Po úspěchu Jirky Procházky nás v MMA čekají ještě daleko lepší časy, věří zápasník David Dvořák

Asi každý český fanoušek MMA zaregistroval nedávný triumf zápasníka Jiřího Procházky v prestižní UFC. I k jeho vítězství se ve Speciálu Radiožurnálu Sport vrací zápasník v UFC David Dvořák nebo vedoucí katedry úpolů na UK FTVS Radim Pavelka. Společně s moderátorem Martinem Minhou a redaktorem Petrem Mathauserem rozebírají rizika zranění, ale i etickou stránku smíšených bojových umění. Má MMA potenciál stát se olympijským sportem? Poslechněte si celou debatu.

Nejen vítězství Jiřího Procházky v titulovém zápase UFC nalákalo do tělocvičen, ale i do arén či k televizním obrazovkám nové fanoušky a příznivce MMA. Začalo to v Americe, kde se strhla obrovská lavina zájmu a bylo asi otázkou času, kdy to dojde k nám. A po úspěchu Jirky Procházky nás čekají ještě daleko lepší časy,“ tvrdí zápasník David Dvořák, který do sedmnácti let hrál šachy a až poté se přesunul do ringu.

Čtěte také

Ptají se na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy studenti na možnost zápasení v MMA? „U nás se dá studovat sportovní specializace a už i tam je velký zájem ze strany MMA. Dřív se tam hlásili spíše judisté a karatisté, ale teď se to změnilo v zápasníky,“ potvrzuje rozmach vedoucí katedry úpolů Radim Pavelka.

Kromě toho, že organizace zabývající se MMA zápasy se snaží divákům přinášet stále větší show, tak přichází i kontroverzní momenty. Není výjimkou, že se v určitých lokalitách mlátí i sedmiletí chlapci. Vyvstává otázka, dokdy je to zdravé? „Je to vývoj sportu a všude tam, kde hrozí riziko zranění, tak organizace neustále zpřísňují a vylepšují pravidla, aby se zamezilo neblahým následkům. Vím, že dětské kategorie jsou oproti těm dospělým ohromně okleštěné a běžně se nepouští do tak tvrdých bojů. Takže videa, kde se mladé děti bijí hlava nehlava, jsou většinou mimo organizaci,“ myslí si Radim Pavelka.

Čtěte také

Proč je u zápasníků potřebná mentální příprava? Jaké bylo nejhorší zranění Davida Dvořáka? Kdy je vhodné u dětí začít s bojovými sporty? Co diváky na MMA nejvíce baví? Může se úspěšný zápasník prosadit i bez sociálních sítích? Poslechněte si celou debatu.  

Spustit audio

Související