Světový pohár biatlonistů pokračuje ve švédském Östersundu. Užijte si závody ve vysílání Radiožurnálu Sport

12. březen 2023, aktualizováno

Mistrovství světa v Oberhofu a Světový pohár v Novém Městě na Moravě už mají biatlonisté za sebou. Do konce sezony mají na programu ještě zastávky v Östersundu a Oslu. Nejdříve české reprezentanty čeká zastávka Světového poháru ve Švédsku, kde jsou na programu postupně vytrvalostní závody, štafety a závody s hromadným startem. Na místě máme reportéra Jakuba Marka a proto uslyšíte všechny biatlonové závody v přímém přenosu na stanici Radiožurnál Sport.

Vytrvalostní závody

Michal Krčmář si na úvodní ležce počínal bravurně a dobře se vypořádal i se stojkou. Na střelnici panovaly dobré povětrnostní podmínky, ale závodníci se museli vypořádat se silným mrazem. 

„S oblečením jsem se připravil dobře, mráz jsem během závodu víceméně nevnímal. Naopak jsem do cíle přijel zpocený. Na trati to pěkně křupalo, ale první tři kola jsem se necítil moc dobře fyzicky. Ke konci sezony se stává, že to nesedne úplně od začátku. Mám rád mrazivé počasí, je to lepší než závodit v plus deseti stupních,“ sdělil Radiožurnálu Sport Krčmář.  

Nejzkušenější český závodník figuroval po druhé střelbě na průběžném čtvrtém místě, na druhé ležce se mu ale přičetla trestná minuta. S jednou chybou odjížděl také z poslední položky, což znamenalo průběžné osmé místo. Do cíle dvaatřicetiletý biatlonista doběhl třináctý.

Davidová vyrazila na trať se startovním číslem jedna a první tři položky střílela čistě, což ji i po průjezdu dalších favoritek drželo na mezičasech v popředí. Na závěrečné položce ale minula druhou a pátou ránu. Na vině bylo i mrazivé počasí ve Švédsku.

„Ve čtvrtém kole mi zmrzly prsty, nebyla jsem schopná to rozhýbat a poslední okruh jsem docela trpěla. V buňce jsem dlouho čekala, než se budu moct pohnout, protože prsty byly úplně zmrzlé,“ řekla po závodě česká reprezentantka.

Štafety

České biatlonistky Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová obsadily v závěrečné štafetě Světového poháru v Östersundu sedmé místo.

Reprezentačním kolegům se poslední štafeta sezony po nadějném úvodu nevydařila a tým ve složení Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček obsadil 11. místo. I pátý závod sezony vyhráli Norové, přestože kvůli koronavirové nákaze v týmu nasadili kombinovanou sestavu bez největších hvězd, a suverénně potvrdili vítězství v celkovém hodnocení. Češi klesli na konečné deváté místo.

Závody s hromadným startem

Michal Krčmář skončil čtvrtý v závodě s hromadným startem Světového poháru biatlonistů v Östersundu. S jednou chybou ze závěrečné položky ho dělily čtyři sekundy od medaile. I tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek v aktuální sezoně Světového poháru, dosud bylo jeho maximem páté místo z lednového sprintu v Pokljuce. Jeho reprezentační kolegyně Markéta Davidová skončila jedenáctá. Doplatila na dvě chyby na střelnici.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás