Z olympijských her v Paříži přivezli čeští sportovci pět medailí. Tři zlaté a dvě bronzové

11. srpen 2024, aktualizováno

Český rozhlas i tentokrát získal jako jediné české rádio vysílací práva pro olympijské hry v Paříži. Stanice Radiožurnál a Radiožurnál Sport již tradičně nabídla pro všechny posluchače společné vysílání přímo z centra dění, které začalo v pátek 26. července slavnostním zahájením olympiády. Až do 11. srpna jste slyšeli rozhovory z R-streamu, ze sportovišť, olympijské vesnice, ale i přímé přenosy z vystoupení českých reprezentantů. 


Medaile pro Česko

Kordisté Jakub Jurka, Martin Rubeš, Jiří Beran a Michal Čupr na olympijských hrách v Paříži zvládli zápas o bronzové medaile s domácí Francií a v pátek 2. srpna získali tak pro českou výpravu první cenný kov.

Zlatý tenisový pár

Tenisté Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková se ten samý den večer stali olympijskými šampiony ve smíšené čtyřhře. Premiérové zlato v disciplíně i pro českou výpravu v Paříži získali po finálové výhře nad čínskou dvojicí Čang Č'-čen, Wang Sin-jü 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický duel dotáhli k triumfu za hodinu a osmnáct minut.

Zlatý Fuksa

Rychlostní kanoista Martin Fuksa v pátek 9. srpna suverénně vyhrál na olympijských hrách závod na 1000 metrů a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí medaili, druhou zlatou. Jedenatřicetiletý trojnásobný světový šampion se při třetí olympijské účasti dočkal prvního cenného kovu. Vylepšil pátá místa z Ria de Janeiro a Tokia.

Suverénní Dostál

Kajakář Josef Dostál v sobotu 10. srpna ovládl na olympijských hrách závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jednatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu.

Překvapivý bronz Ogrodníkové

Oštěpařka Nikola Ogrodníková získala na olympijských hrách bronz a přidala do sbírky české výpravy v Paříži pátou medaili. Třetím pokusem poslala oštěp do vzdálenosti 63,68 metru. Od roku 2021 tak daleko nehodila, ale vrchol olympijského cyklu jí vyšel skvěle a završila tak úspěšný předposlední den olympijských her z pohledu české výpravy. Zlato získala výkonem 65,80 metru japonská mistryně světa Haruka Kitagučiová, kterou připravuje český trenér David Sekerák.

  • Pátek 26. července

V Paříži byly v pátek slavnostně zahájeny letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině provázela značná bezpečnostní opatření včetně bezletové zóny v okruhu 150 kilometrů od metropole. Radiožurnál a Radiožurnál Sport odvysílaly ze slavnostního zahájení přímý přenos.

Čtěte také

  • Sobota 27. července

Sobotní program soutěží s českou účastí naleznete zde. Ve hře budou například plavkyně Barbora Seemanová nebo vodní slalomář Lukáš Rohan. O všem podstatném z vystoupení českých reprezentantů uslyšíte v přímém přenosu na Radiožurnálu Sport.

  • Neděle 28. července

První olympijská neděle v Paříži nabídla velkou přehlídku výkonů českých reprezentantů. Z postupu do finále na 200 metrů volným způsobem se radovala plavkyně Barbora Seemanová. Vítězstvím 2:0 na sety vkročili úspěšně do turnaje plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří zdolali kanadský pár. Do 2. kola tenisového turnaje postoupili z šestice českých reprezentantů tři. Jak se dařilo dalším českým olympionikům? Dejte si přehled nedělního programu zde.

  • Pondělí 29. července

Pět českých medailistů z Tokia figuruje v pondělním programu na olympijských hrách v Paříži. Navázat na tři roky staré úspěchy budou chtít zlatý střelec Jiří Lipták v kvalifikaci trapu, bronzový fleretista Alexander Choupenitch a stříbrný vodní slalomář Lukáš Rohan. Hrát budou i zlaté tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, i když zatím ne spolu ve čtyřhře. Barbora Seemanová může vylepšit dosud nejlepší umístění českých plavců v historii her. Celkem bude ve hře 19 medailových sad.

  • Úterý 30. července

Tenistka Barbora Krejčíková postoupila do čtvrtfinále olympijského turnaje. Ve čtyřhře pak s Kateřinou Siniakovou zvládla úvodní kolo. Do čtvrtfinále postoupili i deblisté Macháč s Pavláskem. Úspěšně kvalifikací prošli vodní slalomáři Gabriela Satková a Jiří Prskavec. Do finále postoupila i freestyle BMX jezdkyně Iveta Miculyčová. Dejte si úterní přehled.

