Rulík: Na začátku turnaje by nás ani v nejhlubším snu nenapadlo, že půjdeme do finále. O to je radost sladší

5. leden 2023

Česká hokejová dvacítka porazila v Halifaxu Švédy 2:1 po prodloužení a postoupila poprvé od roku 2001 do finále mistrovství světa. Tým kouče Radima Rulíka prohrával od začátku druhé třetiny po gólu Ludviga Janssona, 39 sekund před koncem základní hrací doby ale srovnal David Jiříček. Postupový gól si připsal v závěru prodloužení Jiří Kulich. O zlaté medaile si mladí hokejisté zahrají poprvé po 22 letech.

Do konce třetí třetiny semifinálového zápasu mezi Českem a Švédskem zbývalo 39 vteřin, když obránce David Jiříček vypálil z vrcholku kruhů pro vhazování a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Dramatické utkání tak poslal do prodloužení.

Pořád jsme věděli, že nám stačí jeden gól. Když to tam padlo, tak to byl obrovský výbuch všech emocí. Jsem zvědavý až se po všem kouknu, jak to vypadalo na střídačce, říkal pro web hokej.cz útočník Matyáš Šapovaliv.

Ve svižně hraném prodloužení se hra přelévala z jedné strany na druhou. Český brankář Suchánek hned čtyřikrát zachránil svůj tým před inkasovanou brankou. Jeho spoluhráči mu vše vynahradili v poslední minutě. Jiří Kulich probruslil z pravé strany před bránu a prostřelil Lindboma, čímž odstartoval obří oslavy na ledě i na lavičce. Junioři konečně porazili Švédy a do finále mistrovství světa postoupili poprvé od roku 2001.

Věřil jsem, že to tam jednou někdo foukne. Jirkovi se to podařilo a propukla úžasná euforie. Na začátku turnaje by nás ani v nejhlubším snu nenapadlo, že půjdeme do finále. O to je ta radost sladší, komentoval postup do finále trenér české hokejové dvacítky Radim Rulík.

Češi v souboji o zlato nastoupí proti domácí Kanadě, která v semifinále porazila Spojené státy americké 6:2. Finále začne v Halifaxu v pátek 6. prosince v 0:30 SEČ.

autoři: Petr Mathauser , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás