Špaček zahrál v Praze skvěle. Další titul mistrů světa může být díky úspěšným mladíkům brzy, myslí si Koukal

Ve Žďáru nad Sázavou Martin Procházka asi nikdy nehrál, ale tentokrát tam zavítal v letní edici pořadu Čistá hra. Jeho hosty byli trenér A-týmu Martin Sobotka a hokejista Petr Koukal. Řeč byla o Martinovi Nečasovi, první a druhé nejvyšší lize, ale i titulu. „Kupovat cizince, třeba i Slováky a nechat je hrát ve třetí, čtvrté lajně v extralize, je nesmysl. Chtělo by to lépe zapracovat na skautingu a hledat radši hráče třeba v Chance lize,“ myslí si mistr světa z roku 2010.

Pane Sobotka, odkdy jste tušil, že bude Martin Nečas od ostatních hráčů tak odskočený?

Od samého začátku měl skvělé bruslení. Bylo to v něm. V páté třídě, kdy jsem ho měl na starosti, tak jsem si ale nepomyslel, že by to mohl dotáhnout tak daleko. Postupně se vyvíjel přes reprezentační výběry do 16 a do 18 let a dál. Byl ohromně pracovitý a byl by schopný na zimáku trávit osm hodin denně, třeba místo školy. Hokej miloval. Byla pro mě velká čest trénovat takovou generaci kluků v čele s Martinem Nečasem.

Čím to je, že bruslí tak vzpřímeně?

Když vyrůstal, tak jsme úplně nepracovali s žádnými moderními metodami. Klasicky šlo o hranové bruslení, které se dělalo za nás. Jezdilo se kolem kuželů a nic extra nového tam nebylo.

Užíval jste si mistrovství světa v Praze o to víc, když přiletěl Martin Nečas?

Už od začátku jsem si to užíval, jeho přílet pak určitě potěšil. Byl jsem se podívat na zápas s Amerikou. Semifinále a finále jsem pak sledoval už v televizi. Klukům moc gratuluji, dokázali skvělý úspěch.

Čtěte také

Jak se těšíte na Petra Koukala, který posílí A-tým Žďáru nad Sázavou?

Za mě to byl nejdůležitější podpis sem do Žďáru. Všichni ho tu znají. Je to také mistr světa, takže pro kluky do kabiny bude vůdčím typem. Bude to čest trénovat dalšího bývalého mistra světa.

V čem je kouzlo žďárského hokeje? Nikdy se tu nehrála extraliga, ale máte už čtyři mistry světa..

Těžko říct. Snažíme se mít kvalitní trenéry, kteří vedou mládež. Začíná se nám dařit v tom, že tu máme čim dál víc trenérů profesionálů. Díky spolupráci se svazem tu máme dost trenérů. Potřebujeme ale ještě zamakat, abychom měli více dětí.

Když v roce 2010 česká hokejová reprezentace vyhrála mistrovství světa, tak jste v kádru měli tři šampiony ze Žďáru nad Sázavou. Mělo to nějaký vliv na větší zájem dětí o hokej?

Určitě. Každopádně je to dobrá vizitka pro náš sport. Budeme se snažit i teď využít toho, že je mistrem světa Martin Nečas, abychom dětem ukázali, kam až to můžou dotáhnout.

Návrat Koukala do Žďáru

Petře Koukale, pojďme začít s vaším podpisem smlouvy ve Žďáru nad Sázavou. Váhal jste nebo to byla jasná volba?

Váhal jsem. Ta myšlenka jako prvního napadla asi Martina Nečase staršího. Po sezoně jsme si dali schůzku, ještě i s Martinem Sobotkou a nastínili jsme si různé možnosti. Nakonec jsem na to kývnul a dohodli se. Sehrálo roli, že si zahraju doma.

Jak vás baví pozice hokejového experta v televizi?

Párkrát jsem byl nasazený na komentování první ligy na internet, to bylo v době, kdy jsem ještě hrál extraligu, ale měl jsem zlomenou ruku. Teď jsem potřetí komentoval mistrovství světa, když to byl domácí šampionát, tak bylo potřeba více lidí. Celou základní část jsem strávil v Ostravě, předtím jsem byl na mistrovství světa týden v Rize. Baví mě to, už jsem se otrkal, takže se v tom cítím každým zápasem lépe. Pořád je to hlavně koníček.

Je mistrovství světa v hokeji náročnější z pozice hráče nebo experta?

