Proč sportovci nestudují? V mladém věku dostanou lehké peníze, nabízí jedno vysvětlení Lukáš Provod ze Slavie

3. listopad 2021

„Pro sportovce je hrozně těžké studovat. Nejen že je v tom jejich prostředí nepodporuje, ale také je někdy až brzdí,“ myslí si zakladatel serveru Bez frází František Suchan. Fotbalový záložník pražské Slavie a reprezentant Lukáš Provod ale vysvětluje, že problém může být i v samotných sportovcích: „Fotbalisté v mladém věku dostanou vlastně docela lehké peníze a myslí, že to je ono, že tak by to mělo vypadat.“

Hosté Martina Minhy jsou: 
Lukáš Provod
, fotbalový záložník pražské Slavie a český reprezentant
Michal Šafář, děkan Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci a také sportovní psycholog
Lenka Kovářová, bývalá reprezentantka v triatlonu, ředitelka Vysokoškolského sportovního centra Victoria
František Suchan, zakladatel Bez frází

„Vidím to na fotbalistech, že ani nemají chuť a ochotu studovat. Hrají od šesti a v patnácti osmnácti mají peníze, dostanou se do druhých lig a motivace studovat je nízká,“ nabízí svůj pohled Lukáš Provod.

Jenže jen málo z nich se dostane na profesní špičku, kde už dává smysl soustředit se jen na fotbal, střílí slavista do vlastních řad: „Spousta z nich se tam ale nedostane. A když by měli řešit studium, tak už je pozdě, nebo se k tomu sami nedokopou.“

Provod pochází z rodiny, která mu od malička vštěpovala, že kromě fotbalu se má soustředit i na školu. „Velké téma mezi fotbalisty a sportovci jsou daně, umět si všechno spočítat. Mně šla matematika, tak jsem vystudoval managment obchodních činností,“ vysvětluje Provod.

Spoluhráči se mu smějí, že je na fotbal zbytečně inteligentní. Že by také studovali, je spíš výjimečné. Také pro Provoda bylo studium náročné: bakaláře dokončil po pěti letech místo standardních tří.

„Máma mi vždycky říkala, že bych k tomu fotbalu měl něco dělat, že se můžu kdykoliv zranit. A to se teď bohužel stalo,“ uznává.

Nebýt jen švihadlo

Vysokou školu dokončila také Lenka Kovářová, bývalá reprezentantka v triatlonu. Dnes je ředitelkou Vysokoškolského sportovního centra Victoria.

Čtěte také

„Také jsem měla to štěstí, že jsem pocházela z rodiny, která na vzdělání hodně dbala. Vždy mi říkali: ‚Přece nebudeš jen švihadlo, máš jen gymnázium, tak přece nebudeš jen všeobecně vzdělaný blbec, to je málo‘,“ popisuje podporu svého okolí.

Kolem sebe ale viděla hodně sportovců, kterým se ve studiu nedařilo. „Ne vždycky je to pro ně ta správná volba,“ připouští, že ne každý má pro studium vlohy.

Obecně vnímám sportovní fakulty jako největší problém pro vrcholové sportovce, aby vystudovali.
Lenka Kovářová

Těm, kteří je ale mají, instituce nepomáhají, míní: „Obecně vnímám sportovní fakulty jako největší problém pro vrcholové sportovce, aby vystudovali. Oni jsou výjimeční ve svém pohybovém rámci, ale když po nich chcete jiný pohyb, tak je to pro ně komplikované. A i fyzická přítomnost na kurzech je komplikovaná.

Někdy je pro sportovce jednodušší jít na ekonomickou školu, právnickou fakultu, odsedět si přednášky, které jsou pro ně jednoduše stravitelné v kombinaci s náročným sportem,“ tvrdí Kovářová. I proto se rozhodla, že ve funkci ředitelky centra Victorie chce sportovcům-studentům vycházet vstříc.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Martin Minha.

autoři: Martin Minha , kac

Sledujte nás