Prskavec v Troji kraloval i mezi kanoisty. Před nominačními závody nakoukával video

14. květen 2023

Mezi vodními slalomářkami to nic mimořádného není, ale v mužské světové špičce unikát. Olympijský vítěz v kategorii kajakářů Jiří Prskavec pojede letošní velké mezinárodní akce i na kanoi. Právě v této lodi byl totiž nejlepším z Čechů v sérii nominačních závodů, když ovládl oba závěrečné v pražské Troji. Jak si užíval to, že porazil specialisty v disciplíně Václava Chaloupku a Lukáše Rohana? To prozradil reportérovi Janu Suchanovi. 

Aktuálně jste podle výsledků nominačních závodů nejlepším českým kanoistou. Není to trochu úlet?

Rozhodně. Kdyby mi to někdo před nominací řekl, tak bych si myslel, že se úplně zbláznil. Minimálně Váša s Lukášem jsou o tolik napřed, že pokud mají svůj den, tak je nemůžu porazit. Ač jsem nominaci na singlu nechtěl přikládat váhu, tak se přiznám, že poslední měsíc jsem nakoukával videa z minulých nominací. Ani se mi před závody moc dobře nespalo, takže jsem měl podobný proces, který znám z kajaku. Vždy mi to pomůže k tomu, abych se vyburcoval k nejlepším výkonům. Jsem nadšený a pořád to nechápu.     

Předčil jste mistra světa Václava Chaloupku, ale i olympijského medailistu Lukáše Rohana. Podle Rohana jste to mohl mít „na párku“, ale asi to tak nebylo, že?

Samozřejmě pokud by se mi to nepovedlo, tak bych to bral daleko víc v pohodě. 

Čtěte také

Tušíte už jak do termínové listiny vměstnáte všechny kajakářské a kanoistické závody, pojedete všechny vrcholné akce?

Určitě si nad tím budeme muset sednout. Předběžně všechno, co pojedu na kajaku, tak pojedu i na singlkánoi. Ve světě to má obrovskou výhodu, že tady to finále jedu půl hodiny po sobě. Na kajakovém výkonu je to sakra znát, protože mi síly na konci trati docházejí. Stavy, co jsem tady v Tróji měl po dojetí, tak ty opravdu neznám. Bylo to hodně nepříjemné.

Stojíte na nohou celkem v pohodě..

Teď jo. Ale občas foukám minimálně dvě minuty, než se dostanu do klidového stavu. Opravdu to hodně bolí, ale na světových akcích máme závody kanoistů v jiný den než kajakáři, takže mi tam přibyde extra den. Na základě zkušeností z prvních Světových pohárů můžeme dál usuzovat, co pojedu a co potenciálně vynechám na kánoi. 

Jak se cítí na mezinárodní srovnání v nové závodní roli? Je reálné, že by se na olympijské hry nominoval, jak na kajaku, tak na kánoi? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Prskavcem.     

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás