Šebek po roce v čele NSA: Stabilizace a zrychlení procesů mě těší. Velkým tématem jsou platy trenérů

V pondělním pořadu Na síti přivítala moderátorka Andrea Sestini Hlaváčková předsedu Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka. Na jaké velké sportovní akce se mohou těšit fanoušci v Česku v roce 2024? Kolik financí poputuje příští rok do českého sportu? Co by měl znamenat plánovaný zákon o sportu? Chybí důstojná péče o bývalé olympijské medailisty? Poslechněte si celý rozhovor se sportovním funkcionářem.

Ondřeji, co je pro vás po roce ve funkci předsedy Národní sportovní agentury (NSA) nejvíc charakteristické?

Snad komunikace. Snažím se komunikovat v celém sportovním prostředí, se zástupci sportovních klubů, politických stran, ale i Sněmovny. Věřím, že to veřejnost vnímá. Samozřejmě musíme dělat kroky, které nejsou populární, ale snažíme se všechno zdůvodnit.

Myslím si, že se nám podařilo zrychlit určité procesy. Národní sportovní agentura je mladý úřad, vznikají mechanismy a já jsem za třetí rok už třetím předsedou. Věřím, že už nastala stabilizace a snažíme se zjednodušovat administrativu. O nějaké měsíce se zrychlil i dotační proces a věřím, že ty platby sportovním organizacím budou probíhat na začátku roku.

Čtěte také

Je vaší myšlenkou, že by měl stát podporovat jen některé sporty a prioritizovat je?

Je to myšlenka, s kterou jsem přicházel do vedení Národní sportovní agentury, ale myslím si, že má všeobecnou podporu. Situace je dlouhodobě neudržitelná. Podporovali jsme na základě stejných výpočtů a stejných algoritmů až 120 sportovních svazů, a to mají některé svazy pod sebou ještě další sporty. Bavíme se tak třeba o 150 disciplínách, což nejde udržet.

Přišli jsme s plánem prioritizace sportů, který už je schválen a právě v těchto dnech probíhá první vyhodnocení. Cílem je podle předem stanovených kritérií vybrat 30 sportů, které by od státu prostřednictvím NSA měly v některých oblastech lepší podporu než ostatní svazy. Především v oblasti podpory reprezentace, talentované mládeže nebo výstavby infrastruktury. V příštím roce bude ta bonifikace pro těch 30 sportů asi symbolická a pokud se to osvědčí, tak by se ty nůžky měly časem rozevírat.

Jak je v současné době těžké obhájit peníze pro sport?

Je to těžké. Musím uznat, že jsem rád, že se nám podařilo obhájit výši rozpočtu jako v předchozím roce. Jsme asi jedna z pěti kapitol státního rozpočtu, která není ekonomickými restrikcemi postihnutá.

Neměl by se rozpočet pro sport ale vzhledem k inflaci a dalším ekonomickým záležitostem zvýšit?

Ano, třeba platy trenérů jsou velkým tématem. Doba, kdy to dělali lidé na úkor svých rodin za „tepláky“, je pryč. Snažíme se trenéry víc financovat z programu Můj klub, kde jsme odbourali všechny limity. Byl bych nejšťastnější kdyby peněz bylo víc, ale žijeme v nějaké realitě.

Nutno říct, že první návrh rozpočtu byl pro NSA dost restriktivní, kdy tam svítila nějaká částka 5,2 miliardy korun. To by bylo strašidelné, proto jsem rád, že se podařila obhájit částka z letošního roku.

Pomohlo by, kdyby se Národní sportovní agentura časem přetransformovala v Ministerstvo sportu? V čem by mohl pomoci zákon o sportu? Jak Šebek srovnává předchozí funkce ve sportovním prostředí a nynější pozici v čele NSA? Uslyšíte v pořadu Na síti.

Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou

Související