionátu. Poslouchejte na Radiožurnálu Sport všechny zápasy v přímých přenosech.

Pavle, jak se ti líbilo úvodní vystoupení Angličanů na evropském šampionátu?

Anglie jednoznačně patří k favoritům šampionátu. Včera mi ale jejich souboj se Srbskem odhalil pár věcí, které jsem nepochopil. V sestavě byli tři praví obránci a nejvíc z nich je pravým obráncem Trippier, ale on hrál levého obránce. Anglie nemá v kádru tolik kreativních hráčů dopředu. Samozřejmě Kane je Kane a když si odskočí, tak moc hráčů ve vápně nebude. Saka byl hodně obsazený u lajny a těžko se prosazoval. Anglie je do ofenzivy hodně čitelná a bez podpory krajních obránců je to těžké. Budou se v tom muset posunout, aby mohli dosáhnout cílů, které před sebou mají. Výkon, který včera předvedli, úplně na vítězství na Euru nevypadal.

Čtěte také

Pořád se píše o hvězdném Cristianu Ronaldovi. Lukáši Michalíku, má být opravdu pořád takovým tématem?

I já jsem se samozřejmě na Ronalda ptal, protože to tady v Německu bylo jedno z hlavních témat. Vypíchnu slova Tomáše Vlčka, který prohlásil, že kdyby měl tip na to, jak bránit Cristiana Ronalda, tak by ho prodával za hodně draho. Jinak ale kvalita Portugalců do ofenzivy je obrovská a myslím si, že Češi na to nezapomínají. Třeba Ondřej Lingr si pochvaloval změnu ve videorozborech pod novým trenérským týmem, protože videa jsou kratší, intenzivnější a jdou více do detailu. Věřme tomu, že budou čeští hráči na celý tým Portugalska připravení.

Zastávám názor, že proti Portugalcům nemají čeští fotbalisté co ztratit a Euro pro ně s ohledem na zisk bodů pořádně začíná až sobotním duelem proti Gruzii. Jak to vnímáš ty?

Úplně s tebou nesouhlasím. Portugalci mají mužstvo nabité výbornými hráči, ale můžeme je překvapit. Kluci si nemůžou říct, že porazí Gruzii nebo Turky a bude to stačit na postup. Musí přemýšlet jak získat minimálně bod proti Portugalcům. Respekt kluci mají určitě velký, ale jak zaznělo na tiskových konferencích, tak zkušenost se zápasy proti takovým hráčům mají. Nemusí to být velká zkušenost, ale zkušenost to je a pro vývoj na hřišti je to velké plus. Kdyby tam ta zkušenost nebyla a byla to první konfrontace, tak by to bylo těžké. Jak víme, někdy poprvé bývá v životě těžké.

Co si Horváth myslí o změnách v realizačním týmu pražské Sparty? Jakou přestupovou strategii zvolili v Liberci?

Už v úterý 18. června uslyšíte a uvidíte Pavla Horvátha v R-streamu ve Žlutých lázních v Praze. Ze studia ME se přihlásí ve 20 hodin před duelem Česka proti Portugalsku. Zastavte se za námi nebo poslouchejte Radiožurnál Sport.

Související