Rulík v první nominaci vsadil na mladíky, na lavičce se naopak může opřít o zkušenosti Plekance

6. listopad 2023

Česká hokejová reprezentace se v Praze připravuje na první akci letošního ročníku Euro Hockey Tour. Reprezentační trenér Radim Rulík nominoval na turnaj Karjala 27 hráčů s tím, že důraz kladl na aktuální zdravotní stav i vytížení v klubu.

„Chtěli jsme dát prostor hráčům, kteří ještě nemají takové zkušenosti, ale jeví se velice dobře. Zmíním třeba Jirku Ticháčka z Kladna, který byl loni v reprezentační dvacítce a nikdo nepředpokládal, jaký udělá progres v letošní sezoně, a myslím si, že nominace je naprosto zasloužená,“ popisuje nasazení mladých hráčů reprezentační kouč Radim Rulík, který vedle Ticháčka nominoval i nováčky Jakuba Málka, Michal Kovařčíka a Adam Kubíka.

Čtěte také

Nejzkušenějším hráčem výběru je pak obránce Petr Zámorský, který za národní tým odehrál 79 zápasů. Na soupisce naopak chybí ve skvělé formě hrající útočník Lukáš Radil, kterého kouč Rulík vedl ještě v minulé sezoně v extraligových Pardubicích.

„Já ho znám, on zná mě. Zná systém, takže v tomhle není co poznávat. Bude záležet na formě v lednu a únoru, protože všechno směřuje k Praze,“ připomněl kouč národního týmu hlavní cíl sezony, kterým je květnové mistrovství světa před domácími fanoušky.

Zkušenosti z NHL i reprezentačních startů bude chtít ve prospěch týmu využít Tomáš Plekanec, který se stal jen několik dnů po konci aktivní kariéry asistentem trenéra Rulíka.

O nové posile realizačního týmu se vyjádřil i šéf českého hokeje Alois Hadamczik: „Je to další vynikající hráč, vynikající člověk a hlavně pracovitý člověk, který o hokeji přemýšlí. Navíc nám už pomáhal u mládežnických výběrů, kde předával zkušenosti.“

Čeští hokejisté odletí i s kompletním realizačním týmem ve středu do Švédska, kde se o den později utkají ve Växjö s domácí reprezentací. Následně se přesunou do finského Tampere, kde je čeká sobotní souboj s Finskem a závěrečný nedělní se Švýcarskem.

autoři: Miroslav Lenc , mim
Spustit audio

Související

Sledujte nás