Středa 9. února

9. únor 2022

Ve středu 9. února se poprvé na led postaví čeští hokejisté, vicemistryně světa ve slopestylu Šárka Pančochová nastoupí na U-rampu a Vendula Hopjáková, která v Pchjongčchangu skončila na 24. místě, odjede dva závody ve snowboardcrossu.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavili bývalí hokejisté a olympijští vítězové Dominik HašekMartin Procházka.

  • Snowboarding – U-rampa 

Čtěte také

Snowboardistka Šárka Pančochová se v Pekingu nesetkala s nejlepší formou. Po nevýrazném vystoupení ve slopestyle se neprosadila ani na U-rampě. Její cesta skončila v kvalifikaci, kde si v první jízdě připsala 41,75 bodu. Bohužel v závěru druhé jízdy nezvládla dotáhnout jeden z triků, dopadla na zem a získala jen 18,75 bodu. Obsadila 18. místo a od postupu do finálové dvanáctky ji dělilo 24,5 bodu. Šanci na reparát bude mít česká reprezentantka v pondělí 14. února v Big Air.

  • Alpské lyžování – slalom 

Olympijské maximum si při své třetí účasti pod pěti kruhy zajela Martina Dubovská. Ze šestnáctého místa se po prvním kole odvážnější jízdou vyhoupla až na konečné 13.místo. Do cíle obou jízd se probila i Gabriela Capová, která obsadila 32.místo. Naopak mladá naděje českého alpského lyžování Elese Sommerové druhé kolo nedokončila. Olympijské zlato v dramatickém souboji vybojovala slovenská hvězda Petra Vlhová, která se musela k titulu prodrat až z osmého místa po prvním kole. 

  • Snowboardcross 

Kvůli smolnému zranění Evy Samkové jen pár týdnů před olympiádou se v Pekingu představila jen jedna česká reprezentantka – Vendula Hopjáková. V kvalifikaci zajela 23.čas a věřila, že její pouť vyřazovacími boji bude mít delšího trvání. Bohužel v osmifinálové jízdě v boji o lepší pozici zažila nepříjemný pád, kdy se udeřila hlavou o zem. Z trati ji pořadatelé odváželi na saních a následné vyšetření potvrdilo zlomeninu ruky. V konečném zúčtování obsadila 28.místo. Zlatá olympijská medaile putuje do Spojených států amerických zásluhou Lindsey Jacobellisové. 

  • Severská kombinace 

Tomáš Portyk byl jediným českým zástupcem, který dokázal v závodě sdruženářů proniknout do elitní dvacítky. Na středním můstku dosedl na hranici 97 metrů a do běžecké části na 10 kilometrů nastoupil ze 13. pozice. Dlouho bojoval i o elitní desítku, v závěru mu ale došly síly a nakonec finišoval na 20. místě se ztrátou více jak 2 minut na vítězného Vincenze Geigera z Německa. Další Češi se vměstnali do třicátého místa. Lukáš Daněk bral jednadvacátou pozici, Jan Vytrval doběhl šestadvacátý a Ondřej Pažout finišoval jako devětadvacátý. Vyrovnanost družstva by český kvartet mohl zúročit v soutěži družstev.

  • Saně – dvojice 

Bratranci a hlavně čeští reprezentanti Filip Vejdělek a Zdeněk Pěkný v závodě sáňkařských dvojic při své olympijské premiéře skončili na šestnáctém místě. V úvodní jízdě za sebou nechali pouze domácí čínské reprezentanty. V druhé jízdě zajeli lepší čas, ale součet 2:00,117 minut nestačil na lepší než předposlední místo. Zlatý olympijský hattrick završila německá dvojice Wendl a Artl.

Čeští hokejisté hrubě nezvládli vstup do olympijského turnaje, když podlehli Dánsku 1:2. O jediný český gólový úspěch se postaral kapitán Roman Červenka, ale jinak se žádná další ze 40 střel neuchytila. Český výběr tak poprvé v historii vzájemných utkání se Seveřany prohrál po základní hrací době. Šanci na reparát budou mít svěřenci trenéra Filipa Pešána v pátečním duelu se Švýcarskem.

„V první třetině nám dali dva góly ze čtyř střel. Těžko se to potom dohání. Měli jsme spoustu dalších šancí, ale prostě to tam nepadlo,“ říká zklamaný gólman Šimon Hrubec.

Nenechte si ujít olympijskou atmosféru, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte sport na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Spustit audio