Sobota 5. února

5. únor 2022

Druhý den olympijských her v Pekingu přinese hned několik soutěží s českou účastí. Ke svému druhému zápasu nastoupí curleři Zuzana a Tomáš Paulovi, o své čtvrté zlato pod pěti kruhy bude na tříkilometrové trati bojovat Martina Sáblíková a české hokejistky se v druhém zápase skupiny B střetnou s reprezentantkami Švédska.

Poslouchejte Olympijský speciál! Startuje každý den od 16:30 na Radiožurnálu Sport a v repríze na Radiožurnálu od 19:00. Jeho součástí jsou rozhovory s našimi reportéry v Pekingu, reakce českých sportovců, nejzajímavější události dne a rozhovory se sportovními legendami. Tentokrát se s Janem Pokorným bavila bývalá rychlobruslařka a hokejistka Karolína Erbanová.

  • Snowboarding – slopestyle ženy 

Snowboardistce Šárce Pančochové se úvodní vystoupení na olympijských hrách v Pekingu nevydařilo. V sobotní kvalifikaci slopestylu obsadila 26. místo a do finálové dvanáctky nepostoupila.

„Jsem zklamaná, protože jsem na to úplně v pohodě měla. Rakušanka měla úplně stejnou jízdu jako já. Bohužel se mi ji ale nepodařilo dojet,“ popisuje Šárka Pančochová.

Šárka Pančochová se na olympijských hrách v Pekingu představí ještě ve dvou disciplínách. V pondělí 14. února jí můžete fandit v Big Airu. Všechny její jízdy uslyšíte na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport v přímém přenose.

  • Curling 

Manželé Tomáš a Zuzana Paulovi za sebou mají páté vystoupení na curlingovém olympijském turnaji smíšených dvojic. Favorizované skotské dvojici Jennifer Doddsová – Bruce Moat podlehli nakonec 3:8.

Česká curlingová smíšená dvojice Tomáš a Zuzana Paulovi důležité utkání s bývalými mistry světa ze Švýcarska nezvládla a prohrála 3:11. Martin Rios a Jenny Perretová mířili přesně a využili každou chybu a zaváhání české dvojice. Takových příležitostí nabídli Paulovi soupeřům více než obvykle. Šance na play off se tak z českého pohledu tenčí.

  • Skoky na lyžích – střední můstek muži 

Z kvalifikace skokanů na středním můstku na zimních olympijských hrách v Pekingu postoupili z českých reprezentantů do nedělního závodu jen Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek. Filip Sakala po skoku dlouhém jen 67,5 metru vypadl. Kvalifikaci vyhrál Nor Marius Lindvik díky výkonu 100,5 metru. Nejdelší skok dlouhý 103 metrů předvedl jeho krajan Robert Johansson, ale díky výhodnějšímu větru zůstal o desetinu druhý.

„Nebral jsem si ani závodní kombinézu, bral jsem to jako trénink. Měl jsem z toho obavy, protože vítr hodně fouká. Věřil jsem si, že kvalifikační skok zvládnu a to se povedlo,“ popisuje dlouhodobě nejlepší český skokan Koudelka.

  • Rychlobruslení – závod žen na 3000 metrů 

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zatím sedmou olympijskou medaili do své sbírky nepřidala. V závodě na 3000 metrů v Pekingu skončila česká závodnice těsně pod stupni vítězů. Vyhrála Nizozemka Irene Schoutenová v olympijském rekordu 3:56,93.

„Závod byl těžký psychicky i fyzicky. Dráha je dobrá, ale led je opravdu těžký. Jelo se mi super, škoda, že jsem v posledních dvou kolech vytuhla,“ popisuje Sáblíková. „Byla to nejlepší trojka letošní sezony a jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.“

  • Lední hokej – ženy 

České hokejistky zvládly i své druhé vystoupení na olympijských hrách. Švédsko porazily svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny 3:1 díky dvěma brankám Terezy Vanišové a jednoho gólu Kláry Hymlárové.

  • Biatlon – smíšena štafeta 

Českým biatlonistům první závod na olympijských hrách v Pekingu příliš nevyšel. Ve smíšené štafetě skončilo české kvarteto ve složení Jessica Jíslová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář na 12. místě. Zlato slaví po dramatickém finiši Norové. Druzí byli Francouzi, pro bronz si dojela ruská sestava.

„Start se nám nepovedl a myslím si, že z našeho týmu s tím není spokojený nikdo. Spousta věcí nám nevyšla. Zásadní byl Mikuláš, který nezvládl střelbu,“ hodnotí hlavní trenér reprezentace Ondřej Rybář.

  • Skoky na lyžích – střední můstek ženy 

Slovinka Urša Bogatajová je olympijskou vítězkou ve skoku na lyžích. Karolína Indráčková byla při olympijské premiéře českých reprezentantek osmadvacátá, její sestra Anežka třicátá. Třetí Češka Klára Ulrichová obsadila v prvním kole na hrách v Pekingu třiatřicátou příčku výkonem 70,5 metru a do druhého nepostoupila.

  • Short track – závod žen na 500 metrů 

Michaela Hrůzová se bohužel ve své jízdě umístila až na třetím místě a do bojů o medaile na trati dlouhé 500 metrů nezasáhne. 

autor: vla
Spustit audio