  • Středa 31. července

Ve středu 31. července vyhráli druhý duel na olympijských hrách plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner, naopak Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou prohráli. O medaile srdnatě bojovala kajakářka Gabriela Satková, ale po vítězném semifinále udělala ve finále několik chyb a závod dokončila na sedmém místě.

Ve druhé finálové jízdě chybovala i cyklistka Iveta Miculyčová a ve freestyle BMX skončila na šestém místě. Tenistka Barbora Krejčíková prohrála čtvrtfinále se Slovenkou Schmiedlovou, ale ve čtyřhře postoupila s Kateřinou Siniakovou. Postup do semifinále si zajistil v mužské čtyřhře s Adamem Pavláskem a ve smíšené čtyřhře se Siniakovou Tomáš Macháč.

  • Čtvrtek 1. srpna

Vodní slalomář Jiří Prskavec neobhájil olympijské zlato. V závodu kajakářů na kanále ve Vaires-sur-Marne skončil po dotycích dvou branek osmý. V rozhovoru pro Radiožurnál Sport Prskavec přiznal, že nechal na kanále maximum, ale risk mu bohužel nevyšel. Co se všechno se ve čtvrtek dělo v Paříži se podívejte v online reportáži zde.

  • Pátek 2. srpna

Judista Lukáš Krpálek olympijské zlato z Tokia neobhájí, v Paříži vypadl v osmifinále. Finále tenisové smíšené čtyřhry zvládli Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč, kteří české výpravě zajistili první zlatou medaili z Paříže. Senzační bronzové medaile získal tým kordistů. Více v reportáži zde.

  • Sobota 3. srpna

Po pátečním medailovém představení, kdy česká výprava získala dva cenné kovy, to tentokrát „necinklo“. Tenisté Tomáš Macháč a Adam Pavlásek nezvládli bitvu o bronz proti americké dvojici. V silničním závodě cyklistů bral 14. místo Mathias Vacek. S turnajem se v předkole play off rozloučily plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová. Desáté místo v olympijském finále obsadil koulař Tomáš Staněk. Windsurfařka Kateřina Švíková skončila ve čtvrtfinále.

  • Neděle 4. srpna

Tenistky Linda Nosková s Karolínou Muchovou nezvládly boj o bronz a ve čtyřhře obsadily čtvrté místo. Už v osmifinále vypadli úřadující mistři světa plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří nestačili na nizozemský pár. Ve specifické disciplíně kajakkros postoupili do čtvrtfinále vodní slalomáři Jiří Prskavec a Lukáš Rohan.

  • Pondělí 5. srpna

Lezec Adam Ondra je po první části kvalifikace pátý. Lukáš Rohan ve finále kajak krosu na medaili nedosáhl, finišoval jako čtvrtý. Jiří Prskavec nepostoupil ze čtvrtfinále. Tyčkařka Amálie Švábíková postoupila do finále, dalším českým atletům se nedařilo. Ve večerním programu se blýskl Armand Duplantis, který ve skoku o tyči skočil světový rekord 625 centimetrů.

  • Úterý 6. srpna

Jednou z posledních českých nadějí na zisk medaile je oštěpař Jakub Vadlejch, který se kvalifikoval do finále prvním hodem v délce 85,63 metru. Devatenáctiletá Lurdes Gloria Manuel postoupila z oprav do semifinále běhu na 400 metrů. Bratři Petr a Martin Fuksovi z rozjížďky na trati 500 metrů do semifinále nepostoupili a čekají je opravy. Dálkař Radek Juška nezopakoval v olympijském finále svůj výkon z kvalifikace a skokem dlouhým 783 centimetrů obsadil desáté místo. Poslechněte si rozhovor s oštěpařem Jakubem Vadlejchem po postupu do finále.

  • Středa 7. srpna

Tyčkařka Amálie Švábíková v olympijském finále překonala národní rekord skokem do výšky 480 centimetrů. Víc ale bylo nad její síly a končí na pátém místě.

Adam Ondra zvládl semifinálové lezení na obtížnost a v Paříži zabojuje o medaili. Dařilo se i kanoistům Anežce Paloudové, Josefovi Dostálovi a Martinovi Fuksovi. Lurdes Gloria Manuel se do finále čtvrtky neprobojovala.