Náročnější je to určitě, když je člověk hráč. Neskutečně se to pořád zrychluje a já doufám, že už je to na nějakém vrcholu. Rychleji to snad už hrát ani nejde. Z hráčů se snaží kondiční trenéři a všichni ostatní z realizačního týmu vyždímat sto procent a jsem rád, že už to nemusím absolvovat.

Sledoval jste finálovou sérii NHL?

Sledoval jsem ho vždy v 8 ráno na highlightech. Že bych si přivstal, tak tolik mě to nebavilo. Fandil jsem Edmontonu, ale nevěřil jsem, že ten sedmý zápas vyhrají.

Napadlo vás v roce 2010, když jste vyhrál titul mistrů světa, že se bude tak dlouho čekat na další triumf?

Ještě párkrát jsem pak v reprezentaci byl a myslel jsem si, že to můžeme vyhrát. Stejně jako v té NHL by třeba potřeboval Edmonton trochu víc štěstí, tak jsme ho potřebovali my v reprezentaci v play off. Musí se tam sejít úplně všechno, letos čapal Lukáš Dostál skvěle, stejně jako u nás tehdy Tomáš Vokoun. Vždy, když chcete vyhrát šampionát, tak musíte porazit alespoň dva silné týmy. Vše si musí sednout. Já zažil dvakrát čtvrté místo bohužel. Nám to všechno náramně vyšlo v roce 2010, klukům teď a věřím, že příště to bude o trochu dřív.

Čtěte také

V roce 2010 jste po zápase s Norskem byli na odpis. Proběhl tam nějaký proslov Jaromíra Jágra nebo si to jen média dosadila?

Bavil jsem se o tom s pár klukama, s kterými jsem tam hrál. Žádný takový proslov jsem si nevybavil. Jarda na mistrovství světa vystoupil před novináře a pustil se do kluků z NHL, ale v kabině měl jen malý proslov. Určitě tam ale neproběhlo nic takového, že bych to do té doby anebo nikdy potom neslyšel.

Když se ještě vrátím k tomu čekání na titul mistrů světa, tak věřím, že budou dostávat šanci kluci, kteří uspěli na mistrovství světa dvacítek. Sice je většina na farmách klubů z NHL, ale už teď dostal šanci třeba mladej Špaček a zahrál výborně. Mladí kluci na to mají a věřím, že i na základě toho se na medaili nebude čekat tak dlouho.

Jak vám titul mistra světa změnil život?

Připadal jsem si tak, jako by mi patřil celý svět. Když jsem se pak v Pardubicích ale vrátil do přípravy, tak mi sice první den pogratulovali, ale pak už druhý den tam plavete na předposledním místě, protože kluci už byli v přípravě tři týdny. To vám pak dojde, že se nezměnilo vůbec nic. Maximálně pak když děláte rozhovor, tak že vás oslovují Petr Koukal - mistr světa.. Může to pomoci v nějaké přestupové politice, ale ohledně týmu si z vás kluci nesednou na zadek. Je jedno, zda budete mít deset zlatých medailí, prostě zůstáváte stejným klukem.

Když to pak trvalo tak dlouho, že se titul nezískával, tak už se na nás postupně zapomenulo. I když samozřejmě ta veřejnost během aktuálního titulu s týmem žije. Každopádně vždy budu českému národnímu týmu fandit a věřím, že to bude lepší a lepší.

Během kariéry jste si zahrál za Pardubice, ale i za konkurenční Hradec Králové. Komu fandíte, když se hraje v extralize derby?

Do loňska jsem fandil Hradci, protože jsem tam byl smluvně vázaný. I když jsem hrál za Kolín, tak kdykoliv jsem se objevil v Hradci, tak jsem mohl do kabiny a pokecat s hráči a trenéry. Teď jsem poprvé svobodný na volbě, tak si to musím rozmyslet.

Jak se vám líbí hvězdné války, které rozjíždí s kádrem Pardubic majitel Petr Dědek?

Moc se mi to nelíbí. Trochu to kazí i trh. Každý je svým pánem a může do toho vkládat peněz, kolik chce. V extralize žádný platový strop není zavedený. Pro hráče je to plus, když je v extralize taková štika. Může to zvedat peníze i jiným hráčům v lize při podepisování kontraktů. Bohužel pro Pardubice to zatím na titul nedopadlo, loni to byl konec v semifinále, teď prohrané finále. Má to vzestupnou tendenci a třeba jim to příští sezonu vyjde.

Jak moc velký rozdíl je v úrovni druhé a třetí nejvyšší domácí hokejové soutěže? Měl už v roli zkušenějšího hráče Petr Koukal na starost v kabině motivační proslovy? Dejte si s námi další Čistou hru na cestách.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

Související