Startuje finále NHL. Kdo je strážcem slavného Stanley Cupu?

15. červen 2022

V noci na čtvrtek 16. června začne finále série play off NHL. O Stanley Cup bude bojovat Tampa s Coloradem a znovu u toho bude muž, který má na starosti slavný pohár. Phil Pritchard ze Síně slávy NHL v Torontu ho před pár týdny přivezl do Česka, aby ho ukázal před sezonou další, která začne v Praze. Poslechněte si rozhovor se sympatickým hokejovým nadšencem, kterého v Berouně vyzpovídal František Kuna.

Vy jste tedy ten pán v bílých rukavicích, který se stará o Stanley Cup?

Ano, to jsem já, strážce poháru. Jezdím s ním už od roku 1988 po celém světě. Společně jsme projeli už asi 30 zemí světa.

Když tedy vyhraje někdo z Evropy a pohár přiletí sem, jste součástí všech těch oslavných party?

Ano, jsem. Do Česka jsme pohár přivezli v roce 1999 pro brankáře Dallasu Stars Romana Turka. Od té doby už jsme v Česku byli často.

Co si pamatujete z oslavy Romana Turka?

Letěli jsme z Toronta do Frankfurtu a z Frankfurtu do Prahy. Letadlo ale mělo v Německu zpoždění, takže už to byla velká show na letišti při čekání na pohár. Pak bylo vidět, jak je Roman hrozně vděčný, že může Stanley Cup ukázat v rodném městě, svým nejbližším. To už je 23 let nazpátek. Pak toho bylo v Česku ještě mnoho. 

Když pohár necestuje po oslavách, je v Síni slávy NHL v Torontu?

Jasně, to je jeho domácí místo. A jak se blíží play off je okolo trofeje víc a víc práce. Nejprve cesta do Evropy, pak po Severní Americe. A pak už to velké finále. 

Kolik je Stanley Cupů?

Tohle je ten pravý!

Opravdu originál?

A pak je jeden v Síni slávy v Torontu. Když tam půjdete teď, uvidíte repliku. Ten pravý je tady. Jsou dva. Tohle je ten, který dostávají hráči na ledě. Čili ten, co loni získali Rutta a Palát. 

Phil Pritchard s trofejí pro vítěze Stanley Cupu

Vy jste celou dobu na ledě, když se pohár předává?

Nosím ho na led s Craigem Campbelem. Předáváme ho šéfovi NHL Gary Battmannovi, který ho pak dá kapitánovi vítězného týmu.

To je jedna moje vzpomínka, jak ho tehdy Joe Sakic nezvedl nad hlavu jako kapitán, ale předal ho Rayi Bourqovi, který na trofej dlouho čekal. Co si z toho pamatujete?

To bylo v roce 2001, když vyhrálo Colorado. Ukázalo to, co znamená kolektivní sport. Joe Sakic už totiž před tím Stanley Cup vyhrál, ale Ray Bourque na něj čekal více než 20 let. A pak přišla chvíle, kdy Sakic nechal první zvednutí poháru nad hlavu právě svému spoluhráči. To byl krásný hokejový moment. 

Co nějaké zajímavé historky z českých oslav, máte?

Vždycky je to pestré a přinese to s sebou nějaký příběh. Když vyhrál Jan Rutta s Tampou teď Stanley Cup, tak říkal, že si moc dobře pamatuje rok 2004, když byl ještě malý kluk a pohár vyhrál Stanislav Neckář... tak právě Rutta byl na té oslavě. Viděl tehdy pohár poprvé v životě a teď ho po letech sám vyhrál. 

Do Česka pohár poprvé přivezl Roman Turek. Předtím ještě nebyla tahle tradice, že Stanley Cup cestuje i do Evropy na jeden den oslav pro každého hráče?

Když vyhrál Jágr Stanley Cup v Pittsburgu, tak ho v Česku nikdy neměl. Začalo to právě až v roce 1999. 

Ani tak ale asi Jágr nezmeškal oslavu v Americe...

Jasně, toho se účastnil v Pittsburghu... Bylo to trochu zvláštní. Byl ještě hodně mladý, myslím, že s ním dokonce v Pittsburghu byla maminka. Ale tohle byla samozřejmě velká týmová akce. Ale určitě by rád někdy přivezl Stanley Cup domů do Kladna. 

autoři: František Kuna , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás