Tarča zdolal Double Deca Ultratriatlon a je prvním Čechem, který se stal dvacetinásobným ironmanem

22. září 2023

Čtyřiapadesátiletý Jurij Tarča ze Studénky na Novojičínsku je prvním českým triatlonistou, který se může pyšnit titulem dvacetinásobného ironmana. Zkušený vytrvalec úspěšně dokončil švýcarský extrémní závod Double Deca Ultratriathlon. V limitu 30 dní musel zdolat dvacetinásobek triatlonové distance. Dohromady uplaval, uběhl a ujel na kole více než 4500 kilometrů.

Jurij Tarča ve Švýcarsku protnul cílovou pásku za 27 dní. Celkovým sedmým místem v mužské kategorii si splnil přání, o kterém snil od roku 2015. Před osmi lety nastal v jeho životě zlom. Poté co ho na kole srazilo auto, byl dvě až tři minuty v bezvědomí a skončil v nemocnici s prasklou lebkou a otřesem mozku. Po zotavení přemýšlel, co bude dělat dál.

„Tak nějak jsem si sedl a řekl si, že když mi dal život ještě jednu šanci, tak bych chtěl něco dokázat,“ vzpomíná Tarča.

Zaměřil se na triatlon. Sportovní základy měl, protože v minulosti dělal atletiku, hokej nebo cyklistiku. Triatlonové závody pro něj byly další výzvou. Začalo to populárním dlouhým ironmanem, poté se závodník ze Studénky rozhodl přesedlat na ultratriatlon. Tyto závody jsou násobky ironmana. Běží se například double nebo triple. Těmto distancím se Tarča věnoval v prvních letech závodění.

„Po čtyřech letech jsem si řekl, že bych to posunul ještě o stupeň výš. Zajel jsem do Rakouska, kde pořádali pětinásobný ironman. Musel jsem natrénovat delší vzdálenosti a myslel jsem si, že to pro mě bude konečná. Věděl jsem, že existují dvacetinásobné, ale vůbec jsem o tom nepřemýšlel,“ vysvětluje Tarča.

Dvacetinásobný ironman

Jenže když triatlonista z Novojičínska finišoval na Deca Ultratriatlonu, tak vedle něj byli další Češi, kteří také zvládli desetinásobnou distanci. 

Tarča chtěl ale dosáhnout něčeho opravdu výjimečného, proto se rozhodl přihlásit na dvacetinásobek, kde už se mu opravdu povedlo být jediným úspěšným Čechem. Umístil se sedmý a tento výsledek by rád v budoucnu vylepšil. „Může to být kratší závod, ale chci na bednu. Vím, že na to mám. Moje motto zní: tisíc porážek, jedna výhra,“ dodává Tarča, který je prvním Čechem, který zdolal dvacetinásobek triatlonové distance.

Nezdolný závodník velkou výzvu zdolal za 27 dní i přes pořezaný prst, zablokovaná záda a zánět holenní kosti.

autoři: Lukáš Kaleta , rej
Spustit audio

Související