  • Čtvrtek 8. srpna

Rychlostní kanoisté Martin a Petr Fuksovi dokončili finálový závod olympijských her v kategorii C2 na trati 500 metrů jako sedmí. Opravy běhu na 800 metrů nezvládl Jakub Dudycha. Moderním pětibojařům Martin Vlach a Marek Grycz šerm nevyšel. Vlach je na průběžném 32. místě, Grycz je ještě o dvě místa horší. Jakub Vadlejch medaili nezískal, v olympijském finále ho od ní dělily jen čtyři centimetry a z Paříže si odveze čtvrté místo.

  • Pátek 9. srpna

Rychlostní kanoista Martin Fuksa nedal ve finále kilometrové trati šanci svým soupeřům a dojel si pro zlatou olympijskou medaili. V rozhovoru prozradil, že si splnil celoživotní sen. 

„Osud to prostě chtěl takhle, abych nezískal medaili na začátku kariéry, ale spíš dejme tomu v její polovině. Asi to tak mělo být. Kdybych ji získal na první olympiádě, tak bych už neměl do závodění tolik chuť. A tím, že jsem to získal až na třetí olympiádě, tak jsem si na to musel počkat a všechno se to sešlo. Minulý rok jsem poprvé vyhrál svět, narodila se mi dcera a je to všechno jiné. Teď mi to všechno dochází.“  

Sportovní lezec Adam Ondra zopakoval v olympijské kombinaci výsledek z Tokia a skončil šestý.

  • Sobota 10. srpna

Kajakář Josef Dostál ovládl na olympijských hrách závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jednatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu. Povedený den vyšperkovala ve večerním programu Nikola Ogrodníková, která v soutěži oštěpařek předvedla výkon 63,68 metru a vybojovala senzační bronz. 

  • Neděle 11. srpna

Poslední den olympijských her se v Paříži představila trojice českých reprezentantek. Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková obsadila ve finále 10. místo. Z maratonkyň se více dařilo Tereze Hrochové, která na trati s náročným profilem brala 26. místo za čas 2:30:00 hod., 66. místo obsadila Moira Stewartová. Vlajku při slavnostním zakončením nesli medailisté Nikola Ogrodníková a Martin Fuksa.

Tým Radiožurnálu Sport

Na místo odcestoval patnáctičlenný tým Českého rozhlasu, který zajistí pestrý program živého vysílání ze studia v mezinárodním centru IBC a poprvé v historii také z mobilního studia Radiožurnálu tzv. R-streamu, který bude po celou dobu s fanoušky v Českém domě v centru Paříže v parku La Villette.

Digitální stanice Radiožurnál Sport své vysílání olympijským hrám výrazně přizpůsobí, bude je vysílat prakticky celý den z Paříže v přímém přenosu. Bohatý program nabídne aktuální výsledky, v průběhu dne živé vstupy z různých sportovišť, zajímavosti, pravidelné olympijské souhrny a rozhovory s českými reprezentanty.

Program vysílání

Každé ráno v 8:10 uslyšíte příběh nebo hrdinu dne. Posilou týmu bude šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek, který nejen každý den v 9:10 ve vysílání zprostředkuje atmosféru, emoce a zajímavosti her z pohledu sportovních fanoušků, ale také bude sdílet aktuální dění na sociálních sítích.

Čtěte také

Zpestření olympijského vysílání obstará R-stream, ve kterém si moderátoři a Jří Ježek budou povídat se vzácnými hosty. Chybět nebudou samozřejmě živé vstupy a přímé přenosy všech důležitých závodů a soutěží s českou účastí a potenciální šancí na medaili. Už před oficiálním startem olympijských her běžel na Radiožurnálu pravidelný seriál.

Kompletní zpravodajství včetně výsledků, online reportáže a programu soutěží naleznou posluchači a čtenáři na serveru iROZHLAS.cz, kde je k dispozici olympijská microsite.

„Po šampionátech v biatlonu, hokeji a fotbalu a také veleúspěšném tenisovém Wimbledonu je před námi další velká akce a výzva, možná ta největší. Těšíme se, stejně jako pro sportovce je olympiáda i pro reportéry absolutní vrchol. Tak snad nezklamou naše posluchače čeští sportovci ani reportéři Českého rozhlasu,“ vzkazuje všem u rádia šéfredaktor Radiožurnálu Sport Miroslav Bureš.

Tým Českého rozhlasu, který zajistí vysílání ze studia v mezinárodním centru IBC
autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás