Úterý 15. února

15. únor 2022

V úterý 15. února se v Pekingu představí Ester Ledecká, která bude útočit na další medaili. V 7:30 odstartuje štafetový závod v biatlonu mužů. Osmifinálový duel proti Švýcarům rozehrají od 9:40 čeští hokejisté a svoji premiéru pod pěti kruhy si odbude i krasobruslařka Eliška Březinová. Na elitní desítku chtějí v závěrečných dvou jízdách zaútočit čeští bobisté. S Radiožurnálem Sport nepřijdete o nic podstatného z nabitého dne.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavil bývalý útočník české hokejové reprezentace Tomáš Plekanec.

  • Alpské lyžování – sjezd 

Česká superhvězda a trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká nenavázala na zlatou show ze snowboardového paralelního obřího slalomu a pátou pozici v super-G. Na trať sjezdu v Jen-čchingu se pustila odvážně, ale při nájezdu do jedné z branek nezvládla manévr, vybočila z optimální trati a bylo po nadějích na slušný výsledek. V cíli s mankem přes šest vteřin na vítězku obsadila 27. místo. 

Za Ledeckou se na 28. a 29. místě seřadily další české závodnice Tereza Nová a Barbora Nováková. Mladé sjezdařky při olympijské premiéře sbíraly především zkušenosti. Těsný souboj o zlato vyšel lépe pro Suterovou ze Švýcarska, která byla o šestnáct setin rychlejší než Italka Goggiaová. Ledecká se v Pekingu představí ještě ve čtvrtek 17. února v kombinaci.

„Nebyla jsem v úplně dobré pozici a trochu mě to zamáčklo. Musím se podívat, jak to mám najet lépe, abych to příště neudělala,“ popisuje chybu Ledecká.

  • Biatlon – štafeta mužů 

Českým biatlonistům se štafetový závod na hrách v Pekingu vůbec nepovedl. Hned na prvním úseku se po dvou trestných kolech propadl na poslední 21. pozici Jakub Štvrtecký a černý den na střelnici pokračoval dále. Mikuláš Karlík sice štafetu vytáhl o dvě místa vpřed, ale po dalších dvou trestných kolech Adama Václavíka bylo jasné, že se finišman Michal Krčmář ani nedostane na trať. Václavíka dojel Rus Latypov a Češi měli po závodě.

Klasifikováni jsou na 19. místě a jedná se tak o historicky nejhorší výsledek na olympiádě. Bitvu o medaile rozhodla až poslední střelba a závěrečný okruh, kde nejvíce zkušeností projevili Norové před stříbrnými Francouzy. Bronz zbyl na ruské kvarteto, které většinu závodu strávilo na čele.

  • Severská kombinace

Nejlepšího výsledku z českých sdruženářů v závodě na velkém můstku v kombinaci s 10 kilometrovým během dosáhl Jan Vytrval. Po skokanské části byl třiadvacátý, ale zlepšením v běhu se vyšvihnul na konečné 18. místo. Zbylí členové naší družiny závod dokončili na konci třetí desítky. Tomáš Portyk skončil sedmadvacátý, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk se seřadili na 29 a 30.místě. Náskok po skokanské části neudržel Nor Jarl Magnus Riiber a tak se z olympijského zlata radoval jeho reprezentační kolega Jorgen Graabak. Ten se k triumfu probil až z dvanáctého místa po skoku.

  • Lední hokej - osmifinále muži  

Čtěte také

Hodně bolestivě skončil turnaj pro české hokejové reprezentantyPo porážce 2:4 končí národní tým poprvé v historii na velkém turnaji už před branami čtvrtfinále! Výběr trenéra Filipa Pešána nezopakoval vítězství ze základní skupiny a i přes výraznou střeleckou převahu na soupeře nestačil. I když v utkání od 11. minuty zásluhou trefy Lukáše Kloka vedl, po rychlém dvojúderu soupeře už jen marně dotahoval a tahal za kratší konec. Český tým na turnaji končí s bilancí dvou vítězství a dvou porážek. Osmifinálová prohra se Švýcarskem znamená nečekaně brzký konec v turnaji.

„Je to obrovské zklamání. Švýcaři byli hodně aktivní, dobře si to házeli za naše beky a byli o půl vteřinky dřív na puku,“ hledal příčiny trpké porážky útočník Michal Řepík.

  • Krasobruslení / 12:57

Eliška Březinová se po krátkém programu drží na překvapivém 12. místě a suverénně postoupila do volných jízd. Průběžně vede kontroverzní Ruska Kamila Valijevová. Volné jízdy jsou na programu ve čtvrtek 17. února od 11:00.

  • Boby – dvojbob

Čtěte také

Český dvojbob Dominik DvořákJakub Nosek obsadil v olympijském závodě v Jen-čchingu patnácté místo. Čechům nevyšel útok na elitní desítku a nenavázali na parádní druhou jízdu úvodního závodního dne. Kompletní stupně vítězů obsadili Němci, zlato z Pchjongčchangu obhájil favorit Francesco Friedrich. Dvořák se nyní chystá na start ve čtyřbobu.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio