Šilhavý: Celky, které hrály na domácích stadionech, měly výhodu. Šampionát byl pro náš tým úspěšný

8. červenec 2021

Česká fotbalová reprezentace se s mistrovstvím Evropy rozloučila předčasně ve čtvrtfinále po prohře s Dánskem 2:1. Na šampionátu ale ostudu určitě neudělala. „Když se řekne Euro, vybaví se mi ten úspěch, kterého jsme dosáhli. Kluci jeli doslova na krev a myslím si, že to fanoušci ocenili. Jsem na hráče hrdý,“ tvrdí v rozhovoru na Radiožurnálu Sport trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Celý šampionát provázely debaty o tom, jestli je fér, že některé týmy cestují více než jiné. Například čeští fotbalisté nalétali do čtvrtfinálového duelu zhruba 11 500 kilometrů, zatímco Dánové o 60 procent méně. „Vliv to mělo. Únava z přeletů byla znát. Rozhodně se na to ale nebudeme vymlouvat,“ popisuje Šilhavý.

Zápasy české reprezentace na mistrovství Evropy

Čtvrtfinále:

  • 3. 7. od 18:00 Česko – Dánsko (1:2).

Osmifinále:

27. 6 od 18:00 Nizozemsko – Česko (0:2).

Základní skupina:

  • 22. 6. od 21:00 Česko - Anglie (0:1),
  • 18. 6. od 18:00 Chorvatsko - Česko (1:1),
  • 14. 6. od 15:00 Skotsko - Česko (0:2).

Během šampionátu nalétali nejvíce kilometrů Švýcaři. Nejméně Angličané, kteří odehráli skoro všechny zápasy v londýnském Wembley. „Nemyslím si, že je to správné. UEFA se tak ale rozhodla a my jsme se museli podřídit. Výhoda byla jednoznačně na straně těch týmů, které hráli před domácím publikem,“ komentuje trenér.

Holeš překvapil, Král se s formou nepotkal

Nechtěl bych vyzdvihovat jednotlivce, protože jsme vždy sázeli na tým. Musel tam být ale někdo, kdo to vyšperkoval – Patrik Schick, Tomáš Vaclík,“ odpovídá Šilhavý na otázku, kdo ho z týmu nejvíce překvapil.

Na Euru se v dobrém světle představil také záložník Slavie Tomáš Holeš. „Už v klubu hrával dobře a proto se ocitl v naší nominaci. Když jsme se pro něj rozhodli, tak odehrál skvělý zápas a řekl si o místo v základní sestavě. Jsme rádi, že máme ve středu pole silné hráče.“

Naopak zklamáním byl výkon Alexe Krále. „Ruská liga nedosahuje parametrů evropského fotbalu. Mnohdy to vypadá, že tam jsou hvězdy, ale potom přijdou sem a moc se jim nedaří. Alex Král je výborný hráč a určitě ho nezatracujeme,“ říká Jaroslav Šilhavý.

Před šampionátem se debatovalo hlavně o výběru stoperské dvojice. Realizační tým české reprezentace se nakonec rozhodl pro dvojici Kalas, Čelůstka. „Vyjádřili jsme jim důvěru a oni nám to takto vrátili. Bylo to veliké, nechci říct překvapení. Jejich výkony byly jedny z nejlepších a díky nim jsme to zvládli.“

Chybí národnímu týmu kreativní hráči?

„Kreativních hráčů není nikdy dost. Prototyp světového hráče je, že hraje fyzický fotbal, má dovednosti a odhodlání. Všechno ale nikdy nejde natrénovat. Tam musíme směřovat kluky, kteří hrají fotbal a chtějí se prosadit,“ myslí si Šilhavý, který vidí budoucnost národního týmu pozitivně.

„Teď jsme dosáhli úspěchu díky běhavému, náročnému fotbalu. Bude záležet na klubech a trenérech, kteří generují tyto hráče,“ doplňuje.

Nominace na letošní mistrovství Evropy byla mixem mladých a zkušených hráčů. Po šampionátu se navíc kapitán Vladislav Darida rozhodl ukončit reprezentační kariéru. Čeká nás v české reprezentaci generační obměna? „Forma rozhoduje. Pokud se tam dostali mladí kluci, tak jsou to pro ně zkušenosti, ale ten výběr bude vždy z těch nejlepších hráčů.“

autoři: Jan Suchan , vla
Spustit audio

Související