Pořád hledám v čem bych se mohl udržovat s mladšími „vlčáky“, říká basketbalová opora Nymburku Petr Benda

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je matador českého basketbalu Petr Benda. Nedávno oslavil 40. narozeniny a v současnosti hájí dres tuzemského lídra ERA Basketball Nymburk. "Bendis" s výškou 203 centimetrů má stále touhu prohánět mladší soupeře. Jak vnímá porážky Nymburku, který vypadl v základní skupině Ligy mistrů a po 16 letech prohrál finále domácího poháru? Jaký má recept na sportovní dlouhověkost? Poslechněte si celý rozhovor!

Kdy jste se vůbec dostal k profesionálnímu basketbalu poprvé?

V devatenácti letech jsem se dostal k velkému basketbalu v Brně, do té doby jsem hrál jen druhou a třetí ligu. I díky tomu, že jsem ligu okusil poprvé v Brně, tak mám k Moravě stále vřelý vztah, kam se v každé volné chvíli rádi jako rodina vracíme.

Petře, jaký máte recept na to, aby jste se udržel tak dlouho konkurenceschopný mezi nejlepšími?

Musel jsem si na to přijít postupem času. Uvědomil jsem si, že miluji ten sport a soutěžení. Mám nastavené určité pravidla, kterých se držím. Týkají se změny stravy i daleko lepší péče o své tělo. Třeba poslední tři roky jsem úplně přestal jíst maso, což mi do soukromého a sportovního života dodalo spoustu energie. Pořád hledám v čem bych se mohl udržovat s mladšími "vlčáky". I proto jsem začal třeba s otužováním.

Petr Benda v talkshow Na síti

Hegemon na české basketbalové scéně Nymburk si Vás udržel opravdu dlouho. Je to i díky tomu, že se týmu tolik daří?

Určitě velkou váhu na tom hraje fakt, že se jedná o dlouhodobě nejúspěšnější tým v Česku, ta vize úspěchu je samozřejmě motivační. I když na začátku kariéry jsem si určitě nepředstavoval, že zůstanu tak dlouho v jednom klubu.

Česká basketbalová reprezentace zažívá skvělé období. Jaký jste cítil potenciál nastupující generace, když jste byl u reprezentace Vy?

Ohromný. Naše generace se tam vlastně křížila s Tomášem Satoranským, Janem Veselým nebo Vojtou Hrubanem a bylo vidět, že ti kluci jsou na míle daleko a měli obrovský hlad po úspěchu. Myslím si, že bez Tomáše Satoranského by se tým nedostal tak daleko a že celkově zvedá jeho úroveň.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související